ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ 5η ΥΠΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΕΚΕΠΥ
* «Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας» καθησυχάζουν οι παιδίατροι με αφορμή κρούσματα ανεμοβλογιάς - Νέους χώρους για δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας αναζητά το Υπουργείο Άμυνας στη Θεσσαλία
Στην πληρέστερη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των περίπου 1.500 προσφύγων που φιλοξενούνται στο ανοικτό κέντρο του πρώην στρατοπέδου «Ευθυμιόπουλου» στη Μάνδρα, αφορά σύσκεψη που συγκαλείται σήμερα το απόγευμα στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας παρουσία του διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Νίκου Παπαευσταθίου.
Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων και ειδικότερα των περισσοτέρων από 500 παιδιών στο ανοικτό κέντρο φιλοξενίας της Λάρισας θεωρείται επείγουσα ανάγκη από την τοπική ιατρική κοινότητα, όπως καταγράφηκε και στην προχθεσινή σύσκεψη που συγκάλεσαν Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμος Λαρισαίων.
Στο μεταξύ το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας καταγράφει και άλλους χώρους στη Θεσσαλία για τη δημιουργία νέας, δεύτερης, δομής, αντίστοιχη με αυτή του πρώην στρατοπέδου «Ευθυμιόπουλου» όπου ήδη έχουν τοποθετηθεί 440 σκηνές που μπορούν να φιλοξενήσουν 2.000 με 2.500 πρόσφυγες.
ΣΟΦΑΔΕΣ
Σε αυτό το πλαίσιο έχουν αξιολογηθεί χώροι όπως ανενεργά στρατόπεδα, πρώην εκθεσιακοί χώροι, πρώην βιομηχανικές μονάδες κλπ ενώ το «πράσινο φως» για την έναρξη εργασιών διαμόρφωσης αναμένεται από το ΥΕΘΑ για χώρο που φαίνεται να πληροί τις σχετικές προδιαγραφές και διαθέτει τραπεζικός όμιλος στην περιοχή των Σοφάδων Καρδίτσας. Ο συγκεκριμένος χώρος, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 500 προσφύγων.
ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ
Σε ό,τι αφορά τώρα στα θέματα δημόσιας υγείας, από τον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας, πέραν της επιδημιολογικής παρατήρησης, ως επείγουσα χαρακτηρίζεται η ανάγκη για εφαρμογή προγράμματος εμβολιασμού παιδιών και υγειονομικού προσωπικού, σύμφωνα και με απόφαση του Υπουργείου Υγείας.
Ήδη ο Σύλλογος Ιδιωτών Παιδιάτρων Λάρισας σε συνεργασία με τον ΙΣΛ συνέταξε κατάλογο αναγκαίων φαρμάκων που θα κοινοποιηθεί σε εμπλεκόμενους φορείς με αφορμή και το γεγονός ότι οι εθελοντές γιατροί που προσφέρουν υπηρεσίες στο πρώην στρατόπεδο, δεν έχουν στη διάθεσή τους φάρμακα που να προσφέρθηκαν από δημόσια δομή υγείας.
Έτσι η φαρμακευτική περίθαλψη παιδιών προσφύγων δεν έχει συστηματικό χαρακτήρα για να υπάρξουν παράλληλα και τα επιθυμητά αποτελέσματα της αγωγής όπως περιστασιακή είναι και η κάλυψη των ιατρών αναγκών.
Να σημειωθεί πως σε 6 παιδιά των 137 προσφύγων που μεταφέρθηκαν χθες από τα Τρίκαλα στο πρώην στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου» , έχει διαγνωσθεί ανεμοβλογιά με γιατρούς να σημειώνουν στην «Ε» πως «δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας». Προσθέτοντας παράλληλα ότι, η εκδήλωση της παιδικής ασθένειας, επιβεβαιώνει την ανάγκη «άμεσης κάλυψης των ιατρικών αναγκών».
Η πληρέστερη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των προσφύγων θα τεθεί επί τάπητος στη σύσκεψη που θα γίνει σήμερα το απόγευμα στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και στην οποία έχουν κληθεί να μετάσχουν εκπρόσωποι, του Ιατρικού Συλλόγου, του Φαρμακευτικού Συλλόγου, του ΕΚΑΒ καθώς και διευθυντές των Ιατρικών Υπηρεσιών νοσοκομείων της Λάρισας, υπό την προεδρία του κ. Παπαευσταθίου.
ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΑ
Να σημειωθεί ότι χθες παρενέβη και ο Συνήγορος του Πολίτη για τα ασυνόδευτα παιδιά, πρόσφυγες και μετανάστες ζητώντας μεταξύ άλλων «να διασφαλιστούν τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των ασυνόδευτων ανηλίκων, μεταναστών και προσφύγων, να εξασφαλιστεί η αδιάλειπτη λειτουργία και ενίσχυση των εξειδικευμένων δομών φιλοξενίας τους και να προβλεφθεί η άμεση μετεγκατάσταση σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεγάλου αριθμού ασυνόδευτων ανηλίκων»
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι ξενώνες φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων είναι πλήρεις, με συνέπεια πολλά παιδιά που αιτούνται φιλοξενίας να βρίσκονται αναγκαστικά σε αναμονή και αρκετά να παραμένουν για μεγάλο διάστημα σε αστυνομικά κρατητήρια. Το 2015, συνολικά 2.248 ασυνόδευτοι ανήλικοι τοποθετήθηκαν σε δομές φιλοξενίας, οι περισσότεροι των οποίων αποχώρησαν μετακινούμενοι προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που πλέον είναι εξαιρετικά δυσχερές. Μόνο στους τρεις πρώτους μήνες του 2016 καταγράφηκαν 1.150 ασυνόδευτα παιδιά.
Να διευκρινισθεί ότι στο πρώην στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου», μέχρι σήμερα δεν έχουν καταγραφεί ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου