Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA
Δραματική έκκληση κάνουν οι γιατροί του νοσοκομείου Σερρών (ΕΝΙΝΣ), καθώς εάν δεν προσληφθούν τουλάχιστον 30 γιατροί για τη στελέχωση του νοσοκομείου μέχρι το τέλος του 2019, όπως λένε, θα κινδυνέψουν ασθενείς.
Εκτός από τις καταγγελίες των γιατρών για τις κενές οργανικές θέσεις, στη σχετική λεπτομερέστατη ανακοίνωση που εξέδωσαν, εντύπωση προκαλεί η αναφορά τους στο γεγονός, ότι για να καλύψουν τα περιστατικά, ειδικευόμενοι διαφορετικής ειδικότητας αναγκάζονται να περιθάλψουν ασθενείς που πάσχουν από άσχετη νόσο με την ειδικότητά τους.
Οπως αναφέρουν, χαρακτηριστικά οι ίδιοι οι γιατροί στην καταγγελία τους:
“Ειδικευόμενοι γιατροί μιας ειδικότητας, λόγω έλλειψης ιατρικου προσωπικού σε άλλη ειδικότητα, βαφτίζονται “σούπερ ιατροί” που καλύπτουν τα πάντα (ειδικευόμενοι Γυναικολογίας που καλύπτουν Ουρολογικά, ειδικευόμενοι Παθολογίας ή Χειρουργικής που γίνονται ΩΡΛ, Ουρολόγοι, Νευρολόγοι κλπ)”
Δείτε τις κενές οργανικές θέσεις:
Γιατροί Νοσοκομείου Σερρών: “Μας κουνούσαν το δάχτυλο και μας κατηγορούσαν για προεκλογικά παιχνίδια”
Στις τελευταίες κινητοποιήσεις τους πριν από δύο μήνες, που έγιναν με αφορμή την αποχώρηση 7 ιατρών μέσα στο μήνα Ιούνιο, η 'Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ν. Σερρών (ΕΝΙΝΣ), κατηγορήθηκε από πολλούς, όπως λένε τα μέλη της, ότι έπαιζε προεκλογικά παιχνίδια:
“Πολλοί τότε μας κούνησαν το δάχτυλο γιατί τρομοκρατούσαμε τον κόσμο όταν λέγαμε ότι “το Νοσοκομείο δεν μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια”. Κάποιοι άλλοι λίγοι, αν και προεκλογική περίοδος, μας πλησίασαν να ενημερωθούν τι συμβαίνει στο Νοσοκομείο. Άλλοι έπεσαν, για ακόμη μια φορά, από τα σύννεφα, ακούγοντας για πολλοστή φορά τα προβλήματα που έχει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και πως αυτά φαίνονται στην καθημερινότητα του Νοσοκομείου Σερρών. Αναρωτήθηκε άραγε κανένας ποια είναι η κατάσταση σήμερα στο Νοσοκομείο Σερρών; Αν οι καταγγελίες και οι φωνές των γιατρών, που προσπαθούσαν να ανοίξουν αυτιά και να ξυπνήσουν τον κόσμο και τους υπεύθυνους, είχαν βάση ή ήταν προεκλογικά παιχνίδια, όπως κατηγορηθήκαμε;”
“Αυτή είναι η κατάσταση του Νοσοκομείου Σερρών”, λένε σήμερα οι γιατροί
Οι γιατροί δίνουν στη δημοσιότητα νούμερα και παραδείγματα από την καθημερινότητά τους, για να ευαισθητοποιήσουν τους αρμόδιους να σκύψουν πάνω από τα προβλήματά τους.
Η κατάσταση σε όλες τις κλινικές, είναι τραγική – όπως καταγγέλλουν.
Συγκεκριμένα:
Η ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ έμεινε κλειστή από 28-31 Ιουλίου λόγω έλλειψης προσωπικού και για τον μήνα Αύγουστο θα παραμείνει κλειστή από 21-31 Αυγούστου, καθώς οι εναπομείναντες δυο ιατροί δεν αρκούν να καλύψουν τις ανάγκες της Ουρολογικής
Η ΜΟΝΑΔΑ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ μετά τη μεταφορά του Νεφρολόγου με προσωποπαγή θέση στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, λειτουργεί με 3 ιατρούς (οι 2 Νεφρολόγοι) με 10-11 εφημερίες ο κάθε ιατρός. Βρέθηκε η “σουρεαλιστική” λύση ο γιατρός που μετακινήθηκε στο ΑΧΕΠΑ να αποσπαστεί για εφημερίες τον Αύγουστο στις Σέρρες, το οποίο ούτε αυτό έγινε.
Η ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ, με τους εναπομείναντες 3 ιατρούς, για τον μήνα Ιούλιο έδωσε αρχικά ασφαλές πρόγραμμα 20 ημερών. Βρέθηκε η πρόσκαιρη λύση για απόσπαση Παιδιάτρου από Κέντρο Υγείας για να καλύψει 3 εφημερίες τον Ιούλιο και 5 τον Αύγουστο. Οι υπόλοιπες θα μοιραστούν σε 3 ιατρούς.
Η ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΗ λειτουργεί με 3 ειδικούς και 10 εφημερίες έκαστος.
Η ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ανέστειλε τη λειτουργία του ιατρείου Άνοιας, ενώ αυξήθηκε και η αναμονή στα εξωτερικά ιατρεία. Οι γιατροί πραγματοποιούν 9-10 εφημερίες/μήνα, ενώ δεν καλύπτεται όλος ο μήνας με ενεργό παρουσία ιατρού στην Κλινική.
Το ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΚΟ λειτουργεί με 4 ιατρούς με μείωση των χειρουργείων
Η ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗ: οι ιατροί κάνουν και ενεργείς εφημερίες/μήνα σε τμήμα με αυξημένες ανάγκες
Η ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ με μειωμένα χειρουργεία
Μέχρι το τέλος του έτους θα αποχωρήσουν από το Νοσοκομείο λόγω συνταξιοδότησης 7 ιατροί (πιθανόν και άλλοι 2), καθώς και 5 επικουρικοί ιατροί
Και ακολουθούν:
Η ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ που μένει ξανά με ελάχιστους γιατρούς, καθώς τα μπαλώματα που δοκιμάστηκαν για τη λύση του προβλήματος, ήταν μόνο μπαλώματα και από τον μήνα Αύγουστο καλούνται και πάλι σε 10 ενεργείς εφημερίες ο κάθε γιατρός.
Ο ΑΞΟΝΙΚΟΣ μένει με 1 ιατρό λόγω συνταξιοδοτήσεων
Η ΩΡΛ μένει με δύο ιατρούς λόγω συνταξιοδότησης και λήξης σύμβασης Επικουρικού
Η ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΗ μένει με 2 ιατρούς, λόγω λήξης σύμβασης Επικουρικού.
Η ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗ μένει με 3 ιατρούς λόγω συνταξιοδότησης
Από τις ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ αποχωρεί επικουρική ιατρός λόγω λήξης σύμβασης δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία των Παθολογικών καθώς η ειδικότητα με το μεγαλύτερο όγκο δουλειάς στο Νοσοκομείο περνά από την ισορροπία τρόμου, που είναι σήμερα, στον τρόμο.
ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΙ: Από τις 89 θέσεις ειδικευόμενων, στις αρχές του 2019 υπηρετούσαν 59 και τώρα 55.
Μέχρι το τέλος του 2019 αποχωρούν 17 ειδικευόμενοι (για τους και δεν υπάρχει αντικαταστάτης στις λίστες των ειδικευομένων).
Γιατροί του Νοσοκομείου Σερρών: Σε burnout όλο το προσωπικό
Σχεδόν το σύνολο των Ιατρών του Νοσοκομείου Σερρών ξεπερνά το πλαφόν εφημέρευσης,λένε οι γιατροί και συμπληρώνουν ότι "οι περισσότεροι ιατροί δουλεύουν πάνω από 250 ώρες το μήνα και πολλές φορές ξεπερνούν τις 300 ώρεςεργασίας το μήνα". Οι ειδικευόμενοι συνεχώς μειώνονται καθώς “σε αυτές τις συνθήκες από γιατροί που ήρθαν να εκπαιδευτούν, γίνονται κωπηλάτες σε γαλέρα με ελάχιστες δυνατότητες εκπαίδευσης οι οφειλόμενες ημέρες άδειας, προηγούμενων ετών, στο σύνολο των γιατρών του Νοσοκομείου Σερρών, φτάνουν περίπου τις 3500 ημέρες...”, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι γιατροί και συνεχίζουν:
“Τα παραπάνω δεν έχουν να κάνουν μόνο με την σωματική και ψυχική εξουθένωση μιας κατηγορίας έχουν να κάνουν και με την ασφάλεια των ασθενών και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Αυτή είναι η «πολύτιμη παρακαταθήκη» που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, στην κυβέρνηση της ΝΔ για να συνεχίσει το αντιλαϊκό της έργο στο χώρο της υγείας”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Η ΕΝΙΝΣ θα επιδιώξει συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας καθώς και με τον Διοικητή της 4ης ΥΠΕ και θα ξεκινήσει κύκλο συναντήσεων με φορείς του Νομού Σερρών, Συλλόγους Χρονίως Πασχόντων, καθώς και με τη δημοτική αρχή και τα κόμματα. Στη συνέχεια θα συγκελέσει Γενική Συνέλευση "για να αποφασίσει τη δική της δυναμική απάντηση", όπως αναφέρουν οι γιατροί.
Αυτό που τους πονάει είναι ότι τώρα που μειώθηκαν οι μισθοί και τα εξτραδακια από τα φάρμακα,οι ειδικευόμενοι δούλοι φεύγουν στο εξωτερικο,και όσοι απομένουν,προτιμούν τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈφτασε λοιπόν να γίνει πραγματικότητα ο εφιάλτης του 90+% των ειδικών του ΕΣΥ:
Ότι,πρέπει να δουλέψουν!
Πραγματικά όμως,όχι την κοινωνία...
Ήμουν γιατρός του ΕΣΥ,εδώ και 5 έτη εργαζομενος στην Ελβετία.
Στην Ελλάδα πρέπει να διορθωθούν παρα πολλά.
Θυμαμαι το ωραριο των ιατρων ΕΣΥ απο τα χρονια της ειδικοτητας .Ηταν 9:30 με 12:30.Ολη τη δουλεια την καναμε εμεις .Ουτε τα φυλλα νοσηλειας δεν κυτταζαν παρα μονο τα πελατακια τους .Για εφημεριες ουτε λογος.Ηταν απλα θεατες .Δεν νομιζω οτι εχει αλλαξει κατι σε σημαντικο βαθμο απο τοτε .
ΑπάντησηΔιαγραφή