Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Οφειλές 2,2 δισ. ευρώ προς τον ΕΟΠΥΥ ανακάλυψε η ΠΟΠΟΚΠ


Στη μέγκενη των οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων βρίσκεται ο ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα η συνδικαλιστική ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, στον ΕΟΠΥΥ οφείλονται περισσότερα από 2 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για θέμα που «καίει» όλους τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους καθότι χρόνο με τον χρόνο υποβαθμίζεται η ποιότητα της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης λόγω των ελλειμμάτων και της σκληρής επιτήρησης.


Εποπτεία

Ο ΕΟΠΥΥ ιδρύθηκε το 2011 και καλύπτει σχεδόν το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού στις παροχές υγείας. Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα έχει υποστεί τεράστιες αλλαγές και αλλαγή σκοπού, παραμένοντας μόνο αγοραστής υπηρεσιών υγείας.

Τα οικονομικά του τελούν υπό τη σκληρή εποπτεία των θεσμών και ουσιαστικά χρόνο με τον χρόνο υποβαθμίζονται οι παροχές υγείας μέσω συνεχών περικοπών.

Οπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές, η σύσταση και λειτουργία Αυτοτελούς Τμήματος Εποπτείας, Ανάπτυξης και Λειτουργίας ΕΟΠΥΥ στο υπουργείο Υγείας στην ουσία καταργεί την αυτονομία του φορέα, αφού στην ουσία θέτει τον Οργανισμό υπό την ηγεμονία του εκάστοτε υπουργού. «Είχαμε ζητήσει την κατάργηση του συγκεκριμένου άρθρου, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ Α. Κουρούκλης.

Σημαντικό ζήτημα είναι, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, η έλλειψη «Οργανισμού», που είναι απαραίτητος για τη λειτουργία ενός φορέα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλές δυσχέρειες στη λειτουργία και την οργάνωσή του.

Η έλλειψη προσωπικού στην Κεντρική Υπηρεσία αλλά και σε πολλές από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις δημιουργεί επίσης σοβαρά προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου