Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Αντιστοίχιση ασφαλισμένων - οικογενειακών γιατρών: Όλες οι απορίες σε 6 απαντήσεις



Διευκρινίσεις δίνει το υπουργείο Υγείας

Απαντήσεις σε έξι βασικές ερωτήσεις των ασφαλισμένων σχετικά με την εισαγωγή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού δίνει το υπουργείο Υγείας προκειμένου να επιταχυνθεί η εφαρμογή της συγκεκριμένης μνημονιακής δέσμευσης.

Οι ερωτήσεις - και οι απαντήσεις τους - είναι οι ακόλουθες: 

1. Τι ακριβώς είναι η αντιστοίχιση και γιατί έπρεπε να γίνει;

Η αντιστοίχιση ολόκληρου του πληθυσμού σε Οικογενειακούς Ιατρούς (ΟΙ) έγινε με σκοπό την επιτάχυνση και διευκόλυνση της διαδικασίας εγγραφής σε Οικογενειακό Ιατρό, όπως προβλέπεται στο άρθρο 19 του ν.4486/2017.

Έτσι, κάθε κάτοχος ΑΜΚΑ και ΑΥΠΑ αντιστοιχίσθηκε τυχαία και ηλεκτρονικά με έναν Οικογενειακό Ιατρό, όπως αυτός ορίζεται στην παρ. 2 του άρθρου 6 του ν.4486/2017.

Οικογενειακοί ιατροί βάσει του ανωτέρου νόμου μπορεί να είναι: 

ιατροί κλάδου ιατρών Ε.Σ.Υ., που υπηρετούν και παρέχουν τις υπηρεσίες τους στις Το.Μ.Υ., στα Κέντρα Υγείας και σε λοιπές δημόσιες μονάδες Π.Φ.Υ
ιατροί που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Ομάδας Υγείας του άρθρου 106 του ν. 4461/2017 
ιατροί συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και με εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης.

Ως οικογενειακοί ιατροί ορίζονται ιατροί ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό και παιδίατροι για τον παιδικό πληθυσμό.

2. Πώς και με τι κριτήρια έγινε η αντιστοίχιση;

Η αντιστοίχιση πραγματοποιήθηκε από την ΗΔΙΚΑ μέσω του ηλεκτρονικού συστήματός της.

Για την αντιστοίχιση ελήφθησαν υπόψη,

i. για τους Λήπτες Υπηρεσιών Υγείας (ΛΥΥ): 
η ηλικία (για την διάκριση μεταξύ Οικογενειακού Ιατρού ενήλικου και παιδικού πληθυσμού) και 
ο τόπος διαμονής κάθε Λήπτη Υπηρεσιών Υγείας, όπως αυτά τηρούνται στη βάση δεδομένων για τους ΑΜΚΑ ή ΑΥΠΑ.

ii για τους Οικογενειακούς Ιατρούς:
η ειδικότητα (για την διάκριση μεταξύ Οικογενειακού Ιατρού ενήλικου και παιδικού πληθυσμού) και 
ο τόπος παροχής υπηρεσιών

3. Και πώς έγινε;

Κάθε Λήπτης Υπηρεσιών Υγείας αντιστοιχίσθηκε με βάση τον τόπο διαμονής του με έναν Οικογενειακό Ιατρό τυχαία, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο ανώτατος πληθυσμός ευθύνης που έχει τεθεί στο άρθρο 6 του ν.4486/2017. 

4. Και ποιος είναι ο ανώτατος πληθυσμός ευθύνης του οικογενειακού ιατρού;
Για τους ιατρούς ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας, ο ανώτατος πληθυσμός τον οποίο μπορούν να εγγράψουν (δηλαδή ο ανώτατος πληθυσμός ευθύνης τους) είναι έως 2.250 ενήλικες.
Για τους παιδιάτρους, ο ανώτατος πληθυσμός τον οποίο μπορούν να εγγράψουν (δηλαδή ο ανώτατος πληθυσμός ευθύνης τους) είναι έως 1.500 παιδιά 

Συνεπώς:
Εντός του ίδιου Δήμου όλοι οι Οικογενειακοί Ιατροί (ανάλογα με την ηλικία του πληθυσμού) αντιστοιχίζονται τυχαία με αριθμό Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας ίσο με το σύνολο των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας διαιρούμενο δια του αριθμού των Οικογενειακών Ιατρών που παρέχουν υπηρεσίες εντός του Δήμου.

5. Ποια είναι η σχέση αντιστοίχισης και εγγραφής;

H αντιστοίχιση έγινε με σκοπό να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία της υποχρεωτικής εγγραφής.

Η αντιστοίχιση ενός Λήπτη Υπηρεσιών Υγείας με Οικογενειακό Ιατρό δεν σημαίνει την εγγραφή του. 

6. Και πώς θα γίνει η εγγραφή ενός Λήπτη Υπηρεσιών Υγείας;

Η διαδικασία της εγγραφής ξεκινά με την υποβολή αίτησης εγγραφής εκ μέρους του Λήπτη Υπηρεσιών Υγείας και ολοκληρώνεται κατά την πρώτη επίσκεψή του στον Οικογενειακό Ιατρό επιλογής του.

11 σχόλια:

  1. ΤΙ ΠΙΝΟΥΝ Κ ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι αντιστοιχιστε οικ ιατρους που δεν θα μπορουν να γραφουν φαρμακα αλλης ειδικοτητας και που θα πρεπει ο ασθενης να κανει 3 η παραπανω επισκεψεις σε ειδικους για να τα γραφει ενω την ιδια ωρα θα πεφτουν τα προστιμα εξοντωσης ιατρων βροχη για 2 κουτια losec επισης ασθενεις θα κατηγορουν ιατρους οτι δεν τους εξυπηρετησαν καλα και θα κανουν αναφορες στον εοπυυ που με μεγαλη χαρα θα τραβαει και το προστιμο που αναφερει στη συμβαση και αν ειναι μεσανυχτα και ο ιατρος δεν απαντησει θα τρωει και μια αγωγη οτι αμελησε και πεθανε η γιαγια και θα τρεχει στα δικαστηρια και δωσε και επισκεψη κατ οικον που κατα την κριση του ιατρου απο το τηλ θα την αρνειται βλεπω και αλλο δικαστηριακη και στο τελος θα σου πει ο εοπυυ δεν εισαι και καλος ιατρος αλλιως θα ειχες ιδιωτικο χωρις εοπυυ αρα .....ευχαριστω το καταλαβα αντε γεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο νόμος είναι σαφής για το ποιοί είναι ΟΙ. Είναι και οι γιατροί των ΚΥ και των ΠΙ και όλων των δημοσίων δομών ΠΦΥ. Με αυτό τον τρόπο μάλλον βγαίνει και ο αριθμός. Για τις μεγάλες πόλεις υπάρχουν και οι μετακινήσεις μέσα στην ίδια περιφέρεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι απλά ψυχοπαθής και από 16/07 όταν θα μεταμφιεστεί για να κυκλοφορείτε θα καταλάβετε ότι τρέλα δεν μπορείτε να πουλάτε άλλο! Το Ξύλο και η απόλυση......Έρχεται!

      Διαγραφή
    2. ΣΤΙΣ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ ΘΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΕ ΣΥΡΙΖΟΚΗΦΗΝΑ!ΘΑ ΤΡΑΚΑΡΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΚΑΝΝΑΒΗ ΔΕΝ ΘΑ ΒΟΗΘΑΕΙ ΠΙΑ!

      Διαγραφή
    3. Για εσάς και τους εργοδότες σας από τις 16 Ιουλίου μόνο οι μετακινήσεις στις ΜΕΘ θα υπάρχουν εξαρτημένοι σε παραλήρημα τζανκυς!

      Διαγραφή
  4. Σημασία έχει τι......διευκρινήσεις θα δίνει μετά την..... 16η του μηνός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 9.47, ζεις σε εναν παρανοικο κοσμο που χρηζει ψυχιατρου για τις αποψεις σου μετα τις 16/7...
    Εγω τον αστακο μου θα συνεχισω να τον τρωω και πριν και μετα τισ 16/7...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αντιστοιχισαν τυχαια με περιοχες ολοκληρες ακαλυπτες και σε γιατρους που αρνουνται να ασχοληθουν!Εχει να πεσει.....ξυλο.....πουθενα οι συμβασεις των ΓΙ των ΠΙ/ΚΥ δεν λενε οτι πρεπει να κανουν τον ΟΙ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αυτοι που τελειωσαν στην βουλγαρια ρουμανια τσεχια σλοβακια να βλεπουν αλλοδαπους μεταναστες.ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΝΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 7:44 ΟΛΟΙ ΟΙ ΓΕΝΙΚΟΙ ΕΚΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ. ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ.

      Διαγραφή