Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

ΙΣΛ: ΕΠΙΒΟΛΗ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΣΕ ΙΑΤΡΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΤΡΕΠΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
«Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ »
Ν . Π . Δ . Δ .

ΜΕDICAL ASSOCΙΑΤΙΟΝ OF LARISSA
28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 43*412 23 ΛΑΡΙΣΑ*ΤΗΛ.:2410 236036-2410 287777*FΑΧ:2410 287777
e-mail:iatriko2@otenet.gr * website:www.isli.gr

Λάρισα, 19.07.2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΠΙΒΟΛΗ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΣΕ ΙΑΤΡΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΤΡΕΠΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΝ

Την επιβολή κυρώσεων σε ιατρό, μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, αποφάσισε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, στα πλαίσια πειθαρχικής δίωξης, για παρακίνηση των πολιτών να μην εμβολιαστούν.

Ειδικότερα, σε εφαρμογή των διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας, σε ιατρό, μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, επιβλήθηκε πρόστιμο ποσού τριών χιλιάδων (3.000,00) ευρώ, για παράβαση του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (Ν. 3418/2005) και συγκεκριμένα του άρθρου 17 παρ. 9 και 10, καθώς και του άρθρου 319 παρ. 1δ του Ν. 4512/2018, ήτοι για παραπλάνηση και παραπληροφόρηση των συμπολιτών μας με μη τεκμηριωμένες και επιστημονικά παραδεκτές απόψεις γύρω από την Covid-19 και τον εμβολιασμό, που κλόνισαν την πίστη των πολιτών προς το ιατρικό λειτούργημα.

Άλλωστε, ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, σε προγενέστερο δελτίο τύπου του στις 18.05.2021, με τίτλο «Προτεραιότητά μας η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας», το οποίο αναδημοσιεύθηκε στις 16.07.2021, με αφορμή δημοσιεύματα, αναρτήσεις και σχόλια ιατρών στα Μ.Μ.Ε και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης γύρω από την covid-19 και τον εμβολιασμό που βλάπτουν την Δημόσια Υγεία, υπενθύμιζε προς όλους τους ιατρούς ότι ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας με σαφήνεια ορίζει ότι:

«Η ενημέρωση του κοινού από τους γιατρούς σε θέματα της ειδικότητας ή του γνωστικού τους αντικειμένου πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις αρχές και τις κείμενες διατάξεις που διέπουν την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος και την Ιατρική Δεοντολογία. Η ενημέρωση πρέπει να στηρίζεται αποκλειστικά σε στοιχεία απόλυτα τεκμηριωμένα και διεθνώς παραδεδεγμένα. Η παρουσία του ιατρού πρέπει να περιορίζεται στα αναγκαία για την ενημέρωση πλαίσια και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποκρύπτεται σκοπός διαφήμισης», και

«Δεν επιτρέπεται η δια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης έκφραση απόψεων που μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση ή παραπλάνηση του κοινού για θέματα υγείας….».

Επιπρόσθετα, υπενθύμιζε ότι, κατά την ιατρική νομοθεσία, αποτελεί μείζον πειθαρχικό παράπτωμα «η συμπεριφορά που δεν συνάδει με την ιατρική ηθική, επιστήμη και δεοντολογία ή που μπορεί να κλονίσει την πίστη της κοινωνίας προς το ιατρικό λειτούργημα».

Επισημαίνεται ότι η εμβολιαστική κάλυψη της Θεσσαλίας στις 07.06.2021 αλλά και αργότερα ήταν σχετικά χαμηλή.

Δυνάμει των ανωτέρω, ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, εκ της θεσμικής του θέσης, ως θεματοφύλακας της Δημόσιας Υγείας, αγωνίζεται κατά προτεραιότητα για την προάσπισή της, και διαβεβαιώνει εμπράκτως πλέον τους συμπολίτες μας ότι δεν ανέχεται αντιδεοντολογικές συμπεριφορές από ιατρούς, μέλη του Συλλόγου, τα οποία θα διώκονται πειθαρχικώς.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΙΣΛ

3 σχόλια:

  1. Μόνο σε έναν?ΣΕ όλη ρην Ελλάδα γίνεται χαμός απο γιατρούς αρνητές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! Καποιοι τιμουν το ιατρικο λειτουργημα και θετους τους ψεκασμενους "συναδελφους" προ των ευθυνων τους.Τον κυριο καθηγητη απο δω πανω τη Θεσσαλονικη που πηρε σβαρνα τα καναλια και λεει τις μπουρδες του, τί κανει το πειθαρχικο του ΙΣΘ και δεν τον καλει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ειναι ντροπη οι διαφορετικες ιατρικες επιστημονικες αποψεις να μη συζητουντε μεταξυ μετα των εμπλεκομενων επιστημονων αλλα να τιμωρουντε απο τα πειθαρχικα των ιατρικων συλλογων αποτελουμενα απο απο τον καθε τυχαιο ενδεχομενως ασχετο ιατρο με το εκαστοτε ιατρικο θεμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή