Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Μόσιαλος – Παπαλόης: Δύο διεθνούς φήμης καθηγητές στο τιμόνι των μεταμοσχεύσεων



Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Δύο διεθνώς καταξιωμένοι καθηγητές, ο Ηλίας Μόσιαλος και ο Βασίλειος Παπαλόης αναλαμβάνουν συντονιστές επιτροπής για την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου μεταμοσχεύσεων, το οποίο προανήγγειλε κατά τη διάρκεια της τελετής θεμελίωσης του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο καθηγητής πολιτικής της υγείας και Διευθυντής του LSE Health στο London School of Economics and Political Science του Λονδίνου, Ηλίας Μόσιαλος, και ο καθηγητής χειρουργικής μεταμοσχεύσεων του Imperial College του Λονδίνου, Βασίλειος Παπαλόης,αναλαμβάνουν το δύσκολο έργο της ανασύστασης των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας.

Όπως γνωστοποίησε ο ίδιος ο κ. Ηλίας Μόσιαλος σε λογαριασμό του στα social media, αποδέχθηκε την πρόταση του Ιδρύματος Ωνάση και με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέλαβε μαζί με τον καθηγητή, Βασίλη Παπαλόη, το δύσκολο έργο της εκπόνησης σχεδίου για την ανάπτυξη των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας.

Στην ανάρτησή του ο κ. Μόσιαλος, ανέφερε χαρακτηριστικά:

"Με ιδιαίτερη χαρά δέχθηκα την πρόταση του Ιδρύματος Ωνάση, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να αναλάβω συντονιστής (μαζί με τον κ Βασίλειο Παπαλόη, καθηγητή της χειρουργικής των μεταμοσχεύσεων στο Imperial College London) διεθνούς επιτροπής για την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου μεταμοσχεύσεων".
Ηλίας Μόσιαλος: Διεθνούς φήμης ειδικός στα συστήματα υγείας

Ο Ηλίας Μόσιαλος είναι καθηγητής της πολιτικής της υγείας και Διευθυντής του LSE Health στο London School of Economics and Political Science στο Λονδίνο, με σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων και βιβλίων, επιμελητής πολλών επιστημονικών εκδόσεων και αρχισυντάκτης επιστημονικού περιοδικού. Έχει χρηματίσει σύμβουλος σε θέματα υγείας σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς. Κατά την επιστημονική έρευνά του ο κ. Μόσιαλος έδωσε έμφαση σε πολιτικές υγείας που αναφέρονται σε εθνικά συστήματα υγείας, με αποτέλεσμα το έργο του να έχει μεταφραστεί ακόμη και στα Ιαπωνικά και τα Κινέζικα.

Εξελέγη βουλευτής το 2009 με το ΠΑΣΟΚ. Το 2011, στην κυβέρνηση του Γ.Παπανδρέου, είχε αναλάβει υπουργός Επικράτειας με καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου.

Βασίλειος Παπαλόης: Πρωτοπόρος στις μεταμοσχεύσεις

Ο Βασίλειος Ευθύμιος Παπαλόης, είναι καθηγητής χειρουργικής μεταμοσχεύσεων της Ιατρικής Σχολής του Βρετανικού Πανεπιστημίου Imperial College και διευθυντής του Προγράμματος Μεταμοσχεύσεων του Νοσοκομείου Hammersmith του Λονδίνου και επίτιμος διδάκτωρ Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ.

Είναι από τους πρωτοπόρους στις μεταμοσχεύσεις νεφρού, παγκρέατος, καθώς και στη μηχανική συντήρηση οργάνων. Έχει αναπτύξει το πρόγραμμα μεταμόσχευσης νεφρού υψηλού κινδύνου από χειρουργικής και ανοσολογικής άποψης από ζώντα δότη, με τα αποτελέσματα πενταετούς επιβίωσης ασθενών και μοσχεύματος για τους λήπτες μοσχεύματος νεφρού να είναι 97% και 93%, αντίστοιχα, κάτι που είναι πολύ πάνω από τον εθνικό μέσο όρο και μεταξύ των καλύτερων στον κόσμο.

Οι μελέτες του τα τελευταία χρόνια επικεντρώνονται στη χρήση ειδικών συσκευών με τις οποίες όργανα τα οποία δεν είναι σε άριστη κατάσταση βελτιώνονται και από μη μεταμοσχεύσιμα γίνονται μεταμοσχεύσιμα. Πριν από ένα χρόνο περίπου είχε εκφράσει την επιθυμία να συνεργαστεί με συναδέλφους του στην Ελλάδα, ώστε να αναπτυχθεί παρόμοια τεχνογνωσία και στον ελλαδικό χώρο, ώστε να μη χάνονται μοσχεύματα.

Πριν από ένα μήνα ο κ. Παπαλόης εξελέγη και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρωπαίων Ιατρών (UEMS).

Εθνικό Σχέδιο Μεταμοσχεύσεων: Προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού

Η αναδιοργάνωση μεταμοσχεύσεων στη χώρα προς όφελος των Ελλήνων ασθενών είναι μια δέσμευση που έλαβε πριν από δύο ημέρες ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ανήγγειλε στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της τελετής ανέγερσης του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, ότι η εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Μεταμοσχεύσεων θα γίνει υπό την εποπτεία καταξιωμένων Ελλήνων επιστημόνων.


"Προσωπική μου δέσμευση η αναδιοργάνωση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων", ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και πρόσθεσε για να υλοποιηθεί η αύξηση των μεταμοσχεύσεων στη χώρα χρειάζονται και δότες, σύστημα και διαδικασία.

«Στην προσπάθεια που εγκαινιάσαμε έχουμε αντίπαλο τον πολύ μικρό διαθέσιμο αριθμό μοσχευμάτων. Είναι απαράδεκτη η σημερινή κατάσταση και πρέπει να αναστραφεί. Θα το αλλάξουμε. Είναι προσωπική μου δέσμευση. Θα προχωρήσουμε στην διοικητική αναδιοργάνωση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Να σημειωθεί ότι νέος πρόεδρος του ΕΟΜ ορίστηκε ο καθηγητής ιατρικής, κ. Γιώργος Παπαθεοδωρίδης.


Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση κ. Αντώνης Παπαδημητρίου, συμπλήρωσε ότι το Εθνικό Σχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις θα υλοποιηθεί μέσα από την πρόσληψη επτά ειδικών συντονιστών για ισάριθμες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) «Δημιουργούμε ένα εξειδικευμένο νοσοκομείο που θα συνεργαστεί με το σύστημα δημόσιας υγείας, υπηρετώντας τον ίδιο εθνικό σκοπό και την ιατρική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου