Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Στα άκρα πλέον η κόντρα ΕΟΠΥΥ - Κλινικών, στον χορό των επισχέσεων και οι γιατροί



Αποφασισμένοι να φθάσουν στα άκρα αναφορικά με το θέμα των επισχέσεων, είναι οι ιδιώτες πάροχοι υγείας αλλά και οι γιατροί (οι οποίοι ξεκινούν επίσχεση από την Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου), καθώς οι οφειλές από τον ΕΟΠΥΥ αφενός είναι πολύ μεγάλες, αφετέρου το χαράτσι του clawback, το οποίο μειώνει στον μέγιστο βαθμό τα έσοδα του κλάδου, δημιουργoούν συνθήκες ασφυξίας σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. 

Έτσι, σε επίσχεση προχωρούν από τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου και για μία εβδομάδα οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ κλινικοί και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, με αποτέλεσμα, όσοι ασφαλισμένοι θα επισκέπτονται κάποιον γιατρό του ΕΟΠΥΥ, θα καταβάλλουν το τίμημα της επίσκεψης και στη συνέχεια θα πρέπει να διεκδικούν τα χρήματα από τον Οργανισμό.

Σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, ο Οργανισμός οφείλει το 10% των επισκέψεων και πράξεων από 1/1/2012, 4 μήνες του 2013 σε πράξεις (9ος-10ος-11ος-12ος) και 3 μήνες του 2014 σε πράξεις (4ος-5ος-6ος) καθώς και τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ.

Τον χορό των επισχέσεων ξεκίνησαν αρχικά την Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου οι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι των Κλινικών (ΣΕΚ- Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών, οι οποίες ανέρχονται σε 28) ενώ την Τετάρτη ακολούθησαν οι 133 γενικές, ειδικές και ψυχιατρικές κλινικές (ΠΕΙΚ- Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών).

Να σημειωθεί ότι τα χρέη του κλάδου των ιδιωτικών Κλινικών, ανέρχονται σε 450 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων, τα 100 είναι παλιά χρέη δηλαδή μέχρι το 2011 και τα 350 εκατ. ευρώ είναι οι οφειλές μέχρι το 2014.

Τα Κέντρα Αποκατάστασης, τα οποία πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση την Πέμπτη, δεν εισέρχονται τελικά στον χορό των επισχέσεων, παρά το γεγονός ότι πολλά μέλη το ζήτησαν. Η λογική που κυριάρχησε ώστε να μην πραγματοποιήσουν επισχέσεις, είναι το γεγονός, ότι στα Κέντρα φιλοξενούνται χρόνια περιστατικά και δεν υπάρχουν συνεχείς εισαγωγές. Πάντως και τα Κέντρα Αποκατάστασης, ταλανίζονται από μεγάλα χρέη. Ειδικότερα, μόνο για το 2014 τα χρέη ανήλθαν σε 45 εκατ. ευρώ, τα ίδια ποσά ήταν και το 2013 ενώ το 2012, οι οφειλές είχαν αγγίξει τα 12 εκατ. ευρώ. Υπάρχουν επίσης και πολλά ληξιπρόθεσμα χρέη.

Η κόντρα μεταξύ των Κλινικών και του ΕΟΠΥΥ δεν φαίνεται να έχει τελειωμό, αφού η διοίκηση του Οργανισμού, ζητά από τους παρόχους να διακόψουν τις επισχέσεις, απειλώντας ευθέως με διακοπή των συμβάσεων και τονίζοντας ότι έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για εξομάλυνση και τακτοποίηση των οφειλών, ενώ από την πλευρά τους οι Κλινικές, αναφέρουν ότι δεν σταματούν καθώς δεν εμπιστεύονται τον Οργανισμό.

Όπως αναφέρει μάλιστα ο ΣΕΚ, το τελευταίο δελτίο που εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ, ζητώντας να σταματήσουν οι ιδιώτες πάροχοι τις επισχέσεις, «αποτελεί συνέχεια ανεκπλήρωτων επαναλαμβανόμενων υποσχέσεων που έχουν αφαιρέσει τον οποιοδήποτε βαθμό εμπιστοσύνης σε προτάσεις του Οργανισμού». Πρόκειται αναμφισβήτητα για βαριά κατηγορία απέναντι στον ΕΟΠΥΥ και θα έχει σίγουρα ενδιαφέρον ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του κλάδου. Πάντως προς ώρας, δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση, είτε με την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, είτε με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ο ΣΕΚ υπενθυμίζει ακόμη, την εντολή του πρωθυπουργού για εξόφληση των ληξιπρόθεσμων 2006-2011 τον Δεκέμβριο του 2013, μία εντολή που δεν εκτελέστηκε ποτέ και που τώρα ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προσφέρει ως μερική εξόφληση τον Δεκέμβριο του 2014, εξαιρώντας τα οφειλόμενα από το ΙΚΑ, όπως αναφέρει.

Ο ΣΕΚ υποστηρίζει τέλος, ότι «ο ιδιωτικός τομέας δευτεροβάθμιας υγείας, παρά την επίθεση εξόντωσής του τα τελευταία χρόνια, διατήρησε το σύνολο των θέσεων εργασίας και πραγματοποίησε επενδύσεις σε σύγχρονη τεχνολογία, για να προσφέρει ποιοτικά αναβαθμισμένες και πιστοποιημένες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες».

Από την πλευρά της η ΠΕΙΚ, διεκδικεί την πλήρη εξόφληση ΟΛΩΝ των ληξιπρόθεσμων χρεών του Οργανισμού, ενώ στέλνει το μήνυμα πως «ο ΕΟΠΥΥ οδηγεί στην καταστροφή έναν ολόκληρο κλάδο, συμπαρασύροντας 25.000 εργαζομένους, χιλιάδες συνεργάτες Ιατρούς, προμηθευτές και δεκάδες άλλα επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας, απλά και μόνο με τη δικαιολογία της έλλειψης χρημάτων του Οργανισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου