Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Τριτοκοσμική η εικόνα των κλινικών στα σύνορα



Κλινικές ασφυκτικά γεμάτες, πρόσφυγες-συνοδοί ασθενών κοιμούνται στους διαδρόμους και τους αύλιους χώρους, μπουγάδες απλωμένες στα παράθυρα και τα κάγκελα των κτιρίων, προσωπικό που τρέχει και δεν φτάνει για να εξυπηρετήσει άρρωστα γυναικόπαιδα.

Αυτή είναι η εικόνα που επικρατεί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», στο νοσοκομείο του Κιλκίς και παραπέμπει σε τριτοκοσμικές καταστάσεις.

Το νοσοκομείο καλείται να σηκώσει, τώρα με τους πρόσφυγες, ένα φορτίο που ξεπερνάει κατά πολύ τις δυνατότητές του.
Καλείται ως δομή υγείας να εξυπηρετήσει τις ανάγκες όχι μόνο των 80.000 κατοίκων του νομού, αλλά και των 25.000 προσφύγων και μεταναστών που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή με επίκεντρο την Ειδομένη, τα κέντρα φιλοξενίας στο Χέρσο και τη Νέα Καβάλα, αλλά και τα πρατήρια υγρών καυσίμων στο Πολύκαστρο.

Μπορεί να επωμισθεί ένα τέτοιο φορτίο; Οι υπεύθυνοι του ιδρύματος εξέπεμψαν SOS στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, κατά την επίσκεψή του την Τετάρτη στην περιοχή. Οπως του είπαν, οι δύο κλινικές, η παιδιατρική και η γυναικολογική που δέχονται τη συντριπτική πλειονότητα των προσφυγικών περιστατικών έχουν «χτυπήσει κόκκινο».

Στην παιδιατρική, για παράδειγμα, με τα 18 κρεβάτια νοσηλεύονται περισσότερα από 30 παιδιά και καθώς επικρατεί «ασφυξία», οι γιατροί αναγκάζονται να τα μεταφέρουν προσωρινά σε άλλες κλινικές που όμως και αυτές έχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό.

Ζήτησαν άμεσα από τον υπουργό την ενίσχυση των κλινικών αυτών επικουρικά με έξι γιατρούς ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες όπως και ενίσχυση οικονομική του νοσοκομείου, ο προϋπολογισμός του οποίου έως τώρα έχει επιβαρυνθεί με επιπλέον 118.000 ευρώ.

Ο καταυλισμός της Ειδομένης αποτελεί τον βασικό τροφοδότη του συγκεκριμένου νοσοκομείου στο οποίο καταφθάνουν παιδάκια με τη βοήθεια του ΕΚΑΒ και του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθημερινά με λοιμώξεις του αναπνευστικού, υψηλό πυρετό, τραύματα, αλλά και πολλές γυναίκες. Ενα δεύτερο νοσοκομείο στον νομό, αυτό της Γουμένισσας, δεν είναι σε θέση να αποφορτίσει την κατάσταση, αφού η εκεί παιδιατρική κλινική υπάρχει μόνο στα χαρτιά...

Ενώπιον της διαγραφόμενης ζοφερής πραγματικότητας, εκπρόσωποι και των άλλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας, περιοχές που αναμένεται να φιλοξενήσουν αρκετές χιλιάδες πρόσφυγες για άγνωστο χρονικό διάστημα, ζητούν από την κυβέρνηση επιπλέον ενίσχυση σε προσωπικό αλλά και κονδύλια. Μάλιστα το νοσοκομείο του Κιλκίς ζήτησε χρήματα για να νοικιάσει χώρους στην πόλη στους οποίους θα διανυκτερεύουν οι συνοδοί των ασθενών που νοσηλεύονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου