Τι αποκάλυψε στο ΙΑΤΡΟΝΕΤ το μέλος του ΔΣ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Ηλίας Χαλιγιάννης.
Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα - IATRONET
Επιτήδειοι κυκλοφορούν ανενόχλητοι ακόμη και μέσα στα νοσοκομεία και εκμεταλλευόμενοι τον ανθρώπινο πόνο προωθούν κάνναβη αμφιβόλου προέλευσης. Το θέμα, μας αποκάλυψε αποκλειστικά το μέλος του ΔΣ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Ηλίας Χαλιγιάννης, τονίζοντας ότι η λάθος ερμηνεία και επιρροή του νόμου σε διάφορες κοινωνικές ομάδες, καθώς και η κερδοσκοπική εκμετάλλευση από διάφορα εμπορικά δίκτυα, φαίνεται σήμερα ότι διογκώνει παρά λύνει το πρόβλημα σχετικά με τη χρήση της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς.
Υπενθυμίζεται ότι μετά τη δημοσίευση του Νόμου (4523/2018) για την καλλιέργεια της κάνναβης στη χώρα μας με αποκλειστικό σκοπό την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρµακευτικής κάνναβης για την προµήθεια µε αυτά του κρατικού μονοπωλίου και τη διάθεση τους σε ασθενείς ή την εξαγωγή τους, για ιατρικούς σκοπούς, ακολούθησε το φύλλο οδηγιών με την περίληψη των χαρακτηριστικών (ΚΥΑ: Αριθμός Δ3(γ)52588) το οποίο ορίζει όλες τις φαρμακοτεχνικές, φαρμακολογικές και τοξικές προϋποθέσεις και παραμέτρους που θέτει ο ΕΟΦ για την ορθολογική χρήση της θεραπευτική.
Από τη στιγμή που το θέμα εισήχθη προς συζήτηση στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων του ελληνικού κοινοβουλίου, ως αρμόδιος επιστημονικός φορέας, σημειώνει το μέλος του ΔΣ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, καταθέσαμε τις θέσεις μας γύρω από την κάνναβη, οι οποίες ήταν εναρμονισμένες με την παγκόσμια βιβλιογραφία και τη συμβολή και εξέλιξη της επιστήμης μας στον αγώνα για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου. Παρά τις επιφυλάξεις μας σε επί μέρους ζητήματα, συνεχίζει ο ίδιος, δεν αγνοήσαμε τα θεραπευτικά της οφέλη. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζει, απαιτήσαμε ωστόσο ένα ισχυρό και περιχαρακωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο δε θα κινδυνεύει να μεταβληθεί έτσι ώστε να ανοίξει η πόρτα της διάθεσης της για ψυχαγωγική ή οποιαδήποτε άλλη χρήση πλην της λήψης για πολύ συγκεκριμένες παθήσεις, η οποία φυσικά θα παρέχεται από το θεσμικά και επιστημονικά ασφαλή χώρο του ελληνικού φαρμακείου.
Δυστυχώς, όμως, η λάθος ερμηνεία και επιρροή του νόμου σε διάφορες κοινωνικές ομάδες, καθώς και η κερδοσκοπική εκμετάλλευση του όρου και του σκοπού της από διάφορα εμπορικά δίκτυα, φαίνεται σήμερα να διογκώνει παρά να λύνει το πρόβλημα σχετικά με τη χρήση της για ιατρικούς σκοπούς. Έτσι, σήμερα, επισημαίνει ο ίδιος, πολλοί είναι αυτοί που παίζουν με τον ανθρώπινο πόνο, την ασφάλεια των ασθενών επενδύοντας πολλές φορές στην απόγνωση και δίνοντας ψεύτικες ελπίδες σε ομάδες ασθενών όπως πχ. οι καρκινοπαθείς, φυσικά με το αζημίωτο.
Παρά το ότι ακόμα δεν υπάρχει επίσημη αναφορά στον κλάδο για συνταγογράφηση της στις μορφές που ο νόμος επιτρέπει, παρά το ότι ακόμα δεν ανακοινώθηκε καν ο τρόπος με τον οποίο θα προμηθεύεται ο φαρμακοποιός τη φαρμακευτική κάνναβη και σε ποια φαρμακοτεχνική μορφή θα την παραλαμβάνει, ωστόσο υπάρχουν αναφορές για επιτήδειους που κυκλοφορούν ανενόχλητοι ακόμα και μέσα στα νοσοκομεία προσεγγίζοντας ασθενείς για να τους προωθήσουν προϊόντα κάνναβης αμφιβόλου προέλευσης και αγνώστου ποιοτικής και ποσοτικής σύστασης, θέτοντας όπως είναι φυσικό σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών και τη θεραπευτική αποτελεσματικότητα της κλασικής φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνουν οι ίδιοι.
Η ανησυχία μας λοιπόν, αναφέρει ο κ. Ηλίας Χαλιγιάννης, εστιάζεται όχι μόνο στο ότι δεν υπάρχει ενημέρωση του κοινού αλλά στο ότι κινδυνεύουμε να βρεθούμε απέναντι σε ένα γενικότερο πρόβλημα δημόσιας υγείας αν η Πολιτεία και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν δράσουν το συντομότερο δυνατόν για να αντιμετωπίσουν τη σύγχυση που έχουν δημιουργήσει τα “θαυματουργά” σκευάσματα που περιέχουν κάνναβη σε διάφορες μορφές που αυτά κυκλοφορούν σήμερα.
Ως ΠΦΣ, οι θέσεις μας όσο και οι προβληματισμοί μας σχετικά με τη φαρμακευτική χρήση της κάνναβης εξακολουθούν να υφίστανται και έχουν να κάνουν:
α) με τη δημιουργία μητρώου ασθενών που λαμβάνουν κάνναβη για θεραπευτικούς σκοπούς
β) την ομαλή διασπορά των ασθενών αυτών στα φαρμακεία
γ) τη νομική προστασία των φαρμακοποιών
δ) την επένδυση και δημιουργία προγραμμάτων εκπαίδευσης και διαχείρισης των ασθενών αυτών
ε) την ένταξη της φαρμακευτικής κάνναβης στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, καθώς και της αποζημίωσης της θεραπείας από τον ΕΟΠΥΥ
ζ) τη δυνατότητα διενέργειας ερευνητικών σχεδιασμών και μελετών για την πληρέστερη κατανόηση και αξιολόγηση της θεραπευτικής αποτελεσματικότητας σχετικά με τη λήψη φαρμακευτικής κάνναβης, καθώς το πεδίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η προσθήκη επιπλέον στοιχείων και δεδομένων είναι απαραίτητη.
η) τη διάκριση των χαρακτηριστικών μεταξύ χρηστών για ψυχαγωγικούς και θεραπευτικούς σκοπούς ,καθώς υπάρχει κίνδυνος αυτοί να παρουσιάζουν αρκετές ομοιότητες μεταξύ τους
θ) την αποφυγή του κινδύνου συνταγογράφησης της εκτός των ενδείξεων που επιτρέπεται και την οριοθέτηση χρονικών ορίων λήψης της θεραπευτικής αγωγής για να αποφευχθούν φαινόμενα εξάρτησης.
’Ως θεματοφύλακας του φαρμάκου λοιπόν, οφείλουμε να κρούσουμε για μία ακόμα φορά τον κώδωνα του κινδύνου όσο είναι ακόμα νωρίς, για να μη βρεθούμε μπροστά σε καταστάσεις οι οποίες δε θα είναι πλέον διαχειρίσιμες, εκτός και αν η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να καταλήξουμε σε ένα περιβάλλον αντίστοιχο με αυτό της Ολλανδίας όπου η διάφορά μεταξύ ευφοριστικής και ιατρικής χρήσης της κάνναβης, είναι πλέον δυσδιάκριτη», καταλήγει ο κ. Η. Χαλιγιάννης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου