Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Έρχεται «κόφτης» στις υποχρεωτικές εκπτώσεις για να σωθούν τα μικρά εργαστήρια! Αποκλειστικές πληροφορίες

Τετάρτη 28 Μάρτιος 2018

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Μέτρα προκειμένου να σωθούν τα μικρά διαγνωστικά εργαστήρια ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επεξεργάζεται σχέδιο προκειμένου να μπορέσουν ειδικά τα μικρά εργαστήρια της γειτονιάς, να διασωθούν από την οικονομική κρίση και να μη βάλουν λουκέτα.

Εξάλλου οι οικονομικές επιβαρύνσεις που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια λόγω των μνημονίων έχουν γίνει θηλιά στο λαιμό των χιλιάδων εργαστηριακώνγιατρών που προσπαθούν να επιβιώσουν.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τον Ιανουάριο του 2016 είχαν κουρευτεί οι τιμές των εξετάσεων κατά 43% με αποτέλεσμα ο κλάδος να υποστεί μεγάλη ζημιά. Χωρίς βέβαια να υπολογισθούν οι υποχρεωτικές εκπτώσεις (Rebate) και οι αυτόματες επιστροφές χρημάτων μόλις ξεπερασθεί η προϋπολογισθείσα δαπάνη (Claw back).
Λιγότερο κούρεμα για τους μικρούς

Έτσι, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη στο HealthReport.gr, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ετοιμάζει να προωθήσει ρύθμιση βάση της οποίας όσοι πραγματοποιούν λίγες εξετάσεις στα εργαστήριά τους δε θα χρειάζεται να πληρώνουν Claw back, να καταβάλουν δηλαδή επιστροφές χρημάτων.

Οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι το ποσό θα κινείται κοντά στα 10.000 ευρώ. Κάτι που θα προστατέψει ειδικά τα μικρά εργαστήρια αφού με βάση τα επίσημα στοιχεία, από τα 2255 εργαστήρια εξετάσεων που υπάρχουν στη χώρα, το 90% αυτών υποβάλουν για πληρωμή στον ΕΟΠΥΥ χαμηλά ποσά.

Εξάλλου η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε δεσμευτεί να λάβει μέτρα για τη στήριξη των μικρών εργαστηρίων αφού το κούρεμα 43% στις εξετάσεις,προκάλεσε αλυσιδωτές επιπτώσεις ειδικά στους μικρούς επαγγελματίες, δεδομένου ότι αυξήθηκε και η φορολόγησή τους με τις νέες ρυθμίσεις, ενώ και ο ΕΟΠΥΥ τους αποπληρώνει με καθυστέρηση μηνών.

Η ίδια η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε παραδεχτεί το 2016 ότι επρόκειτο για ένα εξαιρετικά σκληρό και άδικο μέτρο το κούρεμα των τιμών σε αυτό το ποσοστό (43%). Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα παζάρια και το παρασκήνιο που υπήρχε με την τρόικα η οποία απειλούσε να μην καταβάλει τη δόση του 1 δις ευρώ: «Μπλόκο» από την τρόικα για τις εργαστηριακές εξετάσεις! Όλο το άγριο παρασκήνιο για νέες μειώσεις»

Άγνωστο παραμένει πάντως εάν η συγκεκριμένη ρύθμιση θα προωθηθεί αμέσως μετά το Πάσχα.

3 σχόλια:

  1. Παπαριές. Ο Ευάγγελος δεν συμφωνεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τους έπιασε ο πόνος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δηλ. έρχεται κόφτης στον κόφτη... αει να χαθείτε γελοίοι καραγκιόζηδες, μόνο εμετό προκαλείτε...τέτοιο γελοίο κράτος σαν το ελληνικό δεν υπάρχει! Και τώρα ξαφνικά ως δια μαγείας ο Πολάκης θα βρει 5 εκατομμύρια ευρώ και δε θα εφαρμόσει το clawback στους υπερήχους. Μα τί καλοί και ικανοί που είναι....Σε απειλούν ότι θα σου πάρουν όλα τα σώβρακα και μετά σου λένε ότι θα σου αφήσουμε δύο σώβρακα να φοράς ρε κακομοίρη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή