Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, δρ. Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγιέσους παροτρύνει τις κυβερνήσεις να διενεργούν περισσότερους εργαστηριακούς ελέγχους για τον κοροναϊό, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί η πανδημία στα τυφλά.
Με μήνυμα «τεστ, τεστ, τεστ, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να προβλέψεις τη μετάδοση του ιού και να σώσεις ζωές σπάζοντας την αλυσίδα της μετάδοσης» καλεί ο δρ. Τέντρος μέσω του twitter τις κυβερνήσεις να κινητοποιηθούν στο τομέα αυτό, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να συνοδευθεί η προσπάθεια με το μέτρο της απομόνωσης.
Αντιμετωπίζοντας μια μεγάλη υγειονομική κρίση της εποχής μας, ο ΠΟΥ καλεί κάθε χώρα και κάθε πολίτη να κάνει το παν που θα μπορέσει να σταματήσει τη μετάδοση του ιού.
Κάθε μέρα παράγονται πολλά περισσότερα τεστ για να καλύψουν τις ανάγκες. Ο ΠΟΥ διαβεβαιώνει ότι έχει αποστείλει σε 120 χώρες 1,5 εκ. τεστ.
Μάλιστα, ο επικεφαλής του ΠΟΥ σημείωσε ότι πρόκειται για σοβαρή ασθένεια και παρά τις ενδείξεις ότι «πολιορκεί» άτομα άνω των 60 ετών, έχουν πεθάνει από αυτή την λοίμωξη νέοι και παιδιά.
Ο ΠΟΥ συνιστά να επιβεβαιώνονται τα κρούσματα του ιού, ακόμα και σε ήπιες περιπτώσεις, που θα μπορούσαν να απομονωθούν με ιατρικές υπηρεσίες, για να προβλεφθεί η μετάδοση και να προαχθεί η επαρκής φροντίδα.
Ωστόσο, αναγνωρίζεται ότι αρκετές χώρες έχουν ήδη υπερβεί την ικανότητα να φροντίσουν ήπιες περιπτώσεις.
Σε αυτή την περίπτωση οι χώρες θα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στους ηλικιωμένους ασθενείς και σε εκείνους με υποκείμενα νοσήματα.
Η φροντίδα μολυσμένων με τον ιό ανθρώπων στο σπίτι μπορεί να φέρει τους υπόλοιπους του οικείου περιβάλλοντος σε κίνδυνο, γι’ αυτό και ο ΠΟΥ ζητά να ακολουθούνται από τους «φροντιστές» οι οδηγίες για την δική τους ασφάλεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου