Αθήνα 11.12.2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εισβολή με …δημοκρατικές διαδικασίες έκανε σήμερα το πρωί στην Ημερίδα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου με θέμα τις Συμπράξεις του Δημοσίου και του Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στο Ζάππειο, ομάδα εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία με εκπροσώπους από την ΟΕΝΓΕ, την ΕΙΝΑΠ και την ΠΟΕΔΗΝ.
Οι διαδηλωτές κατάφεραν να εισβάλουν στην αίθουσα όπου είχε ξεκινήσει ήδη ο δημοκρατικός διάλογος για το ΕΣΥ και το μέλλον του, διακόπτοντας ομιλίες, αναρτώντας πανό και απαιτώντας από όλους τους συνέδρους να αποχωρήσουν.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με την Ημερίδα αυτή, παρουσία Ελλήνων και ξένων ομιλητών εγνωσμένου κύρους, επιδίωξε να ανοίξει για πρώτη φορά τον διάλογο εκ μέρους των γιατρών, επιχειρώντας να προηγηθεί των εξελίξεων ώστε να θέσει τον ιατρικό κόσμο στην πρώτη γραμμή των αποφάσεων.
Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος δήλωσε αμέσως μετά τη βίαιη διακοπή της Ημερίδας, ότι η διαδικασία του διαλόγου διεκόπη βιαίως από ανθρώπους που είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν ώστε να διατυπώσουν την άποψη τους.
Η Α΄ Αντιπρόεδρος του ΠΙΣ Άννα Μαστοράκου σημείωσε: «Όταν οι δαπάνες υγείας προβλέπεται να αυξηθούν λόγω της ταχείας δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού μας, ο ΠΙΣ πήρε την πρωτοβουλία να ανοίξει διάλογο ώστε να βρεθούν δόκιμες λύσεις για να μην χάσουν οι ασφαλισμένοι τις παροχές υγείας που έχουν»
Ο Γενικός Γραμματέας του ΠΙΣ Γιώργος Ελευθερίου δήλωσε από την πλευρά του: «Απαραίτητη προϋπόθεση της Δημοκρατίας είναι ο διάλογος. Δυστυχώς σήμερα οι «Δημοκράτες» φίμωσαν τα μικρόφωνα και δεν επέτρεψαν να ακουστεί η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων γιατρών. Ο ΠΙΣ καλεί την ελληνική κοινωνία να καταδικάσει τα φαινόμενα αυτά».
Για το Δ.Σ. του Π.Ι.Σ.
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Δρ Αθανάσιος Α. Εξαδάκτυλος Δρ Γεώργιος Ι. Ελευθερίου
Πλαστικός Χειρουργός Αγγειοχειρουργός
κ μέχρι πότε θα σας διευθύνουν αυτοί οι "Δημοκράτες"..???
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ΕΣΥ και το μέλλον του,θα πρέπει να απασχολήσει και πολύ.Και θα πρέπει να ξεκινήσει ο διάλογος από το ΕΣΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟΥ. Ηταν ένα λάθος και μεγάλο.Κυρίως στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών. Η μονιμότης , η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση, το αμετάθετον, οι προσλήψεις από τον εισαγωγικό βαθμό και η αυτόματη προαγωγή μέχρι συντονιστή διευθυντή. Τα απογευματινά ιατρεία. Οι ολιγομελείς κλινικές. Τα δήθεν εκπαιδευτικά κέντρα για νέους ειδικευόμενους γιατρούς που δεν έχουν κανένα πρόγραμμα και καμιά σοβαρότητα. Και δεν μιλάμε για τη διαφθορά γιατί θα λένε για μεμονομένα περιστατικά.Το αντίθετο συμβαίνει. Μεμονομένα περιστατικά είναι οι λίγοι αδιάφθοροι και αυτό είναι και ανάλογα την ειδικότητα,που έχουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι εργασιακές σχέσεις των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία πρέπει να αλλάξουν.
Πρέπει να καταργηθεί η μονιμότης και η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση.Πρέπει να γίνουν καινούργια οργανογράμματα στα νοσοκομεία και να προκηρρύσονται οι θέσεις ανά βαθμίδα και ανά ειδικότητα αν όχι πανελλάδικά ,έστω ανά υγειονομική περιφέρεια. Να προσλαμβάνονται γιατροί με 5/ετή σύμβαση. Να έχουν ολοι οι γιατροί δικαίωμα ιδιωτικού ιατρείου.
Τον ασθενή τον ενδιαφέρει να έχει νοσοκομείο που θα μπορεί να γίνει καλά χωρίς να πληρώσει.Οπως δεν τον απασχολεί αν το φαγητό που θα φάει το μαγείρεψε μάγειρας δημόσιος υπάλληλος ή ένας ιδιώτης με σύμβαση στο νοσοκομείο η το φέρνουν απέξω, το ίδιο δεν τον απασχολεί η εργασιακή σχέση του γιατρού με το νοσοκομείο.
Αρα η υποκρισία θα πρέπει να σταματήσει. Αυτοί που κόπτονται για το δημόσιο νοσοκομείο και προβάλλουν τις ανάγκες των ασθενών νοιάζονται μόνο για τη θέση τη δική τους και το μαγαζάκι τους.