Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Άνοδος 5% στον όγκο των συνταγογραφούμενων φαρμάκων το 2015


Γιώργος Σακκάς - Health mag.gr

Παρά τα σημαντικά μέτρα για τον περιορισμό της συνταγογράφησης, το 2015 η αγορά φαρμάκου κινήθηκε ιδιαίτερα ανοδικά, σύμφωνα με την IMS, με τη συνολική αγορά των φαρμακείων να ανακάμπτει με ρυθμό 7%! 

Ισχυρή απόδειξη ότι η φαρμακευτική δαπάνη «ξέφυγε» αρκετά πάνω από το στόχο που έχει θέσει το Υπουργείο Υγείας και ειδικά κατά τους τελευταίους μήνες του 2015, αποτελούν τα στοιχεία για την αγοράς φαρμακείων, τα οποία επεξεργάστηκε η IMS Health και τα οποία καταδεικνύουν, ότι η πολυφαρμακία, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί εξακολουθεί να συντηρείται. Η περσινή χρονιά αποδείχτηκε μια ιδιαίτερα καλή χρονιά για τα φαρμακεία, καθώς ύστερα από μια πενταετία συνεχούς υποχώρησης της αγοράς εξωνοσοκομειακού φαρμάκου, το 2015 επιβεβαίωσε τις αρχικές εκτιμήσεις και αποτέλεσε έτος ανάκαμψης. Η δε ανάκαμψη ήταν τόσο δυναμική ώστε η αγορά επέστρεψε από πλευράς διακινούμενων όγκων σε επίπεδα υψηλότερα απ ότι το 2010! 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την IMS Health ο όγκος των διακινούμενων φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων, πέρυσι σημείωσε άνοδο της τάξης του 7% σε σχέση με το 2014, γεγονός το οποίο μεταφράζεται και ως αύξηση της αγοράς κατά 1,1% σε σχέση με το 2010, μία χρονιά δηλαδή που ακόμη η κρίση δεν την είχε επηρεάσει τόσο έντονα τα φαρμακεία όσο στα χρόνια που ακολούθησαν. Επίσης και από πλευράς αξίας (δηλαδη στοιχεία πωλήσεων στα φαρμακεία σε χονδρικές τιμές), η άνοδος ήταν της τάξης του 7% το 2015 σε σχέση με το 2014, όμως σε σχέση με το 2010 συνολικά, η αξία της αγοράς φαρμακείου έχει υποχωρήσει κατά 23,4%. Η πτώση αυτή οφείλεται στη δραματική υποχώρηση των τιμών των φαρμάκων. 
Σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς, η είσοδος νέων φαρμάκων από τα τέλη του 2014 και ύστερα φαίνεται να συντέλεσε στην ανοδική περσινή πορεία, η οποία βέβαια να σημειωθεί ότι δεν σημαίνει αντίστοιχα και αύξηση μεγεθών για τις φαρμακευτικές εταιρείες. Κι αυτό διότι ειδικά για τους πρωταγωνιστές του κλάδου ο βασικός πελάτης, που είναι το Ελληνικό Δημόσιο, που ακόμη κι αν «καταναλώσει» περισσότερα φάρμακα, έχει έναν πολύ συγκεκριμένο προϋπολογισμό γι’ αυτά κι έτσι ακόμη και αν οι εταιρείες τιμολογήσουν επιπλέον προϊόντα, αυτό δεν σημαίνει πως θα τα πληρωθούν λόγω της εφαρμογής των μέτρων rebate και clawback.

Φάρμακα

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία της IMS Health, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα οποία αποτελούν το περίπου 74% της αγοράς φαρμακείου, σημείωσαν πέρυσι άνοδο κατά 4,8%, με την αξία αυτών να φτάνει στα 2.533 εκατ. ευρώ έναντι 2.417 εκατ. ευρώ. Επίσης την ίδια περίοδο τα φάρμακα με κουπόνι αποζημίωσης, που ανήκουν όμως στη αρνητική λίστα και δεν αποζημιώνονται, έφτασαν στα 172 εκατ. ευρώ έναντι 157 εκατ. ευρώ (λόγω διεύρυνσης και της αρνητικής λίστας). Παράλληλα, τα ΜΗΣΥΦΑ σημείωσαν επίσης αυξημένες πωλήσεις στα 241 εκατ. ευρώ έναντι 210 εκατ. ευρώ, ενώ οι υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων στα 475 εκατ. ευρώ από 418 εκατ. ευρώ.
Από πλευράς πωλήσεων με βάση τον όγκο, συνολικά στην αγορά φαρμακείων πέρυσι διακινήθηκαν 485,3 εκατ. τεμάχια, τα οποία ήταν όπως σημειώσαμε σημαντικά αυξημένα σε σχέση με τα 453,6 εκατ. τεμάχια του 2014. Η άνοδο αυτή αποδίδεται κυρίως στην πορεία των συνταγογραφούμενων φαρμάκων η οποία σε απόλυτα μεγέθη, κινήθηκε ανοδικά και μάλιστα σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο ήτοι αύξηση κατά 12,5 εκατ. τεμάχια. Όμως εντυπωσιακή θα έλεγε κανείς ότι ήταν και η άνοδος στις κατηγορίες των μη φαρμακευτικών σκευασμάτων που διακινούνται από τα φαρμακείαδηλαδή τα Συμπληρώματα Διατροφής & Φυτικά, τα Καλλυντικά, οι Συσκευές και η Κλινική Διατροφή/Παιδικά Γάλατα, που κάλυψαν το 14,5% των συνολικών πωλήσεων (σε όγκο). Στη συγκεκριμένη κατηγορία διακινήθηκαν 70,3 εκατ. τεμάχια έναντι 61,6 εκατ. τεμάχια το 2014. Την ίδια στιγμή ταΜΗΣΥΦΑ με κουπόνι αυξήθηκαν στα 73,7 εκατ. τεμάχια από 67,9 εκατομμύρια και τα ΜΗΣΥΦΑ χωρίς κουπόνι στα 32,7 εκατομμύρια από 28 εκατομμύρια. 

2010-2015

Επιχειρώντας τώρα ένα γενικό απολογισμό από το 2010 έως το 2015, από τα στοιχεία της IMS Healthσυμπεραίνεται ότι από πλευράς όγκου, το μερίδιο αγοράς των ΜΗΣΥΦΑ (με ή χωρίς κουπόνι) κατέχει σήμερα μερίδιο 21,9%, το μεγαλύτερο ποσοστό που είχαν ποτέ στο διάστημα αυτό, έναντι 18,5% το 2010. Αντίστοιχα από πλευράς τζίρου το μερίδιό τους έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με το 2010 και από 6,3% έχει φτάσει πλέον στο 12,1%. Βέβαια η συνολική αγορά έχει υποχωρήσει από τα 4.465 εκατ. ευρώ στα 3.420 εκατ. ευρώ αλλά τα ΜΗΣΥΦΑ έχουν αυξηθεί σε αξία κατά 45,8% στα 413 εκατ. ευρώ από 283 εκατ. ευρώ, ενώ σε όγκο η αύξηση είναι της τάξης του 20%. 

Για τη συνταγογράφηση θα πρέπει να επισημάνουμε ακόμη, ότι παρά τα όσα μέτρα έχουν ληφθεί, η αγορά των φαρμάκων που συνταγογραφούνται κρατείται σε υψηλά επίπεδα. Έτσι από το 2010 έως και το 2015, από πλευράς τεμαχίων έχει σημειωθεί μείωση μόνο 6,7%, μία μείωση η οποία σε ένα βαθμό αποδίδεται και στην μεταφορά σκευασμάτων στη αρνητική λίστα, όπου παρατηρήθηκε στην πενταετία αύξηση 7,9% (ΜΗΣΥΦΑ με κουπόνι). Βέβαια όσο αφορά στην αξία δηλαδή στις πωλήσεις των φαρμακείων (τιμές χονδρικής) η μείωση είναι της τάξης του 32,4%. Από τη διαφορά των ποσοστών μείωσης σε όγκο και αξία συμπεραίνει κανείς ότι η μείωση αποδίδεται στην πτώση της τιμών των σκευασμάτων. Σύμφωνα με την IMS Health η μέση μείωση της τιμής ανά τεμάχιο συνταγογραφούμενου φαρμάκου ήταν 21,1%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου