Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

Έκρηξη φαρμακοβιομηχανίας για το δελτίο τιμών: δημιουργεί στρεβλώσεις,αθέμιτο ανταγωνισμό & ζημιώνει τις εταιρείες

Ζημιωμένες θα είναι για ακόμη μία φορά οι φαρμακοβιομηχανίες μετά το τελευταίο δελτίο τιμών φαρμάκων που εκδόθηκε πριν από τρεις ημέρες και με το οποίο ανακοστολογούνται όλα σχεδόν τα σκευάσματα (πάνω από 8.000) λαμβάνοντας όμως μειωμένες τιμές.
Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις όπως αναφέρουν εκπρόσωποί τους, ετοιμάζονται να βάλουν για ακόμη μία φορά βαθειά το χέρι στην τσέπη καθώς οι μειώσεις είναι αρκετά μεγάλες αφού υπήρχε συγκεκριμένη πολιτική απόφαση για να μην γίνει καμία αύξηση. Η απόφαση αυτή, είχε ως αποτέλεσμα τα περισσότερα σκευάσματα να παραμείνουν «καθισμένα» τιμολογιακά ακόμη και αυτά που είχαν εξόφθαλμα λάθη και για τα οποία οι επιχειρήσεις είχαν καταθέσει ενστάσεις στην Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων. Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι σε δύο μακράς διαρκείας συνεδριάσεις της Επιτροπής, παρά το γεγονός ότι οι επικεφαλής των εταιρειών διεκδίκησαν με πάθος τα αιτήματά τους, δεν εισακούστηκαν.


Μάλιστα σύμβουλος επιχειρήσεων, ο οποίος έχει διατελέσει στο παρελθόν στέλεχος σε μεγάλη φαρμακοβιομηχανία σχολιάζει σχετικά με το δελτίο τιμών φαρμάκων στην προσωπική του σελίδα στο facebook:
«Και αυτό το δελτίο τιμών, έχει δυστυχώς λάθη που σέρνονται από το 2012, δημιουργούν προβλήματα και στρεβλώσεις στην αγορά και στους ασθενείς (μεγαλύτερες συμμετοχές, αποσύρσεις κλπ.) και αθέμιτο ανταγωνισμό! Το ονομάζουν διορθωτικό ενώ είναι το πρώτο μετά την ανακοστολόγηση Ιουλίου που βλέπουν οι εταιρείες θεσμικά από το Υπ. Υγείας και όχι από το Τμήμα Τιμών του ΕΟΦ, αγνοώντας τα αποτελέσματα της διαβούλευσης και της παράστασης τους στην Επιτροπή Τιμών.

Είναι απαράδεκτο 4 Υπουργοί στη σειρά να μην τιμούν και να μην εφαρμόζουν ότι οι ίδιοι νομοθετούν και υπογράφουν στις αποφάσεις τους, βασιζόμενοι σε παρερμηνείες! Αυτά για να μη γελιόμαστε και μεταξύ μας».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για ιδιαίτερα καυστικό μήνυμα, δίνοντας το στίγμα για το τι συμβαίνει στην τιμολόγηση φαρμάκων, όταν όλη η στόχευση είναι καθαρά λογιστική. Το on Med πολλές φορές έχει γράψει και έχει σχολιάσει πως καλός είναι ο εξορθολογισμός αλλά όλα τα πράγματα έχουν τα όριά τους. Η Ελλάδα πλήρωσε πολύ ακριβά το μνημόνιο και κυρίως οι ασθενείς, μέσα από τεράστιες στερήσεις και ελλείψεις σε φάρμακα και αναγκαίες θεραπείες και μέσα από διαρκείς αυξήσεις στην συμμετοχή τους. Όπως έγραψε μάλιστα και ο Ριζοσπάστης πρόσφατα, με τις αποφάσεις των κυβερνήσεων της τελευταίας εξαετίας, οι δαπάνες των λαικών νοικοκυριών στην αγορά φαρμάκων, αυξήθηκαν κατά 40,9%.
Επιπλέον σύμφωνα με το IMS, η μείωση της δαπάνης μέσω των τιμών με την έκδοση των δελτίων τιμών, έφθασε σταδιακά από το 2010 μέχρι τους πέντε πρώτους μήνες του 2014, στα 1,4 δις ευρώ.
Να θυμίσουμε ότι στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, είναι με το εν λόγω δελτίο τιμών φαρμάκων- το οποίο θα ισχύσει για τα ιδιωτικά φαρμακεία από τις 15 Σεπτεμβρίου και για την φαρμακοβιομηχανία από τις 28 Αυγούστου- να υπάρξει εξοικονόμηση της τάξης των 50 εκατ. ευρώ. Μαζί με τις υπόλοιπες όμως παρεμβάσεις που έχουν γίνει για το φάρμακο, όπως πλαφόν, clawback, rebate η εξοικονόμηση θα ανέλθει σε 150 εκατ. ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου