Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Ξέφυγε η δαπάνη στα φάρμακα! Έτοιμο το νέο rebate

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Παρά τα αλλεπάλληλα μέτρα και τα κουρέματα «ξέφυγε» η δαπάνη στα φάρμακα.

Μετρούν και ξαναμετρούν οι αρμόδιοι του ΕΟΠΥΥ τη φαρμακευτική δαπάνη τουςπρώτους δύο μήνες του 2016, αλλά ο λογαριασμός δε βγαίνει.

Όπως φαίνεται τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν έχουν αποδώσει, με συνέπεια να ετοιμάζεται άρον άρον -όπως λένε έγκυρες πηγές του HealthReport.gr– το νέο rebate, δηλαδή ο νέος τρόπος υπολογισμού των υποχρεωτικών εκπτώσεων.
Με το νέο σύστημα ευελπιστεί το υπουργείο υγείας να …σωθεί η κατάσταση και να περιορισθεί το claw back δηλαδή η δαπάνη που ξεπερνά τον προϋπολογισμό και επιστρέφεται υποχρεωτικά από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Συγκεκριμένα όπως σημειώνουν πληροφορίες του HealthReport.gr, με το νέοrebate θα επιδιωχθεί να συγκεντρωθούν περισσότερα χρήματα ώστε να περιορισθεί το claw back, το οποίο αν συνεχισθούν έτσι τα πράγματα μπορεί να φθάσει φέτος ακόμη και τα 400 εκατ. ευρώ τα οποία θα πρέπει να επιστρέψει η φαρμακοβιομηχανία στο σύστημα.

Άλλωστε η δαπάνη για τους δύο πρώτους μήνες του 2016 -αναφέρουν καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr– έχει ξεφύγει κατά 70 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το 2014 το claw back είχε διαμορφωθεί στα 120 εκατ. ευρώ και το 2015 στα 330 εκατ. ευρώ.


Το νέο rebate είναι ήδη έτοιμο και αναμένεται η σχετική υπουργική απόφαση με τις διευκρινήσεις. Όπως όλα δείχνουν θα είναι ενοποιημένα τα σημερινά πολλαπλάrebate, τα οποία αποτελούν ένα…λαβύρινθο υπολογισμού, ενώ κανείς δεν γνωρίζει ουσιαστικά πως ακριβώς προκύπτουν. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν 9 διαφορετικά rebate, δηλαδή 9 διαφορετικές κατηγορίες εκπτώσεων για ταφάρμακα.

Το rebate παίζει σημαντικό ρόλο στο θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης καθώς η τρόικα καιρό τώρα ζητά να βρεθεί τρόπος να καταργηθεί το επιβαρυντικό claw back. Πάντως έγκυρες πηγές τονίζουν πως οι δανειστές έχουν αναθέσει στην ελληνική κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα και προς το παρόν δεν προτίθενται ναξανασχοληθούν.

Μέχρι βεβαίως να διαπιστωθεί ότι λύση δε βρέθηκε επομένως θα ζητήσουν την εφαρμογή των δικών τους μέτρων, λένε υψηλόβαθμα στελέχη στο HealthReport.gr.

Πάγωσε η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για τα φάρμακα

Πάντως προς ώρας η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για τις τιμές των φαρμάκων αφήνει για αργότερα τα φάρμακα και το παζάρεμα των τιμών, αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr.

Πρόκειται για την επιτροπή που συστήθηκε πρόσφατα στον ΕΟΠΥΥ με επικεφαλής Πανεπιστημιακό καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς από όπου προέρχεται και ονέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, και η οποία υποτίθεται πως θα πρέπει να πετυχαίνει μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων σε «κατ’ ιδίαν» συναντήσεις με την κάθε φαρμακευτική εταιρεία ξεχωριστά.

Η Επιτροπή θα ασχοληθεί το αμέσως επόμενο διάστημα με τις τιμές των διαγνωστικών και εργαστηριακών εξετάσεων καθώς και με το υγειονομικό υλικό.

Τα φάρμακα «παγώνουν» λένε πληροφορίες του HealthReport.gr, επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμα ακόμη τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του κάθε φαρμάκου, από όπου και θα προκύπτει η τιμή αποζημίωσης.
Τα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα μόλις ενσωματωθούν στο σύστημα τα θεραπευτικά πρωτόκολλα (registries), οπότε και θα ξεκινήσει η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης επί της ουσίας για τα φάρμακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου