Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Ζητούν παρέμβαση Πρωθυπουργού για άμεσο εμβολιασμό τους οι ιδιώτες γιατροί

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Ευθύμιος Τσάμης
https://www.taxydromos.gr/
Τη βαθιά ανησυχία της ομάδας των γιατρών της Μαγνησίας, που δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα, καθώς αισθάνονται την αδικία και τους κινδύνους της εξαίρεσής τους από τον άμεσο εμβολιασμό, που θα διενεργηθεί στους ιατρούς́ του κρατικού τομέα και των ιδιωτικών Νοσοκομείων, μεταφέρει η Διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας με ανοικτή επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό.

Ο Σύλλογος ζητά την άμεση και δραστική παρέμβαση του πρωθυπουργού, με σκοπό –όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει- «να διορθωθεί αυτή η απαράδεκτη παράλειψη, προκειμένου να μην μετατραπεί σε δικαιολογημένη αγανάκτηση και οργή η βαθιά ανησυχία των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών, που δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στην ομάδα ιατρών που θα εμβολιασθούν άμεσα».

Αναλυτικά, στην ανοικτή επιστολή της Διοίκησης του Συλλόγου προς τον Πρωθυπουργό, αναφέρονται τα εξής:

«Προς Τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Μετά και τις τελευταίες δηλώσεις των υπουργών Υγείας, σύμφωνα με τις οποίες δεν υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση και χρονοδιάγραμμα εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας για ένταξη κατά προτεραιότητα μεγάλου αριθμού των ελευθέρων επαγγελματιών ιατρών στο πρόγραμμα των εμβολιασμών εναντίον του SARS-COV 2, απευθυνόμαστε σε εσάς προκειμένου να σας ενημερώσουμε ώστε να παρέμβετε για αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό θέμα.

Η πολυπληθής ομάδα πρώτης γραμμής των ελευθέρων επαγγελματιών ιατρών, συμβεβλημένων ή όχι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κατά την διάρκεια της Πανδημίας COVID-19 αντιμετωπίζει με αποτελεσματικότητα τους ασθενείς και φορείς SARS-COV 2, εξετάζοντας και παρακολουθώντας τους στα ιδιωτικά τους ιατρεία αλλά και με κατ’ οίκον επισκέψεις, με αποτέλεσμα να αποφορτίζονται τα Νοσοκομεία μας από τη συσσώρευση αυτών των περιστατικών, που διαφορετικά θα οδηγούσε σε κατάρρευσή τους.

Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι με την ίδια αποτελεσματικότητα δραστηριοποιούνται και οι ελεύθεροι επαγγελματίες ιατροί των λοιπών ειδικοτήτων, που δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή μάχης εναντίον του SARS- COV 2, παρακολουθώντας και θεραπεύοντας ασθενείς τους αναλόγως της ειδικότητάς τους. 

Να σημειωθεί ότι αυτό πραγματοποιείται χωρίς την κρατική υποστήριξή τους με Μέτρα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.), όπως ορθά συμβαίνει στην περίπτωση των δημοσίων υπαλλήλων ιατρών του Ε.Σ.Υ., αλλά αποκλειστικά με δικά τους Μ.Α.Π., ακολουθώντας συγχρόνως τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα και τις οδηγίες για την εξέταση ασθενών αυτή την δύσκολη περίοδο.

Συνεπώς, όπως γίνεται φανερό από τα παραπάνω αλλά και όπως έχει πλέον καταγραφεί παγκοσμίως, οι ιατροί, ιδίως αυτοί που μάχονται στην πρώτη γραμμή εναντίον του ύπουλου εχθρού που λέγεται SARS-COV 2, ευρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο και τα θύματα του ιατρικού κόσμου, είτε ως νοσήσαντες είτε ως θανόντες, είναι δυστυχώς πολλά και αυξάνονται συνεχώς.

Οι απώλειες αυτές καταγράφονται σε ιατρούς του κρατικού τομέα αλλά και σε ελεύθερους επαγγελματίες ιατρούς. Ήδη στην περιοχή μας χάσαμε δύο Παθολόγους ελεύθερους επαγγελματίες ιατρούς από COVID-19, ενώ συγχρόνως ασθένησαν αρκετοί συνάδελφοί μας και από τους δύο εργασιακούς χώρους.

Είναι αυτονόητο ότι η μόνη λύση που θα θωρακίσει τους υγειονομικούς στη μάχη εναντίον του SARS-COV 2 είναι ο εμβολιασμός τους, που πρέπει να γίνει με απόλυτη προτεραιότητα σε σχέση με άλλες ομάδες πληθυσμού. 

Μετά από οδηγία του Υπουργείου Υγείας, εν όψει της έναρξης των εμβολιασμών, καταρτίσθηκαν κατάλογοι των ιατρών που επιθυμούν να εμβολιασθούν και εργάζονται στα Νοσοκομεία (κρατικά και ιδιωτικά), χωρίς να ζητηθεί όμως η κατάρτιση καταλόγων των πολλών ελευθέρων επαγγελματιών ιατρών που διατηρούν εξοπλισμένα ιατρεία και είναι μάχιμοι. 

Μετά από αυτό, την κατάρτιση αυτών των καταλόγων ανέλαβαν οι κατά τόπους Ιατρικοί Σύλλογοι μετά από πρωτοβουλία και πρόταση του Π.Ι.Σ., προκειμένου να καταγραφεί η πρόθεση των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών να εμβολιασθούν κατά προτεραιότητα, όπως και οι υπόλοιποι νοσοκομειακοί συνάδελφοί τους και σας πληροφορούμε ότι καταγράφεται πλέον μεγάλο ενδιαφέρον αυτής της ομάδας των συναδέλφων μας να εμβολιασθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν αισθάνονται τον μεγάλο κίνδυνο που διατρέχουν από την ύπουλη και καταστροφική αυτή ασθένεια, από την οποία κινδυνεύουν να προσβληθούν άμεσα οι ίδιοι, οι οικογένειές τους, αλλά και οι ασθενείς τους σε περίπτωση που είναι οι ίδιοι φορείς και δεν το γνωρίζουν!

Κύριε Πρωθυπουργέ

Θεωρούμε ότι η μη ένταξη μεγάλης ομάδας των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών σε άμεση προτεραιότητα εμβολιασμού είναι αδιανόητη και θα αποτελέσει μέγα σφάλμα υγειονομικής πολιτικής στην αντιμετώπιση της Πανδημίας COVID-19. Επίσης θα είναι πράξη μέγιστης αμέλειας της κυβέρνησής σας να μείνει απροστάτευτο το μισό ιατρικό “στράτευμα” πρώτης γραμμής εμπρός στον κίνδυνο να νοσήσει από SARS-COV 2, ενώ είναι διαθέσιμο το εμβόλιο που θα αποτελέσει την ασπίδα προστασίας του.

Μοιραίο θα είναι αυτή η παράλειψη να οδηγήσει σε νόσηση συναδέλφων μας και σε απώλειες ζωών, ενώ θα θέσει εκτός μάχης σημαντικό αριθμό ιατρών, που θα συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της Πανδημίας αλλά και των άλλων νοσημάτων που ταλαιπωρούν τον πληθυσμό.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η μη σαφής ένταξη εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας όλων των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών στην ομάδα προτεραιότητας προς εμβολιασμό οφείλεται σε ατυχή παράλειψη λόγω πιεστικών καταστάσεων. 

Σας μεταφέρουμε τη βαθιά ανησυχία της ομάδας των μελών μας, που δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα και αισθάνονται την αδικία και τους κινδύνους της εξαίρεσής τους από τον άμεσο εμβολιασμό, που ορθά θα διενεργηθεί στα μέλη μας, που είναι ιατροί του κρατικού τομέα και των ιδιωτικών Νοσοκομείων.

Ευελπιστούμε όλοι μας στην δραστική και άμεση παρέμβασή σας με σκοπό να διορθωθεί αυτή η απαράδεκτη παράλειψη, προκειμένου να μην μετατραπεί σε δικαιολογημένη αγανάκτηση και οργή η βαθιά ανησυχία των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών, που δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στην ομάδα ιατρών που θα εμβολιασθούν άμεσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου