Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Ποιο είναι τελικά το νέο ωράριο του ΠΕΔΥ;

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου - Health Report.gr

Σύγχυση επικρατεί σε ασθενείς και προσωπικό για το νέο ωράριο του ΠΕΔΥ.

Ενώ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με εγκύκλιο της πριν λίγες ημέρες είχε γνωστοποιήσει ότι το ΠΕΔΥ θα λειτουργούσε μέχρι τις 10 το βράδυ για να εξυπηρετούνται οι ασθενείς, τελικώς η ρύθμιση αυτή πήγε…περίπατο.

Άλλωστε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ παραδέχτηκε πως αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να εφαρμοστεί το νέο ωράριο.


Άλλα στην Αθήνα άλλα στη … Θεσσαλονίκη

Ωστόσο αίσθηση προκαλεί το γεγονός στον ιατρικό κόσμο ότι ενώ η ηγεσία του υπουργείου υγείας μεταθέτει τελικώς το διευρυμένο ωράριο λόγω και των αμέτρητων προβλημάτων που καταγράφονται σήμερα στο ΠΕΔΥ, οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) άλλα πράττουν.

Σύμφωνα με τα μέλη του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΠΕΔΥ(ΕΟΠΥΥ) της Θεσσαλονίκης και της Β.Ελλάδος (ΣΕΥΠ-ΠΕΔΥ (ΕΟΠΥΥ) ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ-Β.ΕΛΛΑΔΟΣ) παρότι ο υπουργός τους διαβεβαίωσε ότι το θέμα του ωραρίουπαραπέμπεται για αργότερα, οι διοικητές της 3ης και της 4ης ΥΠΕ επισπεύδουν τις διαδικασίες.

«Παρ’ όλο που στις τελευταίες συναντήσεις μας σε σχέση με την εφαρμογή του νέου διευρυμένου ωραρίου, μας αναφέρατε ότι δεν είναι της στιγμής και ότι αυτό θα συζητηθεί και με την Ομοσπονδία μας ωστόσο διαπιστώσαμε μια επίσπευση των διαδικασιών εφαρμογής του από τους διοικητές της 3ης και της 4ης ΥΠΕ.

Συγκεκριμένα σε συνάντηση των διοικητών με τους υπεύθυνους και αναπλ. υπεύθυνους των μονάδων υγείας ΠΕΔΥ συζητήθηκε για μεν την 3η ΥΠΕ η εφαρμογή από 4/4/16 ενώ στην 4η ΥΠΕ από 1/3/16» σημειώνουν τα μέλη του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΠΕΔΥ (ΕΟΠΥΥ) της Θεσσαλονίκης και της Β.Ελλάδος.

Γιατί αντιδρούν οι γιατροί

Σύμφωνα με τους γιατρούς του ΠΕΔΥ της Θεσσαλονίκης-Β.Ελλάδος η διεύρυνση του ωραρίου σε αυτή τη συγκυρία δε θα μπορούσε να συμβάλει στην αποσυμφόρηση του συστήματος, δεδομένου πως τα πάντα είναι στον αέρα, ενώ και η αναμονή για ραντεβού είναι τουλάχιστον 56 ημερών!

«Θεωρούμε ότι η άμεση εφαρμογή στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δε θα ωφελήσει σε τίποτα ούτε την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων του ΕΣΥ (οι γιατροί των μονάδων υγείας θα συνεχίσουν να εξετάζουν με ραντεβού) αλλά θα προκαλέσειέντονα προβλήματα και στους ασφαλισμένους των οποίων τα ραντεβού είναι σε χρονικό ορίζοντα 56 ημερών από σήμερα και θα πρέπει να ακυρωθούν και να μεταφερθούν λόγω αλλαγής του ωραρίου» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Οι γιατροί του ΠΕΔΥ Θεσσαλονίκης προτείνουν στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας η όποια συζήτηση για τη διεύρυνση του ωραρίου να ξεκινήσει μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας «αλλά και την επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων που θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε όλον αυτόν τον νέο σχεδιασμό».

1 σχόλιο: