Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

Φαρμακοβιομηχανίες με αφορμή τη Novartis: “Νόμιμες οι συνεργασίες μας με γιατρούς”! Τι ισχύει για τις αμοιβές

Παρασκευή 9 Μάρτιος 2018

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Τι υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος με αφορμή την υπόθεση Novartis για τις συνεργασίες με τους γιατρούς

Τα πάνω κάτω έχει φέρει η υπόθεση Novartis σε όλο τον φαρμακευτικό κλάδο αλλά και στον ιατρικό κόσμο.

Η υπόθεση της Ελβετικής φαρμακευτικής εταιρείας που εξετάζεται τώρα στη Βουλή, είναι τελικά άγνωστο πότε θα φέρει τα αποτελέσματα που αναμένουν τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση.

Άλλωστε οι έρευνες αλλά και οι προανακριτικές είναι χρονοβόρες διαδικασίες.

Στο μεταξύ όμως η φαρμακευτική αγορά παραμένει “παγωμένη”. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) αλλά και η PIF που εκπροσωπεί τις εταιρείες με τα καινοτόμα φάρμακα, με μια μακροσκελή κοινή τους ανακοίνωση επιχειρήσαν να εξηγήσουν από τη δική τους πλευρά τι ισχύει και τι όχι στην αγορά φαρμάκου.
“Όχι στον μηδενισμό της προσφοράς μας”

Ως είδηση θα μπορούσε να θεωρηθεί μάλλον η φράση τους που περικλείεται στο νόημα ότι δεν μπορεί να μηδενιστεί η προσφορά του κλάδου στον τομέα της Υγείας και της Εθνικής Οικονομίας.

Άλλωστε το τελευταίο διάστημα με την υπόθεση Novartis έχει …επιτευχθεί το εξής: η δαιμονοποίηση της φαρμακευτικής βιομηχανίας, όπου να σημειωθεί ότι μέσα στην κρίση εργάζονται χιλιάδες συμπολίτες μας.


Δαιμονοποίηση υπάρχει όμως και στις σχέσεις των φαρμακοβιομηχανιών με τους γιατρούς, μία σχέση που να σημειωθεί ότι είναι θεσμοθετημένη από τα ίδια τα όργανα της Πολιτείας. Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά: “Αναζητούνται κι άλλοι γιατροί που συνεργάσθηκαν με τη Novartis! Ποιες χρονιές εξετάζονται”

Τι ισχύει για τις αμοιβές των γιατρών

Κι αν στην υπόθεση Novartis το τοπίο είναι θολό για το πως, με ποιο τρόπο, αλλά και με τι αμοιβές συνεργάσθηκαν κάποιοι γιατροί, στις υπόλοιπες περιπτώσεις ο ιατρικός κόσμος νομίμως αμείβεται για ομιλίες σε συνέδρια και επιστημονικές εκδηλώσεις.

Γι αυτό άλλωστε όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr στα στοιχεία των ερευνών βρέθηκαν πολλοί γιατροί να έχουν εισπράξει είτε από τη Novartis είτε από άλλες εταιρείες από 1000 έως 5000 ευρώ όσο είναι και το ανώτατο νόμιμοόριο με βάση τον ΕΟΦ που μπορεί να πληρωθεί ένας γιατρός.

ΣΦΕΕ και PIF υποστηρίζουν από την πλευρά τους: “Όλες οι επιστημονικές εκδηλώσεις, συνέδρια, κ.λπ. εγκρίνονται πρώτα από τον ΕΟΦ, ενώ ο ΣΦΕΕ επιβάλει αυστηρούς κανονισμούς, όπως την απαγόρευση να πραγματοποιούνται συνέδρια σε πολυτελείς χώρους (π.χ. θέρετρα, 5άστερα ξενοδοχεία εκτός πρωτευουσών νομών).

Η σχέση των επαγγελματιών υγείας με τις φαρμακευτικές εταιρίες αποτελεί νόμιμη μορφή συνεργασίας όπως ισχύει και σε όλες τις χώρες του κόσμου. Προβλέπεται σε νόμο και εξασφαλίζει στους ασθενείς ότι τα φάρμακα που κυκλοφορούν είναι ασφαλή και οι επαγγελματίες υγείας είναι ενημερωμένοι. Είμαστε περήφανοι που συνεργαζόμαστε και επενδύουμε σε Έλληνες επιστήμονες, υψηλού επιστημονικού και ηθικού κύρους, διακεκριμένων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Οι αμοιβές των επαγγελματιών υγείας για παροχή επιστημονικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τις φαρμακευτικές εταιρίες είναι καθ’ όλα νόμιμες βάσει αυστηρού πλαισίου δεοντολογίας (όπως ισχύει και σε όλες τις χώρες του κόσμου) και οι δαπάνες εκπαίδευσής τους έχουν συγκεκριμένο πλαφόν που προβλέπεται:

α) από εγκύκλιο του ΕΟΦ,

β) από Υπουργική απόφαση,

και γ) από τον Κώδικα Δεοντολογίας. 

Επίσης, δημοσιοποιούνται και στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ήδη από ιδρύσεως της το 2010, στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ και στην ιστοσελίδα της κάθε φαρμακευτικής εταιρίας”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου