Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ηπατίτιδα C: «Βέλη» νυν και πρώην Υπουργών

Συντάκτης: Μαρία Αλιμπέρτη - Virus

Βέλη εκατέρωθεν εξαπολύουν ο νυν και ο πρώην Υπουργός Υγείας για την καθυστέρηση στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ηπατίτιδα C. Στη δίνη του κυκλώνα βρέθηκαν τόσο τα πεπραγμένα της προηγούμενης ηγεσίας όσο και η «χρονοτριβή» της παρούσας.

Σε επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Ξανθού για το θέμα της καθυστέρησης στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ηπατίτιδα C, ο Υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας πέρασε στην αντεπίθεση. Με πυρά για περί ενός «σχέδιου δράσης θεωρητικού» και αμφισβητώντας την εγκυρότητα των αριθμητικών στοιχείων των νοσούντων ο κ. Κικίλιας κατηγόρησε τον κ. Ξανθό για την κωλυσιεργία της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης και την εφαρμογή της συμφωνίας για την ηπατίτιδα C.


Με την σειρά του ο κ. Ξανθός στηλίτευσε την στάση του Υπουργού για έλλειμμα κατανόησης του προβλήματος. Επί των επιχειρημάτων του κ. Κικίλια απάντησε ότι δεν υπήρχε Επιτροπή Κλινικής Αξιολόγησης, οπότε έπρεπε να επιτελεσθεί και αυτό το κρίσιμο έργο.

Μάλιστα επικαλέστηκε τους αντίστοιχους χρόνους διεξαγωγής της διαδικασίας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, έκανε λόγο για ένα πρώτο βήμα σχετικά με την Διαπραγμάτευσης φθηνότερων τιμών στα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ ) «που δεν είχε ξαναγίνει στην Ελλάδα» και υποστήριξε ότι το πόρισμα της επιτροπής βρίσκεται στο υπουργικό γραφείο και εκκρεμεί εδώ και πέντε μήνες η ένταξη των φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ.

Ο κ. Κικίλιας κατηγόρησε από πλευρά τους ότι το θέμα παραπαίει λόγω γραφειοκρατικών και νομικών εκκρεμοτήτων της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, αφήνοντας αιχμές ότι δεν εκπονήθηκε νομοσχέδιο για την Δημόσια Υγεία, το οποίο θα φέρει στην Βουλή με το νέο έτος.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας για αργά αντανακλαστικά επισημαίνει ότι ο Υπουργός «δεν δεσμεύτηκε για το πως θα προχωρήσει η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου δράσης, αλλά ούτε απάντησε αν θα εγκρίνει και πότε το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της αρμόδιας Επιτροπής του Υπουργείου ( που έχει παραδώσει το πόρισμα της από τον Ιούνιο του 2019) για προσιτές τιμές αποζημίωσης των ειδικών αντι-ιικών φαρμάκων».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνονται, υπολογίζεται ότι πάνω από το 25% των χρόνιων φορέων του ιού HCV έχουν πάρει την ειδική αγωγή και έχουν θεραπευθεί.

Τέλος, από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται λόγος για 5μηνη απραξία, τονίζοντας ότι ο κ. Κικίλιας «διόρισε μόλις πριν βδομάδα Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, αλλά ακόμα δεν βρήκε χρόνο ούτε να συναντήσει τα μέλη της Επιτροπής Υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου ούτε τους εκπροσώπους των ασθενών που εδώ και μήνες ζητούν επίσπευση των διαδικασιών και διευθέτηση των εκκρεμοτήτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου