Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

Τέλος τα ογκολογικά φάρμακα για 70 καρκινοπαθείς

Δεν έχουν πρόσβαση στις θεραπείες τους. Ο λογαριασμός για τα ογκολογικά φάρμακα είναι υπέρ του δέοντος ελλειμματικός και δεν έχει καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των καρκινοπαθών.


Εβδομήντα (70 ) καρκινοπαθείς, δεν έχουν πρόσβαση στις θεραπείες τους, λόγω των ελλείψεων που υπάρχουν και γνωρίζουν άπαντες. Ο κόμπος έφθασε στο χτένι και πλέον το υπουργείο Υγείας πρέπει να δείξει υπευθυνότητα και ευαισθησία απέναντι στο πρόβλημα, διαφορετικά οι εξελίξεις θα είναι δυσάρεστες. Ο λογαριασμός για τα ογκολογικά φάρμακα είναι υπέρ του δέοντος ελλειμματικός και δεν έχει καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των καρκινοπαθών. Για του λόγου το αληθές: η υπέρβαση το έτος θα είναι 110-116 εκατ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός για τα 1Α ανέρχεται μόλις στα 56 εκατ. ευρώ.


Οπως λέγεται οι απαιτήσεις της φαρμακοβιομηχανίας να αυξηθεί ο λογαριασμός δεν είναι εξωπραγματικές, καθώς μιλάμε για μία νόσο που δεν υπάρχει περίπτωση προκλητής ζήτησης.

Η αύξηση του προϋπολογισμού, όπως συνέβει το 2018 με τα επιπλέον 26 εκατ. ευρώ που δόθηκαν αλλά και το 2017 με τα επιπλέον 30 εκατ. ευρώ που δόθηκαν αποτελούν περίτρανα παραδείγματα ότι υπάρχει αναγκαιότητα αύξησης των κονδυλίων για αυτή την κατηγορία σκευασμάτων.

Κι αν η ευαισθησία απέναντι στο θέμα αποτελεί την μία πλευρά του νομίσματος, η άλλη σαφώς και πρέπει να είναι η επιχειρηματική. Και τι σημαίνει αυτό; το κλινικό όφελος των σκευασμάτων που ανακύπτει από μία σειρά εξόδων σε έρευνα και ανάπτυξη πρέπει να πληρώνεται. Κάτι που όπως φαίνεται δεν ισχύει.

Το πρώτο εξάμηνο, το clawback (επιστροφές) που καλούνται να γυρίσουν πίσω οι φαρμακοβιομηχανίες που διαθέτουν τα 1Α στην αγορά φθάνει στο 80% της αξίας τους αν υπολογίσει κανείς το Rebate και αν προσθέσει στο προαναφερθέν ποσοστό τους φόρους και τα έξοδα που πρέπει να καλυφθούν.

Πηγές αναφέρουν ότι οι έξωθεν διοικήσεις των πολυεθνικών εταιρειών είναι απογοητευμένες από την πολιτική του Υπουργείου Υγείας, που βασίζεται σε εισπρακτικά μέτρα και όχι σε μέτρα κινήτρων για την αύξηση του κλάδου που αποδίδει τα μέγιστα στην αύξηση του ΑΕΠ.

Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες που φθάνουν ότι κάποια σκευάσματα ετοιμάζονται να κουνήσουν το μαντήλι στην ελληνική αγορά πληθαίνουν, καθώς δεν διαφαίνεται καμία αλλαγή στην κυβερνητική πολιτική αν και γνωρίζει από μέσα το πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου