Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

Κοροναϊός: Επικίνδυνο «κοκτέιλ» με Δέλτα, ανεμβολίαστους και χαλάρωση στα νησιά – SOS για την ομάδα 40-60 ετών

Ποια νησιά είναι πλέον στο «πορτοκαλί» - Τι θα γίνει με τη Μύκονο - Ανησυχητική αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία

Trending

Εύθραυστη είναι η ισορροπία που έχει δημιουργηθεί στη χώρα με την πανδημία του κοροναϊού, ενόσω το τέταρτο κύμα «καθοδηγείται» από την εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα και τη χαλάρωση των μέτρων. Η αύξηση των κρουσμάτων – ειδικά σε τουριστικούς προορισμούς – και η επιβράδυνση των εμβολιασμών προκαλεί ανησυχία σε κυβέρνηση και ειδικούς.

Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη της ομάδας των 40-60 εγείρει μεγάλο προβληματισμό, ιδίως καθώς παραμονεύει ο πρόσθετος κίνδυνος προσβολής των γονέων από τα παιδιά που επιστρέφουν από διακοπές στα νησιά, τη στιγμή μάλιστα που όλο και περισσότεροι νησιωτικοί προορισμοί εντάσσονται στο «πορτοκαλί» επίπεδο επιδημιολογικής επιτήρησης.

Το ποσοστό των κρουσμάτων στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα έχει αυξηθεί κατά 75% (3.163 νέες μολύνσεις) την τελευταία εβδομάδα, όπως αποκάλυψε η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη χτεσινή ενημέρωση για την Covid-19.

Η καθηγήτρια και μέλος της Επιτροπής συνέστησε στους νέους που επιστρέφουν από τις διακοπές τους να αποφύγουν το συγχρωτισμό και να μην επαναπαύονται στο αρνητικό self test που θα κάνουν πριν μπουν στο πλοίο.

Αυτή η μετατόπιση της διασποράς από τους νέους 15-25 ετών σε ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας «ανησυχεί» την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, επειδή συμβαδίζει με την παρατηρούμενη αύξηση των νοσηλειών.
Πενταπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Την πίεση των αυξημένων κρουσμάτων κοροναϊού έχει αρχίσει να δέχεται το σύστημα υγείας. Την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των εισαγωγών πενταπλασιάστηκε, με τα νοσοκομεία να στήνουν και πάλι τις κλινικές Covid.

Xθες, από τις 30 εισαγωγές στο νοσοκομείο Σωτηρία, οι 14 αφορούσαν σε νέους ηλικίας 20 έως 30 ετών που δεν είχαν εμβολιαστεί, ενώ πάνω από το 90% όσων νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας σε όλη τη χώρα δεν έχουν κάνει εμβόλιο.

Μέσα σε μία βδομάδα οι εισαγωγές ασθενών με κοροναϊό πανελλαδικά σε νοσοκομεία πενταπλασιάστηκαν. Χθες Τετάρτη, έγιναν περίπου 200 εισαγωγές ασθενών όταν την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 40.

Στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας οι εφημερίες αρχίζουν να γίνονται όλο και πιο δύσκολες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Αττικόν. Πλέον, νοσηλεύονται 43 ασθενείς, ενώ πριν από 15 ημέρες μόλις 8 άτομα νοσηλευόταν στην κλινική Covid.

Ο εμβολιασμός των πολιτών μέχρι τα τέλη Αυγούστου είναι περισσότερο από ποτέ επιτακτικός για να μην οδηγηθεί η χώρα σε νέες περιπέτειες.
Σαρώνει η Δέλτα

Στο 65,5% βρίσκεται η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τη χθεσινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις σε 334 δείγματα που αφορούν στην περίοδο 10 Ιουνίου-12 Ιουλίου.

«Καταρχάς να ξέρουμε ότι πλέον είναι η κυρίαρχη στα καινούργια κρούσματα στη χώρα μας, είχαμε ανακοινώσει περίπου το 60% των καινούργιων στελεχών, ανεβαίνει γοργά, θα φτάσει γρήγορα το 70%», σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Η ανεξέλεγκτη εξάπλωση της συγκεκριμένης μετάλλαξης στην κοινότητα γίνεται αντιληπτή και μόνο από το γεγονός ότι μόλις ένα μήνα πριν, όταν άρχισε να κάνει την εμφάνισή της στη χώρα μας, το τότε ποσοστό επικράτησής της περιοριζόταν μόλις στο 5,5% επί του συνόλου των ελεγχθέντων δειγμάτων (18 στελέχη).

Χτες, ανακοινώθηκαν 219 νέα κρούσματα της Δέλτα, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να καταγράφονται στην Κρήτη όπου αγγίζει το 80% (79,59%), στην Ήπειρο (50%), στα νησιά του Ιονίου (33,33%) και στην Αττική (25,13%).
Νησιά στο «πορτοκαλί» – Μέτρα όπου απαιτείται

Στη χώρα μας καταγράφηκε ύφεση της επιδημικής αύξησης την τελευταία εβδομάδα, χωρίς βέβαια αυτό να συνεπάγεται ότι έχουμε γλιτώσει από το τέταρτο κύμα. Αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι τα περιοριστικά μέτρα στη Μύκονο λειτούργησαν αποτρεπτικά και σε άλλα νησιά.

Υπό παρακολούθηση είναι η κατάσταση στην Αττική (1.066 νέα κρούσματα την Πέμπτη) και τη Θεσσαλονίκη (243 νέα κρούσματα), στην οποία έχουν στρέψει την προσοχή τους οι ειδικοί, παρακολουθώντας στενά την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, παρόλο που προς το παρόν τα κρούσματα αφορούν σε νέους και δεν συνοδεύονται από αύξηση των εισαγωγών.

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η διασπορά και στη νησιωτική Ελλάδα: στο Ηράκλειο καταγράφηκαν 129 νέες μολύνσεις, στο Ρέθυμνο 82, στα Χανιά 61 και στη Μύκονο 45.

Eνδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι στον νέο χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), ο οποίος αποτυπώνει τον αριθμό κρουσμάτων-τεστ κοροναϊού και τον δείκτη θετικότητας, η Κρήτη βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο». Στο «κόκκινο» βρίσκονται Αττική, Νότιο Αιγαίο, Ήπειρος, Θεσσαλία και Ιόνια Νησιά.
 

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, στο «πορτοκαλί» επίπεδο ανέβηκαν οι δήμοι Ζακύνθου, Λέρου, Βόρειας Κέρκυρας, Κεντρικής Κέρκυρας, Νότιας Κέρκυρας, Κω, Μυτιλήνης, Δυτικής Λέσβου, Σίφνου, Σερίφου, Μήλου, Τροιζηνίας, Αντιπάρου και Ρόδου.

Οι δήμου Σκύρου, Καλύμνου, Λειψών, Παξών, Κιμώλου, Αίγινας, Πόρου, Ύδρας, Αλοννήσου και Σκοπέλου ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο «κίτρινο» επίπεδο 2.
Τι γίνεται με τη Μύκονο

Ειδικά για τη Μύκονο, η οποία βρίσκεται από το περασμένο Σάββατο σε καθεστώς πρόσθετων ειδικών μέτρων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε πως τα επιδημιολογικά δεδομένα αυτή τη στιγμή καταδεικνύουν υψηλή επιδημιολογική επιβάρυνση, αλλά και μερική σταθεροποίηση της κατάστασης, ενώ αρχίζει να διαφαίνεται και μικρή τάση μείωσης.

Ο ίδιος ανέφερε πως «τα πρόσθετα μέτρα δείχνουν ότι κατάφεραν μερικώς να ανακόψουν την περαιτέρω διασπορά του ιού και την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων», επισημαίνοντας πως εντός των επόμενων 24ώρων θα αξιολογηθεί η παράταση ή μη -πέραν της Δευτέρας 26 Ιουλίου- των έκτακτων μέτρων.

 

Προσέθεσε, επίσης, πως δεν υπάρχουν νέες συρροές, ενώ τόνισε ότι από τη Δευτέρα θα γίνονται σαρωτικοί έλεγχοι σε όλες τις επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης για την τήρηση των μέτρων, τόσο στη Μύκονο όσο και στις άλλες περιοχές που προβληματίζουν.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε, τέλος, ότι όλοι οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στον τουρισμό και την εστίαση σε όλη την επικράτεια θα υποχρεούνται πλέον σε δύο τεστ την εβδομάδα: ένα rapid και ένα αυτοδιαγνωστικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου