Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

Στάση εργασίας στα νοσοκομεία της Αττικής και απεργία στην περιφέρεια για τους επικουρικούς



Διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιούν σήμερα, Τρίτη (03/07/2018) οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, για το ζήτημα του επικουρικού προσωπικού.

Onmed.gr

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία στα νοσοκομεία της περιφέρειας και 4ωρη στάση εργασίας, από τις 11:00 έως τις 15:00, στα νοσοκομεία της Αττικής. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην υπόλοιπη Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν έξω από τα γραφεία των Διοικήσεων των Υγειονομικών Περιφερειών.

Κάλεσμα συμμετοχής στη στάση εργασίας απευθύνει και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), καλώντας παράλληλα και στη σύσκεψη σωματείων που διοργανώνει στις 16.30 το απόγευμα της Τρίτης το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» (ΣΕΝΕ). Οι εργαζόμενοι του Ευαγγελισμού συμμετέχουν, επίσης, στη στάση εργασίας και στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρουν:

«Με την τροπολογία που πρόσφατα ψηφίστηκε, έπειτα από τη δημοσίευση των αρνητικών αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου (βάσει των οποίων διακόπτονται οι συμβάσεις των επικουρικών συναδέλφων) και τις κινητοποιήσεις μας και παρά τις δεσμεύσεις του υπουργείου Υγείας, το επικουρικό προσωπικό και οι συμβασιούχοι - πρώην εργολαβικοί των νοσοκομείων και των προνοιακών μονάδων, παραμένει σε κίνδυνο, καθώς:

Παρατείνεται για 5 μήνες η ομηρία τους και μάλιστα με διακοπή κι έπειτα εκ νέου συμβάσεις "χτυπώντας" έτσι και το δικαίωμα των συμβασιούχων για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Δεν προβλέπεται ειδική μοριοδότηση ώστε να προσληφθούν σε νέο διαγωνισμό είτε για μόνιμο προσωπικό, είτε για επικουρικό προσωπικό.

Δεν γίνεται καμιά μνεία για το πρώην εργολαβικό προσωπικό που βρίσκεται στον αέρα, καθότι το Ελεγκτικό Συνέδριο αθροίζει στο 24μηνο απασχόλησης τις Συμβάσεις Έργου και Εργασίας. Ήδη σε πολλά νοσοκομεία έχουν πολλούς μήνες απλήρωτοι οι συνάδελφοι συμβασιούχοι (πρώην εργολαβικοί π.χ. Άρτα κ.ά.).

Δεν προβλέπεται σε καμιά περίπτωση επανασύσταση των οργανικών θέσεων και μονιμοποίηση επικουρικών και συμβασιούχων (πρώην εργολαβικών)».

Το ΣΕΝΕ, επίσης, τονίζει: «Συνεχίζουμε και συντονίζουμε τον αγώνα μας απαιτώντας: Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα μισθολογικά - εργασιακά - ασφαλιστικά. Καμιά απόλυση. Μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Εδώ και τώρα πληρωμή των δεδουλευμένων».

Τέλος, αντικείμενο της σύσκεψης σωματείων και επιτροπών αγώνα το απόγευμα της Τρίτης είναι οι σοβαρές εξελίξεις στην υγεία, η πορεία της αξιολόγησης «που δεν έχει καμία σχέση με βελτίωση των υπηρεσιών και των υπαλλήλων», οι επαπειλούμενες απολύσεις χιλιάδων επικουρικών και συμβασιούχων, η ανάκτηση όλων των απωλειών σε μισθολογικά – εργασιακά δικαιώματα, η εντατικοποίηση και οι απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς, η ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσοι εργάζονται σε βαριές, ανθυγιεινές κι επικίνδυνες συνθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου