Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019

Από σήμερα οι αιτήσεις επανένταξης στη ρύθμιση χρεών των 120 δόσεων

Τη δυνατότητα επανένταξης στην ευνοϊκή ρύθμιση των έως 120 δόσεων αποκτούν και ουσιαστικά από σήμερα χιλιάδες οφειλέτες του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ, οι οποίοι ενώ εντάχθηκαν σε αυτήν, την απώλεσαν μη καταβάλλοντας έως και δύο δόσεις. Την πόρτα της... εισόδου ανοίγει εκ νέου εγκύκλιος του ΚΕΑΟ.

kathimerini.gr

Σύμφωνα με αυτήν, οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους χειρόγραφα, με φυσική παρουσία του οφειλέτη στις περιφερειακές υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, όπως επίσης και στις τοπικές υπηρεσίες ΕΦΚΑ. Μάλιστα, όπως ορίζει και ο σχετικός νόμος, βασική προϋπόθεση επανένταξης είναι έως τις 31 Μαΐου 2020 να εξοφληθεί πλήρως το σύνολο των δόσεων της ρύθμισης που έχουν καταστεί απαιτητές, καθώς και τυχόν νέες βεβαιωμένες εκτός ρύθμισης οφειλές. Αναλυτικά, σύμφωνα με την εγκύκλιο, δυνατότητα επανένταξης στην απολεσθείσα ρύθμιση του ν. 4611/2019 παρέχεται στους οφειλέτες μη μισθωτούς, ήτοι ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, σε εργοδότες καθώς και σε όσους έχουν οφειλές από αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές, υπό την προϋπόθεση υποβολής σχετικής αίτησης από τους ίδιους τους οφειλέτες στις αρμόδιες υπηρεσίες ΚΕΑΟ και ΕΦΚΑ.


Η προϋπόθεση

Οι οφειλέτες θα πρέπει να καταβάλλουν το σύνολο των δόσεων της ρύθμισης που έχουν καταστεί απαιτητές καθώς και τυχόν νέων βεβαιωμένων, εκτός ρύθμισης οφειλών. Μετά την υποβολή της αίτησης, η απολεσθείσα ρύθμιση θα ενεργοποιείται απευθείας από τις αρμόδιες για τη ρύθμιση περιφερειακές υπηρεσίες του ΚΕΑΟ ή τις τοπικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ υπό την προϋπόθεση ότι η απόφαση υπαγωγής στη ρύθμιση φέρει ημερομηνία από 10/8/2019 και μετά. Αφορά δηλαδή περιπτώσεις που έχει εφαρμοστεί η μείωση του επιτοκίου από 5% σε 3%. Για τις αποφάσεις ρύθμισης που είχαν εκδοθεί πριν από την 10/8/2019, η ενεργοποίηση της ρύθμισης θα ολοκληρώνεται από τις σχετικές υπηρεσίες σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας (Help desk) της Διεύθυνσης Πληροφορικής Κεντρικής Υπηρεσίας ΚΕΑΟ όπου πρέπει να αποστέλλεται σχετικό υπηρεσιακό σημείωμα.

Η εγκύκλιος αναφέρεται και στην παράταση σχετικά με την υποβολή του αιτήματος προς το ΚΕΑΟ για την ολοκλήρωση της ρύθμισης, μετά τη διαβίβαση των οφειλών και τον οριστικό προσδιορισμό της οφειλής.

Πρόκειται, στην πράξη, για το δεύτερο στάδιο της ρύθμισης, καθώς υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στη διαδικασία διαβίβασης των οφειλών προς το ΚΕΑΟ. Ετσι, η δεύτερη αίτηση μπορεί να υποβληθεί έως και τις 31/5/2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου