Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Έξαλλοι οι γενικοί γιατροί με τον Ξανθό!

 - Virus.com.gr

Ένα ακόμη «μέτωπο» αντιπαράθεσης άνοιξε στην Υγεία, με αφορμή εγκύκλιο για την αξιοποίηση στις εφημερίες των γενικών γιατρών που υπηρετούν στο ΠΕΔΥ, χωρίς να έχει προηγηθεί ο απαραίτητος διάλογος, γεγονός το οποίο δημιουργεί δυνητικά μεγαλύτερα προβλήματα από εκείνα τα οποία πάει να λύσει.

Η εγκύκλιος (επισυνάπτεται) προβλέπει, πιο συγκεκριμένα, τη συμμετοχή των γενικών γιατρών που υπηρετούν σε κέντρα υγείας, πρώην μονάδες του ΕΟΠΥΥ, πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία και περιφερειακά ιατρεία στα Επείγοντα των Νοσοκομείων, ανεξάρτητα από το εάν αυτά λειτουργούν ως αυτοτελές οργανικό τμήμα ή όχι. Αποσαφηνίζει, ωστόσο, ότι ο γενικός ιατρός στο ΤΕΠ αντιμετωπίζει περιστατικά που προσέρχονται εκτάκτως και τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν σε α΄ βαθμό, ενώ δεν υποκαθιστά τους ιατρούς των άλλων ειδικοτήτων που υπηρετούν στο νοσοκομείο. Επισημαίνει, ταυτόχρονα, ότι σε περίπτωση που χρειάζεται ειδική διαγνωστική προσπέλαση ή / και αντιμετώπιση σε β΄ βαθμό, ο γενικός ιατρός παραπέμπει σε ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, που είτε εφημερεύουν στο χώρο του ΤΕΠ είτε συνεπικουρούν ως εφημερεύοντες στην κλινική τους.

Την πρόθεσή του να εκδώσει σχετική εγκύκλιο, είχε δηλώσει πρόσφατα ο Ανδρέας Ξανθός στην Ελληνική Εταιρεία Γενικής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ), εκφράζοντας την πεποίθηση πως η συμμετοχή γενικών γιατρών στη λειτουργία των ΤΕΠ είναι μια διεθνώς διαδεδομένη πρακτική, που αποτελεί τμήμα της εκπαίδευσης τους και η οποία έχει δείξει ότι συμβάλλει στη βελτίωση της διαδικασίας διαλογής και αποτελεσματικής διαχείρισης των περιστατικών που προσέρχονται στα Τμήματα Επειγόντων των Νοσοκομείων. Άποψη της Αριστοτέλους είναι, άλλωστε, πως η συμμετοχή των γενικών γιατρών στα ΤΕΠ, ειδικά στην επαρχία, που τα Νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα κι έχουν ελάχιστους ειδικευόμενους γιατρούς, θα συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση της «πρώτης γραμμής άμυνας» του ΕΣΥ.

Αντιδρούν γενικοί ιατροί και τοπικές κοινωνίες

Ο υπουργός φαίνεται πάντως ότι λογάριασε χωρίς τον ξενοδόχο, αφού παρά την υπόσχεσή του ν’ αποστείλει το σχέδιο της υπουργικής απόφασης στην ΕΛΕΓΕΙΑ για διαβούλευση, δεν το έπραξε, με αποτέλεσμα να έχει σήμερα απέναντί του εκατοντάδες γιατρούς απ’ όλη την Ελλάδα.

«Δεν έχουμε καν πάρει την εγκύκλιο παρά μόνο είδαμε την ανακοίνωση της εγκυκλίου. Ούτε η Διαύγεια λέει τίποτα!» αναφέρει στο Virus φανερά εκνευρισμένος ο Πρόεδρος του επιστημονικού φορέα, Πρόδρομος Μερκούρης-Μποδοσάκης. «Τους είπαμε ότι πρέπει να γίνουν εθελοντικά οι μετακινήσεις κι ό,τι θα μπορούσαμε εμείς να τις οργανώσουμε, αφού πρώτα κάναμε τις παρατηρήσεις μας» προσθέτει, εκτιμώντας ότι η εγκύκλιος είναι μόνο για το θεαθήναι και στην εφαρμογή της θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Μποδοσάκης, είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν περιστατικά στα οποία οι γενικοί γιατροί θα βρεθούν τελείως μόνοι τους στα ΤΕΠ. Κάτι τέτοιο, μάλιστα, συνέβη ήδη στο νοσοκομείο Πτολεμαίδας. «Οι γιατροί μόλις εμφανιστεί γενικός γιατρός στα ΤΕΠ εξαφανίζονται από παντού. Αυτό δεν μπορεί να μην το ξέρει ο υπουργός Υγείας! Αυτό λέγεται αντιποίηση ειδικότητας και είναι ποινικά κολάσιμο» λέει, εξηγώντας ότι σε περίπτωση κατάληξης του ασθενή και μήνυσης από το συγγενικό περιβάλλον ο γενικός ιατρός θα μείνει εκτεθειμένος. «Ο γενικός γιατρός κάνει δύο μήνες καρδιολογία, κάνει δύο μήνες ορθοπεδική, κλπ. Αυτές είναι γνώσεις που πρέπει να πάρει απ’ όλες τις ειδικότητες για εξωνοσοκομειακή χρήση. Για να ξέρει πώς και πού παραπέμπει αλλά όχι για να θεραπεύσει. Διαφορετικά είναι πανίατρος και θα πρέπει να ξηλώσουμε όλο το οικοδόμημα των ειδικοτήτων και να πάμε να κάνουμε μόνο γενικούς γιατρούς σε όλη την Ελλάδα! Είμαστε σοβαροί; Ίσα να δείξουμε άσπρες ποδιές να πηγαινοέρχονται;» συμπληρώνει σχετικά.

Ένα άλλο εξίσου σημαντικό θέμα που προκύπτει, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΕΓΕΙΑ, έχει να κάνει με την περαιτέρω υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. «Ήδη, η τοπική κοινωνία στην Κοζάνη, στις Σέρρες κι αλλού βρίσκονται σε αναβρασμό» λέει ο κ. Μποδοσάκης, υπογραμμίζοντας ότι και οι γιατροί των κέντρων υγείας και των περιφερειακών ιατρείων παίρνουν τα μέτρα τους, καθώς ετοιμάζονται να συστήσουν σωματείο προκειμένου να έχουν συνδικαλιστική εκπροσώπηση.

1 σχόλιο:

  1. Αφου οι ιδιωτες γενικοι ιατροι τα ξερουν ολα , οταν ειναι στο δημοσιο τα ξεχνουν.
    Αποφασιστε ποτε κανετε αντιποιηση ειδηκοτητας και ποτε μπορειτε να συνταγογραφειτε ή να αλλαζετε αγωγη τελικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή