Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Αποκλειστικό: Ιδού τα κριτήρια αξιολόγησης των διοικητών


Επιτέλους, το υπουργείο Υγείας κατέληξε στα κριτήρια, με τα οποία θα αξιολογηθούν οι περίπου 1.600 υποψήφιοι για 146 θέσεις διοικητών και αναπληρωτών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Σήμερα, αποκαλύπτουμε κατά αποκλειστικότητα, τις εμπιστευτικές οδηγίες που έχουν δοθεί στα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης.

Ο νόμος προβλέπει απλώς ότι οι υποψήφιοι πρέπει να είναι κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ ή ΤΕΙ και πως θα συνεκτιμηθούν προσόντα, όπως μεταπτυχιακοί τίτλοι, ειδικά σε συναφές αντικείμενο με τη διοίκηση νοσοκομείων, η κοινωνική δράση, ξένες γλώσσες κλπ.

Ας δούμε όμως ποιες οδηγίες έχει δώσει εμπιστευτικά η ηγεσία του υπουργείο Υγείας στην 5μελή Επιτροπή Αξιολόγησης, πρόεδρος της οποίας είναι γ.γ. του υπουργείου κ. Π. Γιαννουλάτος.

Υποψήφιοι, που έχουν μακρά εμπειρία στη διοίκηση επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα και δη στην αγορά υγείας, δεν είναι επιθυμητοί και θα απορρίπτονται. Δεν είναι δυνατόν να δημόσια νοσοκομεία να διοικούνται με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια. Οι νεοφιλελεύθερες επιλογές στο σύστημα υγείας τα τελευταία χρόνια είχαν ως αποτέλεσμα την υπερχρέωση των δημοσίων νοσοκομείων και την πλήρη εξάρτισή τους από τις ξένες πολυεθνικές του φαρμάκου. Ακόμη, θα απορρίπτονται:
• υποψήφιοι που έχουν εργαστεί σε μέσα μαζικής επικοινωνίας, όπως ΣΚΑΪ ή MEGA ή αρθρογραφούν στον Τύπο ή διατηρούν σχέσεις με δημοσιογράφους, που φέρονται να έλαβαν χρηματοδότηση από το ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2009-2014.
• Όσοι έχουν κατοικίδια σκύλους ράτσας πεκινουά διότι διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι ο χαρακτήρας ενός σκύλου μπορεί να μοιάζει με του κυρίου του. Τα πεκινουά φημίζονται για το πείσμα τους και πολλές φορές παρουσιάζουν επιθετική συμπεριφορά, ιδιαίτερα προς άλλους σκύλους. Είναι επιφυλακτικό με τους ξένους και έχει την τάση να γαυγίζει πολύ.

Προτεραιότητα

Από την άλλη, προτεραιότητα θα έχουν μόνο οι πρώτοι βαθμού συγγενείς με στελέχη, βουλευτές και υπουργούς των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Δηλαδή, σύζυγοι, τέκνα και σύντροφοι με ή χωρίς σύμφωνο συμβίωσης.
Επίσης, θα προτιμώνται υποψήφιοι που το λέει η καρδιά τους και στο παρελθόν δεν έχουν διστάσει να τα βάλουν με το φορομπηχτικό Κράτος ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Π.χ. θα προτιμηθούν όσοι υποψήφιοι διατηρούσαν διπλά βιβλία στην ατομική τους επιχείρηση.
Θετικά θα συνεκτιμηθεί αν ο υποψήφιος έχει εξοχικό σε κάποιο από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, έτσι ώστε να διαθέσει το σπίτι του στο Κράτος για τη φιλοξενία προσφύγων ή μεταναστών.
Θα προτιμηθούν υποψήφιοι, που έχουν συμμετάσχει σε αποχή και καταλήψεις στη διάρκεια της φοίτησής τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Πτυχιούχοι ΑΕΙ ή ΤΕΙ που πήραν το πτυχίο τους μετά από 8 και πλέον χρόνια θα λάβουν πρόσθετη μοριοδότηση, καθώς ζορίστηκαν πολύ να πάρουν πτυχίο.

Ειδικές ρυθμίσεις

Αν ο υποψήφιος είναι κάτοχος της ειδικότητας της γενικής ιατρικής, τότε θα απορρίπτεται. Όμως, θα εντέλλεται να μετακινηθεί κατά προτεραιότητα στο Τμήμα Επειγόντων (ΤΕΠ) του πλησιέστερου στην οικεία του νοσοκομείου του ΕΣΥ.
Όσον αφορά τις ξένες γλώσσες θα δοθεί προτεραιότητα σε όσους γνωρίζουν τη ρωσική ή και την κινεζική, ώστε να αξιοποιηθούν για την υλοποίηση του PLAN X, στην περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Σημειώνεται ότι η ρωσική και κινεζική βιομηχανία κατασκευάζει άριστα ιατρικά υλικά σε χαμηλές τιμές και η προμήθειά τους δύναται να ανακουφίσει οικονομικά το ΕΣΥ στην παρούσα συγκυρία.

Οδηγίες για την προσωπική συνέντευξη

Απαγορεύονται τα γυαλιά ηλίου ή έγχρωμοι φακοί επαφής, ώστε τα μέλη της επιτροπής να κοιτάξουν τους υποψηφίους στα μάτια. Θα συνεκτιμηθεί ιατρική γνωμάτευση για το βυθό του οφθαλμού. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι όμως η βυθοσκόπηση να έχει πραγματοποιηθεί σε δημόσιο νοσοκομείο.

Θα υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί τόσο για τους συνεντευξιαστές όσο και τους υποψηφίους. Οι ερωτήσεις των μελών της επιτροπής δεν μπορεί να διαρκούν περισσότερο από 45 δευτερόλεπτα και οι απαντήσεις των υποψηφίων τα 2 λεπτά.
Συνολικά, η προσωπική συνέντευξη δεν μπορεί να διαρκεί πάνω από 15 λεπτά, τα οποία επαρκούν για να σχηματιστεί πλήρη εικόνα για την προσωπικότητα του υποψηφίου. Με βάση τους χρονικούς περιορισμούς, ο χρόνος των 15 λεπτών επαρκεί για τη διενέργεια τουλάχιστον 6 ερωταπαντήσεων.

Υ.Γ. Μεταξύ σοβαρού και αστείου…

1 σχόλιο: