Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Μητσοτάκης: Μείωση σε ΕΝΦΙΑ και εισφορά αλληλεγγύης μέσα στο 2020

Newsroom , CNN Greece

Σφοδρή επίθεση εναντίον του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε το βράδυ της Τετάρτης από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας την πρωτολογία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της οποίας χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό του 2020 «κορωνίδα απάτης». Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως ο Προϋπολογισμός έρχεται να στηρίξει τη μεσαία τάξη και προανήγγειλε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά και της εισφοράς αλληλεγγύης μέσα στο 2020.

«Μήνα το μήνα, θα δημιουργείται με ασφάλεια και πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, δεσμεύομαι ότι το 2020 ξεκινά, επιτέλους, η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Στο ίδιο διάστημα ακολουθεί και η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% σε συνδυασμό όμως, με τις νέες αντικειμενικές αξίες», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μέχρι το 2022, τα δημόσια ταμεία θα ενισχυθούν με 5,5 δισ. ευρώ για την εκπόνηση αναπτυξιακών έργων, όπως ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, η δημιουργία μονάδων φυσικού αερίου, αλλα για η ενίσχυση της Παιδείας και των Νέων Τεχνολογιών», πρόσθεσε.

«Μέσα στο 2020 θα ξεκινήσει η πιλοτική συνεργασία τριών νοσοκομείων με τον ιδιωτικό τομέα με βάση το σουηδικό μοντέλο», προανήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Ανέφερε ότι καταργήθηκαν τα capital controls, δρομολογήθηκε η διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων με το Σχέδιο «Ηρακλής», η ΔΕΗ σώθηκε, πάντα όμως υπό κρατικό έλεγχο. Η χώρα αναβαθμίζεται διεθνώς και αυτός φαίνεται από τις εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης. Δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα δανείζεται με αρνητικά επιτόκια, ούτε ότι η τελευταία έκθεση της ΕΕ είναι θετικότερη.
Για τις αναφορές Τσίπρα περί «απάτης του Προϋπολογισμού» 

«Οι ψυχολόγοι λένε ότι υπάρχουν πέντε στάδια διαχείρισης μιας απώλειας -εν προκειμένω της εξουσίας για εσάς: Η άρνηση, ο θυμός, η διαπραγμάτευση, η κατάθλιψη και η αποδοχή. Εάν κρίνω από το ύφος σας σήμερα, μάλλον είστε ακόμη στο στάδιο του θυμού, ελπίζω να φτάσετε απευθείας στο στάδιο της αποδοχής, χωρίς να περάσετε από τα υπόλοιπα στάδια. Δεν είστε ανιχνευτής απάτης, αλλά παραγωγός απάτης, κύριε Τσίπρα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Για την Τουρκία και την επιθετική ρητορική της Άγκυρας

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την περαιτέρω ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με την αναβάθμιση των μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού. Μίλησε για περίοδο έντονης γεωπολιτικής αστάθειας και προκλήσεων από τους εξ ανατολών γείτονες. Είπε ότι προσυπογράφει τους χαμηλούς τόνους που υιοθέτησε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα μένει πιστή στο Διεθνές Δίκαιο και στις ισχύουσες Συμφωνίες. Είμαστε πάντα υπέρ των κανόνων καλής γειτονίας».

«Η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα και δεν εκχωρεί τίποτα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να υπερασπιστούν τα δίκαια της χώρας. Είμαστε υπέρ των ανοιχτών διαύλων, της επικοινωνίας και του διαλόγου. Ουδέποτε η χώρα σκέφθηκε να αναστείλει το διάλογο για τα ΜΟΕ. Σ' αυτόν όμως δεν προσερχόμαστε ούτε πιεζόμενοι, ούτε από θέση αδυναμίας. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, υπό την απειλή παράνομων τετελεσμένων. Έχουμε και δίκιο και ισχυρές συμμαχίες, είπε ο πρωθυπουργός. Το Μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας - Λιβύης είναι άκυρο και παράνομο και αυτό περιλαμβάνεται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Καλά κάνατε κ. Τσίπρα και αλλάξατε γραμμή για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ», είπε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μίλησε για μια πλατιά διακομματική συμμαχία υπογραμμίζοντας πως με εξαίρεση το ΚΚΕ έχουμε μια βαθιά στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ. Συμπλήρωσε πως «δεν είμαστε δεδομένοι, όχι μόνο για τις ΗΠΑ. Είμαστε δεδομένοι για τον ελληνικό λαό». Οι καλοί σύμμαχοι στις δυσκολίες φαίνονται, όπως είπε και σημείωσε πως οι ΗΠΑ έχουν καταδικάσει ρητά τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης".

Υπογράμμισε, παράλληλα, πως η πόρτα του γραφείου του είναι πάντα ανοικτή για τα εθνικά θέματα και όταν χρειαστεί θα πάρει και ο ίδιος πρωτοβουλίες «για ανοικτή και πλήρη ενημέρωση των αρχηγών».

Ο Προϋπολογισμός ανακουφίζει τη μεσαία τάξη

«Πέρυσι από αυτό εδώ το βήμα είχα πει ότι ο Προϋπολογισμός του 2019 θα είναι το τελευταίο βήμα μιας κακής περιόδου. Και πλέον ο Προϋπολογισμός του 2020 έρχεται να υλοποίησει τις δεσμεύσεις μας. - Ο φετινός Προϋπολογισμός δεν περιέχει εκπλήξεις και πυροτεχνήματα. Αποτυπώνει σε αριθμούς τις πολιτικές για τις οποίες λάβαμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Είχα δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό για τρεις κεντρικές προτεραιότητες: Θα μειώσω τους φόρους, θα δημιουργήσω πολλές και καλά πληρωμένες δουλειές, και θα αποκαταστήσω το αίσθημα της ασφάλειας. Και αυτό ακριβώς κάνω. Σήμερα το Κοινοβούλιο καλείται να ψηφίσει έναν Προϋπολογισμό ελπίδας, δράσης και αποτελέσματος, που αποτυπώνει σε αριθμούς τις πολιτικές για τις οποίες λάβαμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού», ανέφερε ο πρωθπουργός.

Έδωσε έμφαση στο ότι «ο Προϋπολογισμός ανακουφίζει την μεσαία τάξη και φροντίζει τους ασθενέστερους με ένα οργανωμένο πρόγραμμα μείωσης των φόρων. Αλλά και δημιουργεί ζωτικό χώρο ανάπτυξης και παραγωγής νέου πλούτου».

Το «άυλο κέρδος» της κυβέρνησης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο «άυλο κέρδος» της κυβέρνησης και σημείωσε: «Είναι η αισιοδοξία των Ελλήνων πολιτών κι αυτό είναι μια μεγάλη κατάκτηση για την κυβέρνησή μας. Είμαστε συνεπείς απέναντι στον λαό και αυτή η συνέπεια επιβραβεύεται από τους Έλληνες πολίτες».

«Δύο είναι τα χαρακτηριστικά του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2020: Πρώτον, συνδυάζει την κοινωνική φροντίδα με την ανάπτυξη. Και αυτό το υπηρετεί διορθώνοντας παλαιότερες αδικίες. Αλλά κι ανοίγοντας το δρόμο για επενδύσεις και νέες δουλειές. Στόχος μας είναι από τη διανομή σποραδικών επιδομάτων σε όλο και φτωχότερους πολίτες, να περάσουμε στην απέναντι όχθη: Σε ένα διαρκώς αυξανόμενο εθνικό εισόδημα, το οποίο θα κατανέμεται δίκαια σε όλους. Ο εθνικός πλούτος το 2020 θα αυξηθεί κατά 7,3 δισεκατομμύρια, αγγίζοντας τα 197,3 δισεκατομμύρια. Κάτι που μεταφράζεται σε 1.600 ευρώ περισσότερα για κάθε νοικοκυριό. Ενώ στην απασχόληση, στόχος είναι του χρόνου να έχουμε 100.000 λιγότερους άνεργους», δήλωσε εμφατικά ο πρωθυπουργός. 

Το Σχέδιο «Ηρακλής» θα απαλλάξει τις τράπεζες από το 40% των «κόκκινων» δανείων τους, κι έτσι θα επανέλθει ο τραπεζικός διανεισμός σε ευνοϊκά επίπεδα για τις επιχειρήσεις.

«Έχει έρθει η ώρα επιτέλους να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας και να απλώσουμε την αντίληψή μας πέρα από μύθους καθηλωμένους επί χρόνια. Το στοίχημα της μείωσης της φορολογίας αυτή η κυβέρνηση θα το κερδίσει και μάλιστα με σύμμαχο την κοινωνία», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στα αιολικά πάρκα και την καθαρή ενέργεια, επέμεινε πως «μπορεί να γίνει σύντμηση του χρόνου χορήγησης αδειών στους 24 μήνες».
Για την αγορά ακινήτων

«Η αγορά των ακινήτων είναι βραχίονας της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης», είπε ο πρωθυπουργός.

«Τις τσακίσατε, κύριε Τσίπρα τις ελληνικές επιχειρήσεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στην αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ότι πολλές είναι ζημιογόνες. Σημείωσε πως η μείωση των φόρων των επιχειρήσεων συνδέεται με την ανάπτυξη και πρόσθεσε ότι η μαρξιστική οικονομολογική προσέγγιση του κ. Τσακαλώτου αποτελεί εξαίρεση και όχι τον κανόνα.

Για την εξυγίανση της ΔΕΗ

«Στο νέο περιβάλλον που συμπεριλαμβάνει την πράσινη ενέργεια, θα παίξει ρόλο η ΔΕΗ», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είπε πως η τιμή της μετοχής της τριπλασιάστηκε από την παραμονή των εκλογών.

Δεσμεύτηκε για ακόμη μία φορά ότι θα προχωρήσει η απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ και η χώρα θα μπει στον χάρτη της πράσινης ενέργειας. Τόνισε, εξάλλου, πως θα προχωρήσει η μερική ιδιωτικοποίηση 49% του ΔΕΔΔΗΕ και συμπλήρωσε πως η κυκλική οικονομία με την αξιοποίηση και των απορριμμάτων μπορεί να προσφέρει επενδύσεις 40 δισ. μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Για τα αποκαλούμενα «υπερπλεονάσματα»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως κατά την τριετία 2016-2018, αφαιρέθηκαν από την οικονομία 11,4 δισεκατομμύρια ευρώ, πέραν των δεσμεύσεων που είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές. «Γίνατε μνημονιακότεροι των μνημονιακών, κύριε Τσίπρα», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κάνατε περισσότερα απ' όσα ζητούσαν οι δανειστές ενώ την ίδια ώρα, όμως, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 18,1 δισεκατομμύρια. Ιδού, λοιπόν, με ποια λογιστική -ολέθρια- αλχημεία προέκυπταν οι δήθεν επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ που επικαλείται, σήμερα, η αντιπολίτευση. Είναι εκτός τόπου και χρόνου η ταξική διάκριση και ο διαχωρισμός των επιχειρήσεων σε μικρές , μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Θα διεκδικήσουμε και θα πετύχουμε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων το 2021», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου