Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Επιστολή «SOS» στον Πρωθυπουργό για τα παιδιά που χρήζουν ειδικής αγωγής

Συντάκτης: Μαρία Αλιμπέρτη Virus

Με επιστολή στον Πρωθυπουργό, την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ ζητάει την επίλυση στο ζήτημα των θεραπειών ειδικής αγωγής ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμο και Ειδικές Ανάγκες «Η Αγία Σκέπη».

Την αγωνία τους εκφράζουν οι γονείς καθώς οι θεραπείες των ΑμεΑ εξακολουθούν να βρίσκονται στον «αέρα», αφού στις 31 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται και η τελευταία παράταση που δόθηκε όσον αφορά στο υπάρχον σύστημα αποζημίωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι την εν λόγω επιστολή υπογράφουν 15 ακόμη σύλλογοι, σωματεία και ομάδες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ταλαιπωρία

Υπενθυμίζεται ότι οι οικογένειες παιδιών με αναπηρίες-διαταραχές-μαθησιακές δυσκολίες εδώ και τρία χρόνια έχουν βρεθεί στην δύνη της γραφειοκρατίας με εγκυκλίους παραρτήματα, παρατάσεις, περικοπές, στάσεις πληρωμών.

Στην επιστολή του συλλόγου περιγράφεται ότι εξαιτίας της χωλαίνουσας κατάστασης οι γονείς έχουν υποστεί την απώλεια χρημάτων και χρόνου, ενώ βιώνουν τη ψυχική ταλάντευση.

Συγκεκριμένα, όπως διευκρινίζεται «υποχρεώθηκαν να σταματήσουν είτε να μειώσουν τις ειδικές θεραπείες των παιδιών τους, βιώνοντας ακούσια την στασιμότητα ή την παλινδρόμηση, των ενθέρμως πολύ-αναμενόμενων εξελίξεων, παρόλο που είναι αμείλικτα υπαρκτή, δυστυχώς δεν είναι υπολογίσιμη».

Κατά συνέπεια, ζητούν την άμεση και οριστική επίλυση του προβλήματος με βιώσιμο τρόπο που θα στοχεύει στην ολοκληρωμένη παρέμβαση. Το διέξοδο που θα εξευρεθεί θα πρέπει να απευθύνεται σε όλους τους ασφαλισμένους, όπως επισημαόνεται από τον σύλλογο και όχι σε όσους διαθέτουν χρήματα για να πληρώσουν,.

Αιτήματα

Αίτημα των γονέων αποτελεί η ελεύθερη επιλογή του θεραπευτή των παιδιών επεξηγώντας ότι η υποχρεωτική αλλαγή, κυρίως στα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού και έχουν ανάγκη από ρουτίνα, σταθερότητα.

Ιδιαίτερης μνείας χρήζει τι γεγονός ότι τα παιδιά αυτά έχουν ανάγκη από συγκεκριμένα πρόσωπα αναφοράς, διαφορετικά μια αλλάγή θα επιφέρει αναπόφευκτα παλινδρόμηση, διαταράσσοντάς τα σε μεγάλο βαθμό, έως και πιθανή αδυναμία συνέχισης των θεραπειών τους.

Οι γονείς τονίζουν ότι «το καθένα από αυτά τα παιδιά δεν μπορεί να βρει σημείο επαφής και συνεργασίας με οποιοδήποτε θεραπευτή, αντιθέτως οι γονείς ανακαλύψαμε τους κατάλληλους ανθρώπους μετά από πολύ κόπο και αποτυχίες».

Στην κατεύθυνση μιας βιώσιμης λύσης θα πρέπει να διεξαχθεί μια επιδημιολογική μελέτη καθώς και η καταγραφή των πραγματικών αναγκών των ατόμων που χρήζουν ειδικής αγωγής.

Στόχος πρέπει να είναι «ο προϋπολογισμός για την ειδική αγωγή να βασίζεται στις πραγματικές και επιστημονικά διαπιστωμένες ανάγκες, ο οποίος θα πρέπει να είναι ανοικτός και να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα της Ελληνικής κοινωνίας, πολύ περισσότερο δε όταν οι ανάγκες για θεραπευτική παρέμβαση σε άτομα που χρήζουν ειδικής αγωγής βαίνουν, δυστυχώς ,συνεχώς αυξανόμενες».

Προτάσεις

Στον άξονα αυτό θα πρέπει να ενταχθούν στον ΕΚΠΥ διαγνωστικές κατηγορίες που απουσιάζουν, όπως για παράδειγμα η δυσπραξία και το Asperger.

Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην αποκατάσταση του αριθμού των θεραπειών σε μαθησιακές δυσκολίες, πρώιμη παρέμβαση και θεραπείες ενηλίκων.

Μείζoνος σημασίας είναι και ο επαναπροσδιορισμός του χρόνου αξιολόγησης, διότι σε πολλές περιπτώσεις η αξιολόγηση πρέπει να επαναλαμβάνεται 2 και 3 φορές το χρόνο, γεγονός που την καθιστά πολύ δαπανηρή, όταν, ειδικά στην επαρχία, υποχρεούμαστε πλέον να απευθυνόμαστε σε πιστοποιημένους ιδιώτες για κάθε αξιολόγηση.

Επιπρόσθετα, οι γονείς ζητούν την κατάργηση του χρονικού ορίου στη θεραπευτική παρέμβαση, καθώς το κάθε άτομο είναι ξεχωριστό όσο και ο χρόνος που χρειάζεται προκειμένου να κατακτήσει συγκεκριμένες δεξιότητες, για αυτό και το θεραπευτικό πρόγραμμα είναι εξατομικευμένο

Την προσοχή εφιστούν ώστε να μην αντικατασταθούν οι παιδιατρικοί φυσιοθεραπευτές από τους γενικούς, διότι τα παιδιά της ειδικής αγωγής χρειάζονται εξειδικευμένη παρέμβαση από ειδικευμένο προσωπικό.

Συμμετοχή

Επίσης, ο σύλλογος αιτείται τη συμμετοχή των γονέων στο διάλογο που διεξάγεται αυτή τη στιγμή τόσο με τον ΕΟΠΥΥ, όσο και με το Υπουργείο Υγείας, έτσι που μέσα από το βίωμά μας να εκθέσουμε τις απόψεις και τις θέσεις μας.

Καταλήγοντας στην επιστολή ο σύλλογος προτείνει τη διεξαγωγή σχετικής, με το θέμα, ημερίδας, ώστε η ανωτέρα διαβούλευση και συζήτηση να λάβει δημόσιο χαρακτήρα και να υπάρξει δυνατότητα δημόσιας τοποθέτησης όλων των εμπλεκόμενων φορέων καθώς και των γονέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου