Όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, η βρετανική κυβέρνηση έχει απευθύνει πρόταση σε 31 ευρωπαϊκές χώρες να δέχονται έως το τέλος του 2020 τις ευρωπαϊκές κάρτες Υγείας των πολιτών της.
Προβληματισμό για την κάλυψη της ιατρικής φροντίδας σε Βρετανούς πολίτες και την κάλυψη των λοιπών Ευρωπαίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλεί το επικείμενο Brexit.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΟΠΥΥ έχει συστήσει ομάδα εργασίας για τις επιπτώσεις συγκροτημένης ή άτακτης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η εννεαμελής ομάδα θα προχωρήσει σε ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν την υγειονομική περίθαλψη ενόψει Brexit. Κύριο αντικείμενο θα είναι η παροχή υγειονομικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια μεταβατικής περιόδου και κατόπιν αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το Brexit αφορά σε μεγάλο βαθμό την Ελλάδα, καθώς χιλιάδες συμπολίτες μας επισκέπτονται κάθε χρόνο το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τεράστιος είναι ο αριθμός των Βρετανών τουριστών που επισκέπτονται ετησίως την Ελλάδα.
Σύμφωνα με στοιχεία από το BBC, οι πολίτες από το Ηνωμένο Βασίλειο καταναλώνουν ετησίως περίπου 167 εκατομμύρια ευρώ ως υπηρεσίες Υγείας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, η βρετανική κυβέρνηση έχει απευθύνει πρόταση σε 31 ευρωπαϊκές χώρες να δέχονται έως το τέλος του 2020 τις ευρωπαϊκές κάρτες Υγείας (φωτογραφία κάτω) των πολιτών της.
Μόνον η Ισπανία απάντησε θετικά, ενώ η Πορτογαλία και η Ιρλανδία απάντησαν πως δεν θα καλύπτονται οι Βρετανοί πολίτες σε περίπτωση άτακτης αποχώρησης της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Brexit προκαλεί τριβές σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε την Τετάρτη πως είναι ακόμη δυνατή η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.
Για τις εξελίξεις και την επίδραση του Brexit στην καθημερινότητα, οι Έλληνες πολίτες μπορούν να ενημερώνονται σε επίσημη ιστοσελίδα, που έχει διαμορφωθεί για τον σκοπό αυτό.
Κάτοικοι
Οι μετακινήσεις πολιτών από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τη χώρα μας, καθώς συνολικά 72.000 κάτοικοι του "Νησιού" έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία (2017) του Βρετανικού Γραφείου Εθνικής Στατιστικής.
Από αυτούς, οι 65.000 ζουν στην Αγγλία, οι 5.000 σε διάφορες περιοχές της Σκωτίας, οι 2.000 στην Ουαλία και λίγοι στη Βόρεια Ιρλανδία.
Στον αντίποδα, περίπου 3,5 εκατομμύρια Βρετανοί τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα, όπως δείχνουν τα στοιχεία των τελευταίων ετών.
Γιατροί
Μεγάλος είναι και ο αριθμός των Ελλήνων που εργάζονται στις δομές Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σύμφωνα με στοιχεία της Βουλής των Κοινοτήτων, το 2017 εργάζονται στο Βρετανικό Σύστημα Υγείας (NHS) 2.959 Έλληνες, εκ των οποίων το 80% είχαν σπουδάσει στην Ελλάδα.
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει πως στο NHS εργάζονται τουλάχιστον 1.700 Έλληνες γιατροί, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την τέταρτη μεταξύ των μη Βρετανών πολιτών που απασχολούνται στην Υγεία.
Οι υπόλοιποι 1.259 Έλληνες εργαζόμενοι είναι νοσηλευτικό και επαγγελματικό κλινικό προσωπικό, προσωπικό κλινικής υποστήριξης και προσωπικό υποστήριξης υποδομών.
Πω ρε φουστη μου! Το brexit είναι η απειλή για την άρτια δομημένη...... Υγεία μας! Όχι ο ΞανθοΚικιλιας η ο Ξανθομαδουρο!
ΑπάντησηΔιαγραφή