Της Δήμητρας Καδδά
Capital.gr
Η κυβέρνηση επιμένει – δια στόματος του ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου – σε συμφωνία με τους θεσμούς μέσα στον Απρίλιο, όταν γίνεται φανερό ότι ακόμη οι αποστάσεις είναι χαοτικές, όχι μόνο με το ΔΝΤ στο οποίο χθες έγινε – εκ νέου – ευθεία επίθεση αυτή τη φορά από τον ΓΓ Δημοσιονομικής πολιτικής Φ. Κουτεντάκη, αλλά και με τους τρεις θεσμούς της ΕΕ.
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή η "απόσταση" που χωρίζει την Ελλάδα από το κοινοτικό σκέλος των θεσμών, δηλαδή το δημοσιονομικό κενό, προσεγγίζει το 3% του ΑΕΠ έως και το 2018 (σ.σ. τα 5 δισ. ευρώ περίπου). Και σύμφωνα με την ίδια πηγή, παραμένει ανοικτό και το πακέτο του 2016 καθώς η καλύτερη της αναμενόμενης απόδοση του 2015 (σ.σ. η κυβέρνηση βλέπει πλέον πρ. πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ τουλάχιστο έναντι στόχου για έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ) μερικά κλείνει την τρύπα από μέτρα (πχ όπως η φορολόγηση των ενοικίων) που δεν θα εφαρμοσθούν φέτος, αφού όπως έγινε χθες σαφές από αρμόδια πηγή θα περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο, αλλά δεν θα έχουν αναδρομικότητα.
Οι θεσμοί δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη ούτε για το μακροοικονομικό μοντέλο, ούτε για την πορεία του ΑΕΠ και της κατανάλωσης τα επόμενα χρόνια για να "κλειδώσουν" το τελικό ύψος των μέτρων, αναφέρει η ίδια κυβερνητική πηγή.
Η ρευστότητα και τα "μαξιλάρια" φορέων αξίας 1-3 δισ. ευρώ
Υπό το βάρος των δηλώσεων του Γ.Γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής, Φ. Κουτεντάκη ότι "δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος στα ταμειακά διαθέσιμα" αλλά και ότι "η κατάσταση εξ' ορισμού δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' αόριστον" καθώς "τα πράγματα δυσκολεύουν", το ΥΠΟΙΚ αναζητά νέες πηγές διαθεσίμων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι πέρα από τα 10 δισ. ευρώ διαθεσίμων φορέων που έχουν γίνει ήδη repos τα προηγούμενα χρόνια (με επιτόκιο 3,72% το β΄ εξάμηνο του 2015) υπάρχουν και άλλα διαθέσιμα φορέων (πχ ΟΤΑ) αξίας μεταξύ 1 και 3 δισ. ευρώ που δεν έχουν "αξιοποίηθεί". Ο λόγος για φορείς που αρνήθηκαν, παρά την σχετική διάταξη, να μεταφέρουν τα ποσά στην ΤτΕ και το αν θα πιεστούν να το πράξουν το επόμενα διάστημα θα εξαρτηθεί και από τις εξελίξεις…
"Παρότι δεν υπάρχει πολιτική στάσης πληρωμών" η Ελλάδα θα πληρώσει για τόκους και χρεολύσια 4 δισ. ευρώ σε τέσσερις μήνες, έχοντας "έσοδα τριών μηνών"" εξήγησε ο Γ.Γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής.
Σύμφωνα με τον ίδιο κάποια από τα επιπλέον έσοδα που καταγράφησαν στις επιδόσεις του 2μήνου θα παράσχουν διαρκή στήριξη (325 εκατ. ευρώ επιπλέον μέρισμα από ΤτΕ), ενώ κάποια άλλα είναι προσωρινά.
Οι δηλώσεις του κ. Κουτεντάκη για το ΔΝΤ
Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του ΥΠΟΙΚ, Φραγκίσκος Κουτεντάκης αναφέρθηκε χθες σε ανακρίβειες του ΔΝΤ λέγοντας πως τα νούμερα που βάζει στο τραπέζι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, γιατί βασίζονται σε πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ. Έκανε σαφές ότι το ΔΝΤ "καθυστέρησε κατά 15 μέρες την επάνοδο των Θεσμών στην Ελλάδα" και πρόσθεσε - μιλώντας για τη στάση του Ταμείου: "η κατάσταση θέλουν να φτάσει στο αμήν. Να είναι (σσ. η Ελλάδα) στο χείλος του γκρεμού".
Εμμέσως καταλογίστηκαν ευθύνες στο σύνολο των Θεσμών για τη συντήρηση αυτής της κατάστασης. Σύμφωνα με τον ΓΓ υπήρξαν ακραία κρούσματα κατά τη διάρκεια και αυτών των διαπραγματεύσεων. "Τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών μας έχουν κατ επανάληψη ζητήσει να καθυστερήσουμε για λίγες μέρες την καταβολή μισθών και συντάξεων" εξηγώντας ότι αυτή ήταν η απάντηση όταν η ελληνική πλευρά έλεγε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.
Έκανε σαφές ότι "πρέπει να αποδοθούν σημαντικές ευθύνες στους Θεσμούς που δεν παρέχουν καμία στήριξη", αναφερόμενος στην καθυστέρηση τηςδιαπραγμάτευσης. "Η τακτική των δόσεων με το σταγονόμετρο είναι συμπεριφορά Σάιλοκ" ανέφερε, παρομοιάζοντας τους Θεσμούς με τον τοκογλύφο στον Έμπορο της Βενετίας…
Μπρός πίσω και από ΕΕ
Ωστόσο, χθες ξεδιπλώθηκε και μία πίεση για πρόσθετα μέτρα και από την ΕΕ, με σειρά δηλώσεων που είχαν διαφορετική "χροιά" από τις τοποθετήσεις που προηγήθηκαν την Κυριακή από τους θεσμούς και παρείχαν στήριξη με παράθυρα "λελογισμένων" ανταλλαγμάτων λόγω προσφυγικού.
Στον απόηχο της δήλωσης του ΥΠΟΥΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου περί πρόθεσης ολοκλήρωσης της συμφωνίας έως τις 22 Απριλίου ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis δήλωσε χθες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει θέσει καταληκτική προθεσμία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, αλλά και ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει τα μέτρα που απαιτούνται από το πρόγραμμα στήριξης για να υπάρξει νέα χρηματοδότησή της, ανεξάρτητα από την εξέλιξη της προσφυγικής κρίσης.
Αλλά και Γερμανός ΥΠΟΙΚ Wolfgang Schaeuble είπε χθες "ξέρουμε ότι η πίεση του χρόνου είναι μεγάλη και θα κάνουμε τα πάντα για να πετύχουμε τη γρήγορη λήψη αποφάσεων. Αλλά οι θεσμοί υποστηρίζουν ότι δεν έχουν εφαρμοστεί αρκετά από αυτά που είχαν συμφωνηθεί". Και για το συνταξιοδοτικό, ανέφερε ότι "οι τρεις θεσμοί θα πρέπει μαζί με την ελληνική κυβέρνηση να εργαστούν ώστε να δουν τι μπορεί να γίνει αντί για αυτό προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει προσηλωμένη στον γενικό της στόχο". Όσο για το χρέος πρόσθεσε ότι "η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους είναι δυστυχώς κάτι που δεν επείγει" όπως συμβαίνει – είπε – με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Και τούτο όταν εντός συνόρων επιχειρείται να γίνει σαφές ότι απαιτείται πολιτικός χρόνος για να γίνουν ανεκτά νέα κύματα παρεμβάσεων...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου