Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

Πάτρα: Στο… κόκκινο η αναμονή στο Κ.Υ. Αγ. Αλεξίου

Της Ελένης Γεωργοπούλου - gnomip.gr

Ασθενής με χρόνια ασθένεια πήγε στο πρώην ΠΕΔΥ και νυν Κέντρο Υγείας Αγίου Αλεξίου για να γράψει φάρμακα και του έκλεισαν ραντεβού για τις 12 Σεπτέμβρη 2008!

Ο ασφαλισμένος δεν πίστευε στα αυτιά του όταν οι υπάλληλοι του είπαν πως θα πρέπει να περιμένει δύο μήνες για να προμηθευτεί τα φάρμακα που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει την πάθησή του.

Αγανάκτησε για το… χάλι στην δημόσια υγεία καταγγέλλοντας την κατάσταση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην περιοχή μας.

Οι διαμαρτυρίες και η απόγνωση των ασφαλισμένων είναι καθημερινές, όπως υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι στο πολυιατρείο, με κυρίαρχα αποδέκτες τους γιατρούς, οι οποίοι εκτός από τις ελλείψεις βρίσκονται αντιμέτωποι με την απελπισία του κόσμου.

ΜΠΟΝΑΝΟΣ: «ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ»

Η κατάσταση είναι δραματική, όπως δηλώνει ερωτηθείς από την «Γ» ο πρόεδρος της Ένωσης των γιατρών του πρώην ΠΕΔΥ Χαράλαμπος Μπονάνος, ο οποίος τονίζει πως πολλοί ασφαλισμένοι δεν εξετάζονται, δεν συνταγογραφούν τα φάρμακά τους, δεν πηγαίνουν πλέον στον γιατρό γιατί αισθάνονται μεγάλη απογοήτευση.

«Όταν λειτουργούσε σε πλήρη ανάπτυξη το μεγαλύτερο πολυιατρείο στην περιοχή μας το πρώην ΙΚΑ Αγίου Αλεξίου, είχε 220 γιατρούς και τώρα δεν ξεπερνούν τους 68. Σήμερα, το λεγόμενο Κέντρο Υγείας Αγίου Αλεξίου έχει έναν γιατρό ΩΡΛ, έναν δερματολόγο ο οποίος βγαίνει σε σύνταξη, έναν νευρολόγο, έναν ρευματολόγο και έναν ψυχίατρο, οι οποίοι έρχονται δύο φορές την εβδομάδα, έναν αγγειοχειρουργό μια φορά την εβδομάδα και έναν ορθοπεδικό, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει πολλαπλά περιστατικά, ασφαλισμένων και μη για όλη την περιοχή. Αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια τεράστια αναμονή των ασφαλισμένων και ανασφαλίστων πολιτών, διότι η μόνη δημόσια δομή για πρωτοβάθμια περίθαλψη. Έχουμε ζητήσει επανειλημμένως ως Σωματείο από το Υπουργείο να προχωρήσει σε διορισμούς γιατρών ειδικοτήτων, διότι πλέον οι αναμονές χτυπούν… κόκκινο!»,

Όπως εξηγεί, ένας μόνον νευρολόγος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες, εφόσον συμμετέχει και στις Επιτροπές των ΚΕΠΑ για να καλύψει τους ασφαλισμένους με σοβαρές παθήσεις αλλά και τα ραντεβού.

«Παραμένουν άνθρωποι σήμερα χωρίς δημόσια ιατρική περίθαλψη που την έχουν ανάγκη και ενώ εμείς τα φωνάζουμε εδώ και ενάμιση χρόνο, συνεχίζουν τα επισφαλή πειράματα με την ευρωπαϊκή οδηγία που δεν θα έχουν διάρκεια λειτουργίας πάνω από 1,5 χρόνια. Με τα ΤΟΜΥ έχουμε αντί για ειδικούς γιατρούς θα έχουμε γενικούς γιατρούς, οι οποίοι και αυτοί είναι ανύπαρκτοι. Σημειώνω, ότι για την περιοχή μας, δηλαδή για 215.000 πολίτες υπάρχουν δεκαέξι μόνον οικογενειακοί γιατροί, γενικοί γιατροί και παθολόγοι, δηλαδή ένας γιατρός για 16.000 πολίτες. Αντί για τα πειράματα αυτά, θα μπορούσαν να διαθέσουν τα κονδύλια αυτά για να διοριστούν γιατροί ειδικοτήτων για να ανακουφίσουμε τους πολίτες που αναζητούν περίθαλψη, τα φάρμακά τους, τις πετσοκομμένες παροχές που έχει ο ΕΟΠΥΥ».

«ΛΕΙΠΟΥΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ»

Ο κ. Μπονάνος επισημαίνει ακόμη πως η κατάσταση είναι τραγική όχι μόνον στον τομέα της στελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό αλλά και σε επίπεδο υποδομών.

«Μηχανήματα, όπως ο μαστογράφος και ο ηλεκτρομυογράφος δεν χρησιμοποιούνται, ενώ εδώ και 1,5 χρονο έχουμε αναδείξει ότι το πολυιατρείο του Κ.Υ. Αγίου Αλεξίου δεν έχει ψηφιακό εμφανιστή! Αυτή τη στιγμή είναι χαλασμένο το ακτινολογικό μηχάνημα και οι πολίτες αναγκάζονται να πηγαίνουν έξω, περιμένουμε έναν υπερηχογράφο που δεν έρχεται… Επίσης, καμία ενέργεια δεν έχει γίνει για τα κλιματιστικά μηχανήματα, τα οποία μία λειτουργούν και μία όχι, περιοδικά έχουν βλάβες και έχουμε ζητήσει αντικατάσταση του πύργου ψύξης μιας δαπάνης της τάξεως 40.000 ευρώ περίπου. Και μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό των ελλείψεων σχεδιάζουν πάλι σε κλειστές πόρτες την 24ωρη λειτουργία των Κέντρων Υγείας για να ανακουφίσουν – και εδώ είναι ο τραγέλαφος- τις αναμονές στα νοσοκομεία. Πώς θα λειτουργήσει ένα Κέντρο Υγείας όταν δεν έχει τη στοιχειώδη υποδομή σε επιστημονικό δυναμικό και σε ιατρικό εξοπλισμό;», διερωτάται ο κ. Μπονάνος.

Συμπληρώνει ότι αποδέκτης αυτής της κατάστασης είναι ο πληθυσμός, με τους απελπισμένους πολίτες να ξεσπούν για την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

«Από 15 Ιουλίου οι πολίτες θα είναι ακάλυπτοι»

Ο κ. Μπονάνος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου πως από τις επιχειρούμενες αλλαγές ο πληθυσμός θα είναι ακάλυπτος.

«Θεωρούμε ότι τα ΤΟΜΥ είναι ένας λανθασμένος σχεδιασμός σε μια χώρα που έχει ματώσει να βγάλει γιατρούς ειδικοτήτων και τους οποίους εξάγει σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Σκεφθείτε, ότι οι ασφαλισμένοι θα χρειάζεται να αναμένουν μήνες για να πάρουν ηλεκτρονικό παραπεμπτικό από τον γενικό γιατρό (είναι γνωστόν ότι δεν επαρκεί ο αριθμός τους) και μετά θα πρέπει να περιμένει μήνες για να κλείσει ραντεβού με ειδικούς γιατρούς. Οι πολίτες θα αναγκαστούν για μια επίσκεψη στον ειδικό γιατρό θα πληρώνουν από την τσέπη τους και θα επιβαρυνθούν επιπλέον. Θεωρούμε ότι ο σχεδιασμός είναι πρόχειρος, έχουν θεσπίσει τον θεσμό του… τροχονόμου οικογενειακού γιατρού και αυτό θα το πληρώσει όλος ο πληθυσμός με υποβάθμιση της περίθαλψης και θα εκτιναχθούν οι ιδιωτικές δαπάνες στον χώρο της υγείας. Ο πληθυσμός και ακόμα και οι χρόνιοι ασθενείς θα μείνουν ακάλυπτοι. Μας περιμένει σκοτεινό μέλλον, καθώς εκτός από τη μείωση των συντάξεων υπάρχει μείωση των παροχών του ΕΟΠΥΥ και όσες παραμένουν δύσκολα θα τις εισπράξουν εφόσον δεν θα βρίσκουν γιατρό… Σε όλα αυτά, υπάρχει και ο εφιάλτης της έλλειψης ειδικευόμενων γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς ολοένα και περισσότεροι νέοι συνάδελφοι αναγκάζονται να φύγουν για το εξωτερικό για καλύτερη επαγγελματική τύχη», καταλήγει ο κ. Μπονάνος.

2 σχόλια:

  1. Το Ιρλανδικό μοντέλο -φιλανθρωπικό σύστημα πρωτοβάθμιας- γιατί η κατάσταση "ξέφυγε" (;) από τα χέρια των υπευθύνων -σχεδιαστών.
    Αποκαλυπτικό σχολιο από τον συντάκτη του παρακάτω μηνύματος που φαίνεται(;) / ισχυρίζεται (;) να ξέρει πρόσωπα κα πράγματα

    https://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,8429.msg70697.html#msg70697

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξανθοκηφηνας: αστεία .....πράματα! Το τι σημαίνει αναμονή και ταλαιπωρία θα το καταλάβετε από τις 16/07! Περαστικά.....ζώα ασφαλισμένοι/ψηφοφόροι! Η Ελπίδα......Έρχεται και βάζετε και κάνα πενηνταρικο στο χέρι γιατί αλλιώς συνταγή δεν θα βλέπετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή