Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Κατάντημα...

YGEIANET
Τα δύο πρώτα χρόνια μετά την είσοδο της χώρας στον τάφο του ΔΝΤ κάθε δικαστική προσφυγή εναντίον των μνημονίων είχε ως προδικασμένη πορεία την απόρριψη. Το ΣτΕ, ο Άρειος Πάγος και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) θεωρούσαν απόλυτα επιβεβλημένη τη συμμόρφωση των εργαζομένων στις εντολές των δανειστών, αναγορεύοντας τα μνημόνια σε πλάκες του Μωυσέως.
Αίφνης οι δικαστικοί άλλαξαν ρότα. Άρχισαν να κάνουν λόγο για αντισυνταγματικότητα των μνημονιακών περικοπών, βάσει της οποίας δίκασαν τη δική τους προσφυγή. Σε χρόνο ρεκόρ τους δικαίωσε το Μισθοδικείο και η κυβέρνηση φρόντισε να νομοθετήσει εν τω άμα την επιστροφή των παρακρατηθέντων και την επάνοδο στο προ περικοπών μισθολόγιο.  
Και τώρα οι δικαστικοί επανήλθαν δριμύτεροι στις αρχικές αντιλήψεις τους, ότι δηλαδή τα μνημόνια επιβλήθηκαν για τη σωτηρία της χώρας και οι πολίτες οφείλουν αγόγγυστα να υπομένουν περικοπές μισθών και δικαιωμάτων, να φορτώνονται νέα χαράτσια και να αποδέχονται τον εξευτελισμό ως θεσμική υποχρέωση.
Ακραίο δείγμα αυτής της νοοτροπίας είναι η πρόσφατη απόφαση του ΝΣΚ που επιτρέπει στους εφοριακούς να εισβάλουν στα σπίτια χωρίς συνοδεία εισαγγελέα, προκειμένου να ψάξουν σε ντουλάπια και σεντούκια και να κατάσχουν χρήματα και τιμαλφή υπέρ του δημοσίου.
Πρόκειται για το ίδιο ΝΣΚ που είχε αποφασίσει προ διετίας –βασιζόμενο στο Βαυαρικό δίκαιο του Όθωνα- ότι οι ειδικευμένοι γιατροί δεν έχουν δικαίωμα επίσχεσης εργασίας διότι το κράτος είναι φερέγγυος και αξιόχρεος εργοδότης.
Κατάντημα..

2 σχόλια: