Οι ιδιωτικές πληρωμές των ελληνικών νοικοκυριών για περίθαλψη παραμένουν υψηλές σε όλη τη διάρκεια της κρίσης και, από το 2008 παρατηρείται αύξηση κατά 0,8%...
προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες που δεν καλύπτει το δημόσιο σύστημα Υγείας.
Σε τρέχουσες τιμές, το μέσο νοικοκυριό πλήρωσε πέρυσι 107,99 ευρώ τον μήνα για περίθαλψη των μελών του, έναντι 103,33 ευρώ το 2017, 103,68 ευρώ το 2016 και 107,36 ευρώ το 2015.
Παρά την οικονομική αδυναμία που μαστίζει την ελληνική οικογένεια, οι πληρωμές των νοικοκυριών για περίθαλψη σημειώνουν αύξηση στα χρόνια της κρίσης.
Τα πιο φτωχά και τα νοικοκυριά με ηλικιωμένα μέλη, πληρώνουν αναλογικά σχεδόν τα διπλάσια σε σύγκριση με τα πλουσιότερα…
Τα παραπάνω προκύπτουν από την Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών για το 2018, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 6.651 νοικοκυριών όλων των περιοχών της Χώρας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς της ΕΛΣΤΑΤ, η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών για αγορές ανήλθε πέρυσι στα 1.441 ευρώ. Το μεγαλύτερο μερίδιο αφορά τα είδη διατροφής (20,2%), ενώ η Υγεία κατέχει μέσο ποσοστό 7,5%.
Σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη έρευνα (2017), η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στα ξενοδοχεία, στα καφενεία και στα εστιατόρια (5,1%), με τις δαπάνες Υγείας να ακολουθούν (αύξηση 4,5%).
Η αύξηση αυτή αποτυπώνει την αγωνία να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες περίθαλψης, τις οποίες δεν καλύπτει το δημόσιο σύστημα Υγείας. Η Ελλάδα και η Ιταλία εμφανίζουν τη μεγαλύτερη ιδιωτική δαπάνη περίθαλψης, με 7,5% και 6,1% του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών τους αντίστοιχα.
Ενδεικτικό είναι πως τα αντίστοιχα ποσοστά είναι μόλις 1,2% στο Ηνωμένο Βασίλειο, 3,6% στη Φινλανδία και 3,9% στη Γερμανία.
Οι ιδιωτικές πληρωμές των ελληνικών νοικοκυριών για περίθαλψη παραμένουν υψηλές σε όλη τη διάρκεια της κρίσης. Από το 2008 έως το 2018, παρατηρείται αύξηση κατά 0,8%.
Ανισότητες
Εκτός από την επάρκεια του συστήματος Υγείας, οι ιδιωτικές πληρωμές των νοικοκυριών αποκαλύπτουν και το μέγεθος της κοινωνικής ανισότητας.
Τα νοικοκυριά με ηλικιωμένα άτομα διαθέτουν για Υγεία το 13,2% των συνολικών πληρωμών τους, όταν το μέσο ποσοστό στα υπόλοιπα νοικοκυριά είναι μόλις 7,5%.
Αυτό κρίνεται απολύτως φυσιολογικό, καθώς οι ηλικιωμένοι έχουν χρόνια νοσήματα και συμμετοχή σε φάρμακα και εξετάσεις.
Σε απόλυτους αριθμούς, οι πλούσιοι δαπανούν πολύ περισσότερα για περίθαλψη, αλλά τα ποσά αναφέρονται σε πολύ πιο χαμηλά ποσοστά σε σχέση με το διαθέσιμο εισόδημα.
Φτωχοί
Ο φτωχός πληθυσμός διαθέτει για την Υγεία 29,47 ευρώ τον μήνα ή το 9,2% του συνόλου των πληρωμών που κάνει. Στον αντίποδα, ο μη φτωχός πληθυσμός διαθέτει 72,21 ευρώ τον μήνα, που αντιστοιχεί στο 7,7% των συνολικών πληρωμών του.
Το μερίδιο για αγορές του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού είναι κατά 5,1 φορές μεγαλύτερο από το μερίδιο της μέσης ισοδύναμης δαπάνης του φτωχότερου 20% του πληθυσμού!
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κίνδυνος φτώχειας απειλεί το 17,4% του πληθυσμού της Χώρας και μέση μηνιαία δαπάνη των φτωχών νοικοκυριών εκτιμάται στο 33,8% των δαπανών των μη φτωχών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου