Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Μέτρα “σωσίβια” για τη διάσωση της φαρμακευτικής δαπάνης


Προτάσεις αύξησης, άμεσης ή έμμεσης, της φαρμακευτικής δαπάνης καταθέτουν στον Πρωθυπουργό οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, αξιώνοντας άμεση συνάντηση μαζί του.

Σε επιστολή που συνυπογράφουν οι επικεφαλής του Σύνδεσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), με αφορμή την κατάθεση του προσχέδιου του Προϋπολογισμού για το 2017 (εδώ), γίνεται λόγος για “επιτακτική ανάγκη άμεσης αύξηση των κονδυλίων για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη ή εναλλακτικά την έμμεση αύξηση”. Οι επικεφαλής των δύο φορέων διατυπώνουν, μάλιστα, μέτρα που μπορούν να συμβάλλουν σε αυτή την άνοδο.

Σε ό,τι αφορά την εξωνοσοκομειακή δημόσια φαρμακευτική δαπάνη προτείνεται η μεταφορά της δαπάνης για τα εμβόλια στην πρόληση και η εξεύρεση άλλων πηγών χρηματοδότησης για τους ανασφάλιστους και άπορους, για παράδειγμα από τα κοινοτικά ταμεία.

Στην περίπτωση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης προτείνεται η εξαίρεση του ποσού που αφορά σε θεραπείες για συγκεκριμένα νοσήματα, η ζήτηση των οποίων είναι ρυθμισμένη και ελεγχόμενη από την πολιτεία και στα οποία είχε αναφερθεί και το υπουργείο σε ανακοίνωση του για την εφαρμογή του claw back στη νοσοκομειακή δαπάνη (εδώ). Ο λόγος για φάρμακα όπως τα αντιρετροϊκά, τα αντιαιμορροφυλικά, τα “ορφανά”, ειδικές θεραπείες για αυτοάνοσα ή κακοήθειες κλπ.

Όπως έχει τονιστεί επανειλημμένως η συρρικνωμένη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού ( 1,945 δισ. ευρώ ετησίως για 2016-2018, 570 εκατ. ευρώ η νοσοκομειακή δαπάνη για το 2016). Η υπέρβαση για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους αγγίζει τα 216 εκατ. ευρώ ή το 22%, που είναι αυξημένο κατά 42,3% από την αντίστοιχη υπέρβαση του 2015. Το claw back για τα νοσοκομεία, που ήδη έχουν αρχίσει να εξαντλούν τον προϋπολογισμό τους, προσεγγίζει το 41% της δαπάνης του πρώτου εξαμήνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου