Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Κορωνοϊός: 1884 τα συνολικά κρούσματα, 53 τα νέα – 2 νέοι θάνατοι, στους 83 οι συνολικοί

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Δύο νέοι θάνατοι καταγράφηκαν στην Ελλάδα, στους 83 οι άνθρωποι που χάθηκαν από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού. Στα 1.884 είναι τα συνολικά κρούσματα, μετά τα νέα 53 νέα που σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο.

Στα νέα νούμερα της εξέλιξης της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας αναφέρθηκε στην καθιερωμένη ενημέρωση, ο υπεύθυνος ενημέρωσης για το νέο κορωνοϊό και καθηγητής παθολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής ανέφερε:

ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
52 τα νέα κρούσματα
1.884 είναι τα συνολικά
57% είναι άνδρες
509 προέρχονται από το εξωτερικό
708 νόσησαν μετά από επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

ΘΑΝΑΤΟΙ
2 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν σήμερα,
83 οι συνολικοί θάνατοι
60 άνδρες και 23 γυναίκες
διάμεση ηλικία των θανάτων είναι τα 74 έτη
τ0 87% έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα ή ήταν άνω των 70 ετών

ΜΕΘ / ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΙ
84 είναι οι διασωληνωμένοι ασθενείς
67 ετών είναι ο μέσος όρος ηλικίας τους
80% είναι άνδρες και 20% είναι γυναίκες
το 77% πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα ή είναι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών

ΕΞΙΤΗΡΙΑ
14 ασθενείς εξήλθαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας
Τσιόδρας: "Δεν μπορώ να συνηθίσω τους θανάτους αυτής της πανδημίας"

Αν και τις τελευταίες ημέρες, τόσο ο αριθμός των θανάτων, όσο και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της χώρας έχουν σημαντική πτώση, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας έκανε μια δραματική δήλωση:

"Δεν μπορώ να συνηθίσω τους θανάτους αυτής της πανδημίας. Είναι μια πληγή μέσα στην καρδιά μας".

Παράλληλα επεσήμανε ότι παραμένουμε στη φάση του μετριασμού της εξάπλωσης της νόσου με τα μέτρα της φυσικής απόστασης που λαμβάνουμε, διαδικασία η οποία όπως τόνισε, "είναι πιο αποτελεσματική από τα μαζικά τέστ στον πληθυσμό".

Για το θέμα της χρήσης μάσκας ο κ. Τσιόδρας είπε ότι σύμφωνα με νεότερες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) η χρήση μάσκας από τον γενικό κοινό δεν υποστηρίζεται, καθώς έχει σημαντικά μειονεκτήματα. Αυτά είναι:
κίνδυνος μόλυνσης αν δεν την χρησιμοποιείς σωστά
δυσκολία στην αναπνοή
ψευδής αίσθηση ασφάλειας
αποτρέπει από το μέτρο του πλυσίματος των χεριών

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ωστόσο, καθώς και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο της χρήσης μασκών από το ευρύ κοινό, σε χώρες όπου υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα.

Από την άλλη το CDC της Ευρώπης, σε σχετική τοποθέτησή του επισημαίνει περισσότερα αρνητικά από θετικά στη χρήση μασκών στον πληθυσμό.

"Η πιο σωστή προφύλαξη όπως είπε είναι η υγιεινή των χεριών. Έκανε επίσης την σύσταση να αποφεύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο να αγγίζουμε το πρόσωπό μας", είπε ο καθηγητής

Σύμφωνα με τον κύριο Σωτήρη Τσιόδρα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας θα συνεδριάσει συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω και θα λάβει απόφαση για το τι θα ισχύσει στην χώρα μας, την οποία θα ανακοινώσει στην ενημέρωση της Πέμπτης 9/4/2020.

Κορωνοϊός: "Μπλόκα στα λιμάνια, τα διόδια και τα αεροδρόμια από την ΕΛΑΣ"

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, από σήμερα στις 6 το απόγευμα η Ελληνική Αστυνομία ξεκινά ελέγχους ενόψει της εξόδου του Πάσχα. Μπλόκα και έλεγχοι στα διόδια, στα αεροδρόμια, στους εθνικούς και περιφερειακούς δρόμους εξόδου και στα λιμάνια. Το πρόστιμο διπλασιάζεται και φτάνει στα 300 ευρώ.

Η μάχη συνεχίζεται τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς και τόνισε πως ο Απρίλιος είναι ένας εξαιρετικά δύσκολος μήνας για τη μάχη για την αναχαίτιση του κορωνοϊού και πως η ανάγκη να προστατεύσουμε την ύπαιθρο και τα χωριά και τα νησιά μας μας επιβάλλει να προχωρήσουμε σε νέες αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου