Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

ΕΝΙΑΣΙΕ σχετικά με την άσκηση της ιατρικής της εργασίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Αθήνα, 12 Οκτωβρίου, 2019 

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται καταιγισμός Δελτίων Τύπου, Ανακοινώσεων και επιστολών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ των συναδέλφων Γενικών / Οικογενειακών Ιατρών (ΕΛΕΓΕΙΑ ΕΝΩΣΗ) και των ειδικών Ιατρών Εργασίας (ΕΕΙΕΠ). 

Ο «πόλεμος ανακοινώσεων» προκλήθηκε μετά την συνάντηση των Γενικών / Οικογενειακών Ιατρών με τον Υφυπουργό Υγείας κ. Κοντοζαμάνη στην οποία τέθηκαν θέματα που αφορούν την Ιατρική της Εργασίας (δικαίωμα απασχόλησής τους ως ιατροί εργασίας). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι επιμελώς αγνόησαν την ύπαρξη των 374 ιατρών του ειδικού καταλόγου του ΚΝΥΑΕ, που εδώ και 30 έτη στηρίζουν αδιάκοπα τον θεσμό της Ιατρικής της Εργασίας. 

Πραγματικά δεν θα θέλαμε να εμπλακούμε σε αυτή τη διαμάχη, αλλά θα πρέπει να γίνει κατανοητό τόσο στους συναδέλφους των δύο ιατρικών ενώσεων, όσο και της ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου ότι δεν είναι δυνατόν να λυθεί συνολικά και οριστικά το θέμα της Ιατρικής της Εργασίας με τέτοιες πρωτοβουλίες και αντιθέσεις. 

Εδώ και ένα χρόνο με δική μας πρωτοβουλία καλούμε τους ειδικούς ιατρούς εργασίας να βρούμε κοινά σημεία, έτσι ώστε να δημιουργηθεί εκείνο το νομικό πλαίσιο που θα ικανοποιεί και τις δύο ενώσεις ιατρών που ασχολούνται με την ιατρική της εργασίας, προκειμένου να προσφέρουμε τα μέγιστα στην υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας. Δυστυχώς, όμως, από τους συναδέλφους ιατρούς εργασίας υπήρχε αδικαιολόγητη κωλυσιεργία, ανυπαρξία προτάσεων και γενικότερη άρνηση συνεργασίας, για να ανοίξει ο δρόμος σε διεκδικήσεις από άλλες ιατρικές ενώσεις, χωρίς να υπάρχει συμμετοχή και προϋπηρεσία στην ιατρική της εργασίας. Να σημειωθεί ότι όταν το Υπουργείο Εργασίας δημιούργησε τον ειδικό κατάλογο του ΚΝΥΑΕ βάσει κάποιων κριτηρίων, αποκλείστηκαν εκατοντάδες συνάδελφοι που ήδη εργάζονταν σαν ιατροί εργασίας πολλά έτη. 

Όσον αφορά τους συναδέλφους Γενικούς / Οικογενειακούς Ιατρούς θα προτείναμε να καταπνίξουν την πλεονεξία τους και να σταθούν στη θέση που τους αρμόζει, όπως ορίζει ο τίτλος τους που δικαίως κατάφεραν να αποκτήσουν, και να μην λειτουργούν ως πασπαρτού. 

Η ΕΝΙΑΣΙΕ θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέχρι τη δικαίωση των αιτημάτων μας και την κατοχύρωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και ζητάμε: 

• Άμεση έναρξη διαλόγου με το Υπουργείο Εργασίας και τους εμπλεκόμενους φορείς 

• Την παύση των ηλεκτρονικών ανακοινώσεων από τις ιατρικές ενώσεις, γιατί δεν μας τιμά σαν επιστήμονες και ιατρούς 

• Να λάβει επίσημα θέση η ΠΑΣΥΜΕΠ για το θέμα που έχει ανακύψει με τους Γενικούς/ Οικογενειακούς Ιατρούς 

Για το Δ.Σ. της ΕΝΙΑΣΙΕ 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ           Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

Ζάγκας Ευάγγελος Χυτίρογλου Κωνσταντίνος 

1 σχόλιο:

  1. Να βαλουν τους ΓΙ να κάνουν και τους γιατρούς εργασίας , τι τους έχουμε;
    Αφου οι επιχειρήσεις ψαχνουν και δεν βρίσκουν γιατρό. Ετσι άλλωστε γίνεται σε όλη την Ευρώπη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή