Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Αντιγριπικός εμβολιασμός σε 3 εκατομμύρια Έλληνες φέτος, έναντι 2 εκατομμυρίων πέρυσι



Στο νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία, που θα κατατεθεί στις 7 Ιανουαρίου, θα περιλαμβάνεται διάταξη για υποχρεωτικό εμβολιασμό των παιδιών προσχολικής ηλικίας.

ΙΑΤRONET

Αύξηση κατά 50% εμφανίζει φέτος ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν εμβολιαστεί κατά της γρίπης.

Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Υγείας, πέρυσι είχαν εμβολιαστεί 2 εκατομμύρια άτομα, ενώ φέτος έχουν ήδη διατεθεί 3 εκατομμύρια εμβόλια.

Ο Βασίλης Κικίλιας απέδωσε την αύξηση στην εκστρατεία που έχει γίνει, σχολιάζοντας πως "οι συμπολίτες μας αντιλαμβάνονται και υπάρχει πρόληψη, υπάρχει Δημόσια Υγεία".

Σύμφωνα με τον υπουργό, στο νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία, που θα κατατεθεί στις 7 Ιανουαρίου, θα περιλαμβάνεται διάταξη για υποχρεωτικό εμβολιασμό των παιδιών προσχολικής ηλικίας, με εμβόλια που κρίνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Από το πρόσφατο επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) προκύπτει πως και τα τρία σοβαρά κρούσματα γρίπης που έχουν καταγραφεί φέτος αφορούσαν άτομα που έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί, αλλά δεν το είχαν πράξει.

Πρόκειται για άνδρες ηλικίας 61 έως 71 ετών, οι οποίοι χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Κατά την εβδομάδα από 2 έως 8 Δεκεμβρίου, στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 50 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα τρία από αυτά ήταν θετικά για ιούς γρίπης τύπου Α.

Δείγματα

Από τις αρχές Οκτωβρίου, έχουν ελεγχθεί συνολικά 358 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία.

Τα εννέα ήταν θετικά για ιούς γρίπης τύπου Α και το ένα για τύπου Β. Από τα έξι στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, τα πέντε ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και το ένα (16,7%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αλλά τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως του καλύτερου τρόπου προφύλαξης.

Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου