Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Ευρωβαρόμετρο: Οι Έλληνες θεωρούν φυσιολογικό το... φακελάκι



Μπλεγμένοι στα γρανάζια της διαφθοράς βρίσκονται οι Έλληνες τελικά, καθώς σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, οι ίδιοι οι πολίτες επικροτούν το φακελάκι.

Onmed.gr

Και αυτό, διότι 4 στους 5 Έλληνες, θεωρούν επιβεβλημένο το "φακελάκι"στο χώρο της Υγείας αλλά και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις των πολιτών, η χώρα μας φιγουράρει στην κορυφή της λίστας με τις χώρες όπου η δωροδοκία δεν θεωρείται σοβαρό ατόπημα. Μάλιστα το 96% των πολιτών δηλώνει ότι είναι διαδεδομένη στο σύνολο της χώρας. Ακολουθούν η Ισπανία, η Κύπρος και η Κροατία με 94%, η Λιθουανία (93%), η Πορτογαλία (92%), η Πολωνία (58%), η Αγγλία (55%) και η Γερμανία (51%).

Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Φινλανδία (21%) και η Δανία (22%), ενώ στο μέσο του πίνακα βρίσκονται η Σουηδία (37%), το Λουξεμβούργο (40%) και η Ολλανδία (44%).

Ειδικότερα, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στη διαφθορά στον χώρο της Υγείας, με το 81% των ερωτηθέντων να δηλώνει, ότι το "φακελάκι" είναι συνηθισμένο. Το 46% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα εκτιμά ότι η η κατάσταση αυτή επηρεάζει την καθημερινότητά του και το 40% πιστεύει ότι τα κρούσματα διαφθοράς έχουν αυξηθεί!

Όπως επισημαίνουν οι ερωτηθέντες, πίσω από την Υγεία βρίσκονται σε διαφθορά τα πολιτικά κόμματα και οι Εφορίες (68%), καθώς και ελεγκτές Οργανισμών (61%). Μάλιστα το 90% δηλώνει ότι υπάρχει στενή σχέση επιχειρήσεων και πολιτικής.

Η έρευνα ακόμη, δείχνει ότι όσοι έχουν χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης, είναι πιο πιθανό να πιστεύουν πως η διαφθορά είναι ένα διαδεδομένο φαινόμενο. Το ίδιο συμβαίνει με όσους αγωνίζονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους (77% έως 88%) σε σύγκριση με όσους τα καταφέρνουν καλύτερα (63%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου