Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Ιλαρά: Πάνω από 1.800 κρούσματα - Ανησυχία για τη δημόσια υγεία



Ξεπέρασαν τα 1.800 τα κρούσματα της ιλαράς, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στην επιστημονική κοινότητα για τη δημόσια υγεία. Ήδη τα περιστατικά που καταγράφονται μόνο για την τελευταία εβδομάδα, ανέρχονται σε 138.

Onmed.gr

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ, από την περασμένη Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου μέχρι και σήμερα 1 Μαρτίου δηλώθηκαν 138 νέα κρούσματα ιλαράς. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής σε εβδομαδιαία βάση από τον περασμένο Μάιο που ενέσκηψε η επιδημία ιλαράς και στην Ελλάδα.

Συνολικά πλέον οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν καταγράψει 1.829 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότιο Ελλάδα.

Πρόκειται κυρίως για άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Επίσης, τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω επιπλοκών που εμφάνισαν μετά τη νόσησή τους με ιλαρά. Το τελευταίο θύμα, ήταν μια 35χρονη Ελληνίδα, από τον γενικό πληθυσμό όπως την προσδιορίζει η έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Κατά τα άλλα μόνο παιδική δεν είναι η νόσος.

Εξάλλου, σε πρόσφατη ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη κ. Κώστας Μπαργιώτας αναφέρθηκε στην ανάγκη γιαεντονότερη ενημέρωση σχετικά με τον εμβολιασμό, καθώς και στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, με ποιο τρόπο το υπουργείο Υγείας σκοπεύει να κάμψει τις αντιρρήσεις και τέλος, εάν σκοπεύει να θέσει θέμα εφαρμογής υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου