Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

ΠΟΣΚΕ: Ζητούμε άμεση τροποποίηση των Υπουργικών αποφάσεων για rebate και υλοποίηση των οδηγιών συνταγογράφησης που παραδόθηκαν μέσω του ΠΙΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΚΛΙΝΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ
(ΠΟΣΚΕ)
ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ 12-ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
ΤΗΛ.210-9959181,FAX:210-9916854


​​ ​ ΑΘΗΝΑ 25/08/2014


ΘΕΜΑ: ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ REBATE.
ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΙ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΟΥ ΠΙΣ.


ΠΡΟΣ: Yπουργό Υγείας
κ. Βορίδη Μαυρουδή

Αξιότιμε κ .Υπουργέ,

Μετά και την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων που αφορούσαν το ατομικό όριο ανά πάροχο και νομό, τα rebate και τις κατευθυντήριες οδηγίες υπήρξαν από την Ομοσπονδία μας αλλά και από Ενώσεις της Ομοσπονδίας μας, όπως επίσης και από ΠΙΣ και Ιατρικούς συλλόγους πληθώρα ανακοινώσεων και επιστολών που αποδεικνύουν την καταστροφικότητα αυτών των μέτρων για τους Ιατρούς, εργαστήρια και Πολυιατρεία αλλά και την υποβάθμιση εν γένει της ΠΦΥ.
Από τον ΠΙΣ και την ΠΕΔ(Πανελλήνια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης) στην οποία συμμετέχουν 7 πρόεδροι των μεγαλυτέρων Ιατρικών συλλόγων της χώρας, 2 εκπρόσωποι της ΠΟΣΚΕ (Ομοσπονδία κλινικοεργαστηριακών) και 2 της ΠΟΣΙΠΥ (Ομοσπονδία εργαστηριακών) και υπό την αιγίδα του ΠΙΣ, έγιναν ανακοινώσεις για τις επαφές και συμφωνίες που έγιναν με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πρώην και νυν.
Με δεδομένο την συνέχεια στην διοίκηση πρέπει να είναι αποδεκτό ότι οι δεσμεύσεις της πρώην ηγεσίας του Υπουργείου δεσμεύουν και την μετέπειτα. Κατόπιν τούτου η ΠΟΣΚΕ ζητά την υλοποίηση αυτών που έχουν συμφωνηθεί και παράλληλα την κατάργηση του καταστροφικού rebate για τους κλινικοεργαστηριακούς που αν παραμείνει θα έχει σαν αποτέλεσμα την μαζική φυγή από τον ΕΟΠΥΥ των κλινικοεργαστηριακών προς όφελος των μεγάλων Πολυιατρείων αφού εκεί θα στραφεί ο κόσμος και φυσικά αυτό θα σημαίνει οικονομική ζημιά και για τον ΕΟΠΥΥ αφού το rebate που δίνουν οι κλινικοεργαστηριακοί είναι χαμηλότερο σαφώς των Πολυιατρείων.
Κατόπιν τούτου ζητούμε την τροποποίηση των Υπουργικών αποφάσεων ως κάτωθι:


1) Κατάργηση του εξοντωτικού 2ΟΥ rebate για τους κλινικοεργαστηριακούς που φτάνει και το 60% .
2) Για ιατρικές πράξεις που παραπέμπονται από άλλο Ιατρό και άρα δεν ανήκουν στην κατηγορία της αυτοπαραπομπής να υπάρχει το rebate που ισχύει και για τα υπόλοιπα εργαστήρια 5-25%, καθόσον σε αυτή την περίπτωση ο κλινικοεργαστηριακός Ιατρός δρα αμιγώς σαν εργαστήριο.
3) Παραμονή της αποζημίωσης για την αυτοπαραπομπή στο 70% των τιμών του ΕΟΠΥΥ (rebate αρχικό 30%) και για ποσά άνω των 1.500€ και όχι αυτό που αναφέρεται δηλαδή 40% από το 1ο ευρώ.
4) Εφαρμογή του δυνητικού clawback μετά την λήξη του ατομικού ορίου ανά πάροχο που είχε ανακοινωθεί δια του τύπου από τον προκάτοχο σας κ. Γεωργιάδη.
5) Κατάργηση της αναδρομικότητας από 1/1/2014 στην εφαρμογή του ατομικού ορίου ανά πάροχο δεδομένου ότι αυτό θα σημαίνει υφαρπαγή των χρημάτων από τους Ιατρούς αφού εκτέλεσαν εξετάσεις που δεν ήξεραν ότι δεν θα πληρωθούν.
6) Ανακοίνωση και εφαρμογή των οδηγιών συνταγογράφησης που παρέδωσαν οι επαγγελματικές ενώσεις στον ΠΙΣ και οι οποίες παρεδόθησαν από αυτόν στον πρώην Υφυπουργό Υγείας κ.Μπέζα. Παράλληλα θα θέλαμε να γνωρίσουμε πως εκπονήθησαν οι κατευθυντήριες οδηγίες που αναφέρονται στις Υπουργικές αποφάσεις και από ποια επιστημονική επιτροπή και με ποια κριτήρια, δεδομένου ότι όπως έχουμε επαναλάβει ουδεμία σχέση έχουν με αυτές που παρεδόθησαν από τις επαγγελματικές ενώσεις.
7) Αναπλήρωση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για την ΠΦΥ μέσω ανακατανομής κονδυλίων δεδομένου ότι αυτά που έχουν προϋπολογιστεί υπολείπονται κάτι πολύ για μία βιώσιμη ΠΦΥ ακόμη και σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Η αντοχή και υπομονή του Ιατρικού κόσμου φτάνει στα όρια της. Πιστεύουμε και ελπίζουμε στην κατανόηση αυτών που σας εκθέσαμε για αποφυγή απρόβλεπτων συνεπειών και καταστροφή της ΠΦΥ.

Μετά τιμής

Ο Πρόεδρος. Ο Γεν Γραμματέας


Φ.Ν. Πατσουράκος. Αναστάσιος Δ. Τσάτσος

1 σχόλιο:

  1. Με την μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενη πολιτική , φαίνεται πλέον ξεκάθαρα, ότι ο στόχος είναι η πλήρης απαξίωση και τελικά καταστροφή της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμίας φροντίδας υγείας. Επομένως οι διαμαρτυρίες και μόνον, απλά δίνουν την επιβεβαίωση ότι ο στόχος τους επιτυγχάνεται. Τι γίνεται τώρα ; χωρίς τυμπανοκρουσίες έξοδος και σιωπηρή επίσχεση, και με δεδομένο ότι τα πολυιατρεία δεν τους συμφέρει και δεν είναι ικανά να καλύψουν όλο τον Ελληνικό πληθυσμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή