Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Έρχεται πλαφόν στα Διαγνωστικά Κέντρα ανά επιχείρηση! Πως θα μοιραστεί η «πίτα» των 350 εκατ.

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου
HEALTHREPORT

Εξετάσεις σε συγκεκριμένο αριθμό ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει να κάνουν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, εάν τουλάχιστον θέλουν να πληρωθούν για όλες τις υπηρεσίες που θα παράσχουν.

Την «πίτα» των περίπου 350 εκατ. ευρώ που αποτελεί τον οριστικό κονδύλι για τις διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων θα πρέπει να μοιραστούν οι εκατοντάδες επιχειρήσεις που διεξάγουν διαγνωστικές εξετάσεις. Κάθε επιχείρηση αποκτά όμως συγκεκριμένο ποσό-πλαφόν το οποίο ορίσθηκε από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. 

Συγκριμένα ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός αναμένεται να ανακοινώσει το πλαφόν που έχει δοθεί σε κάθε επιχείρηση πράγμα που σημαίνει πως αν το διαγνωστικό κέντρο ξεπεράσει το ποσό που του αναλογεί τότε δε θα πληρωθεί για τις υπηρεσίες και τις εξετάσεις αυτές. 

Το ποσό που θα πρέπει να μοιραστούν όλα τα διαγνωστικά κέντρα ανά τη χώρα αγγίζει κοντά τα 350 εκατ. ευρώ μετά την προσθήκη των 24 εκατ. από το υπουργείο Οικονομικών. 

Το κονδύλι θα κατανεμηθεί πλέον με μεγαλύτερη βαρύτητα προς το Λεκανοπέδιο της Αττικής, καθώς είχε διαπιστωθεί πως παρότι ζουν περίπου 4,5 με 5 εκατ. κάτοικοι, είχαν αναλογικά μοιραστεί πολύ λιγότερα χρήματα από ότι θα έπρεπε. 

Να σημειωθεί πάντως πως μετά την εγκατάλειψη από την κυβέρνηση των δημοσίων δομών όπου οι ασφαλισμένοι θα μπορούσαν να κάνουν διαγνωστικές εξετάσεις, τα ιδιωτικά κέντρα κατέχουν σήμερα ποσοστό περίπου 92%. 

Όσο για το πολυδιαφημισμένο ΠΕΔΥ και τα πολυιατρεία του που αφέθηκαν στη μοίρα τους χωρίς αναλώσιμα και προσωπικό, πραγματοποιείται περίπου το 0,7% των εξετάσεων από τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Οι υπόλοιποι καταφεύγουν θέλοντας και μη στο πολύπαθο ΕΣΥ με τις γνωστές αναμονές και τις ουρές. 

Πάντως η ΠΑΣΙΔΙΚ που εκπροσωπεί τα διαγνωστικά κέντρα και έχει ήδη ακυρώσει 2 ενάρξεις επισχέσεων εναντίον του ΕΟΠΥΥ, βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση για το τι θα πράξει. 

Την περασμένη Παρασκευή μάλιστα 5 Δεκεμβρίου ενημέρωσε τα μέλη της να δηλώσουν και να εξουσιοδοτήσουν εάν θέλουν ή όχι τελικώς να ξεκινήσει η επίσχεση από 15 Δεκεμβρίου, καθώς δεν υπήρχαν διαβεβαιώσεις από την πλευρά του υπουργείου Υγείας για τα αιτήματα του κλάδου. 

Παραμένει ωστόσο άγνωστο εάν τελικώς ο κλάδος προχωρήσει σε "μπλόκο" στον ΕΟΠΥΥ δεδομένου πως ήταν ήδη να έχει ξεκινήσει στην 1η Δεκεμβρίου και η επίσχεση αναβάλλεται συνεχώς...

3 σχόλια:

  1. Ναι ερχεται να το να το .....Κάθε εβδομάδα και μια ανάρτηση οτι το πλαφον ερχεται.........Καλά χριστούγεννα.. Καλή χρονιά ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πλαφ...πλαφ...πλαφ...πλαφ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή