Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

Το επίδομα, «εισιτήριο» για τα νησιά


Το ποσό των 80.000 ευρώ θα καταμεριστεί σε δύο κατηγορίες γιατρών, τους επικουρικούς και τους αγροτικούς που υπηρετούν στο νησί. Κάθε επικουρικός γιατρός θα λάβει το ποσό των 10.000 ευρώ και κάθε αγροτικός γιατρός με πλήρη θητεία θα λάβει 5.800 ευρώ για ένα έτος.

Λύση στο ζήτημα της εύρεσης κατοικίας για τους δημοσίους υπαλλήλους, που υπηρετούν εκτός αστικών κέντρων και κυρίως στα νησιά όπου υπάρχει μεγάλη τουριστική κίνηση, αναζητούν πολλοί δήμαρχοι. Επισημαίνουν, πάντως, πως σε κάθε περίπτωση το κεντρικό κράτος πρέπει να φροντίσει τους υπαλλήλους του Δημοσίου, αφού αυτός είναι και ο εργοδότης.

Ο Δήμος Μυκόνου ενέκρινε στο δημοτικό του συμβούλιο το ποσό των 80.000 ευρώ συνολικά ως επίδομα στους γιατρούς που θα εργαστούν στο κέντρο υγείας του νησιού. Πιο συγκεκριμένα, το ποσό των 80.000 ευρώ θα καταμεριστεί σε δύο κατηγορίες γιατρών, τους επικουρικούς ιατρούς και τους αγροτικούς που υπηρετούν στο νησί, δίνοντας έτσι το κίνητρο και σε άλλους ιατρούς να πάρουν την απόφαση και να δηλώσουν ως τόπο εργασίας τους τη Μύκονο. Ειδικότερα, κάθε επικουρικός γιατρός θα λάβει το ποσό των 10.000 ευρώ και κάθε αγροτικός γιατρός με πλήρη θητεία θα λάβει το ποσό των 5.800 ευρώ για ένα έτος.

Ο Δήμος Μυκόνου είναι ένας πλούσιος δήμος που δεν έχει πρόβλημα να καταβάλει επίδομα από τον προϋπολογισμό του. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με πολλούς άλλους νησιωτικούς δήμους. «Στην Πάρο τα ενοίκια είναι χαμηλότερα και υπάρχουν περισσότερα σπίτια. Ομως το πρόβλημα παραμένει ειδικά για τους δημοσίους υπαλλήλους που παραμένουν όλο τον χρόνο», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές φεύγουν το καλοκαίρι που οι ιδιοκτήτες θέλουν να νοικιάσουν τα σπίτια τους στους τουρίστες. Ομως οι γιατροί, οι πυροσβέστες, οι διοικητικοί υπάλληλοι δεν βρίσκουν σπίτι να μείνουν. Και ο Δήμος Πάρου αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα να δώσει κάποιο επίδομα στους δημόσιους λειτουργούς που θα έρθουν ή θα παραμείνουν στο νησί, γιατί «είναι σαφές ότι υπάρχει κοινωνικό πρόβλημα», επισημαίνει ο δήμαρχος. Ωστόσο, προσθέτει ότι η επιδότηση και πάλι οδηγεί σε περαιτέρω αύξηση του κόστους κατοικίας, ενώ παράλληλα στα νησιά δεν υπάρχουν πολλά σπίτια που να είναι κατάλληλα για κατοικία τον χειμώνα. «Δεν έχουν τις κατάλληλες προδιαγραφές, έχουν χτιστεί για θερινές κατοικίες», επισημαίνει.

Ο Δήμος Πάρου έχει αποφασίσει να χτίσει κατοικίες τις οποίες θα παρέχει στους δημόσιους λειτουργούς στον χώρο όπου βρισκόταν το πρώην αεροδρόμιο του νησιού. Πρόκειται για έκταση 250 στρεμμάτων που ανήκει στον δήμο αλλά είχε παραχωρηθεί στην υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας για να γίνει το αεροδρόμιο, οπότε πρέπει τυπικά να επιστραφεί. Πάντως, από την πλευρά του δήμου έχουν γίνει οι προμελέτες ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία.

«Εχουμε προβλέψει επίδομα σίτισης γιατί ένας αγροτικός γιατρός χρειάζεται κάποιο επιπλέον κίνητρο για να έρθει στη Σέριφο», λέει ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ρεβίνθης. Ο ίδιος ο δήμος νοικιάζει όλο τον χρόνο κάποια σπίτια, τα οποία στη συνέχεια παραχωρεί για κατοικία στους γιατρούς που έρχονται στο νησί. «Τα έξοδα αυτά θα έπρεπε να τα αναλάβει το κεντρικό κράτος γιατί οι δήμοι δεν έχουμε χρήματα. Είμαστε αναγκασμένοι να κόψουμε κάποιο έργο για να εξασφαλίσουμε παροχές πρωτοβάθμιας υγείας και αυτό δεν είναι δίκαιο σε σχέση με άλλους δήμους», τονίζει ο κ. Ρεβίνθης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου