Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Εφημερίες: Προσπάθεια του υπουργείου να προλάβει τις κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία

Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι νοσοκομείων της Αττικής, όπως ο "Ευαγγελισμός", αλλά και της περιφέρειας, όπως το νοσοκομείο Αγρινίου.
IATRONET
Με τη δέσμευση ότι θα καταβληθούν οι εφημερίες έως τις 27 Μαΐου, προσπαθεί το υπουργείο Υγείας να ελέγξει την έντονη αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών.

Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται ήδη οι γιατροί μεγάλων νοσοκομείων της Αττικής, όπως το Κρατικό της Νίκαιας, ο “Ευαγγελισμός”, το “Αμαλία Φλέμιγκ” και το ΚΑΤ, καθώς και νοσηλευτικών ιδρυμάτων της περιφέρειας, όπως του Αγρινίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός (φωτό), ανακοίνωσε ότι η επίλυση του προβλήματος δρομολογείται με διάταξη που περιλαμβάνεται στο ψηφισθέν νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Με βάση τον συγκεκριμένο νόμο, θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με αντικείμενο τη διαδικασία αποπληρωμής των υπερωριών – νυχτερινών - εξαιρέσιμων των εργαζόμενων στο ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ για το 2015.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, θα προχωρήσει άμεσα η αναμόρφωση των προϋπολογισμών και η αποπληρωμή των δικαιούχων το συντομότερο δυνατόν.

Δεδουλευμένα

Η καταβολή – σημειώνει – των δεδουλευμένων εφημεριών των νοσοκομειακών γιατρών για το 2015 έχει δρομολογηθεί.

Ήδη, έχει δοθεί οδηγία προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων να προχωρήσουν άμεσα στην έκδοση ενταλμάτων όσον αφορά τις εφημερίες του πρώτου τριμήνου του 2015.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεσμεύεται ότι στις 27 Μαΐου θα αρχίσει η καταβολή των οφειλόμενων χρηματικών ποσών στους δικαιούχους.

Το θέμα της αποζημίωσης των πρόσθετων εφημεριών (επαναφορά του 9% σε επίπεδο Υγειονομικών Περιφερειών) θα ρυθμιστεί με τροπολογία η οποία θα έχει αναδρομική ισχύ.

Ο κ. Ξανθός τονίζει ότι στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η ομαλοποίηση των πληρωμών προς τους γιατρούς και όλους τους εργαζόμενους του ΕΣΥ, οι οποίοι παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια, προφέρουν εξαιρετικής σημασίας έργο και στηρίζουν το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Στάση

Οι διαβεβαιώσεις του αναπληρωτή υπουργού άφησαν, ωστόσο, ασυγκίνητους τους γιατρούς και τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”.

Πραγματοποιούν την Παρασκευή στάση εργασίας, από τις 8 έως τις 11 το πρωί και συγκέντρωση στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Διεκδικούν να πληρωθούν εδώ και τώρα τα δεδουλευμένα μηνών που οφείλονται σε στο προσωπικό (εφημερίες γιατρών, υπερωρίες – νύχτες - αργίες του μη ιατρικού προσωπικού).

Στηρίζουν την επίσχεση εργασίας που ήδη κάνουν εκατοντάδες γιατροί (ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι) και καλούν και τους υπόλοιπους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων να συμμετάσχουν.

Ζητούν, επίσης, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και έκτακτη επιχορήγηση του νοσοκομείου.

Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου