Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

Μετάλλαξη Δέλτα: Κίνδυνος να χαθούν όσα κερδίσαμε, προειδοποιεί ο ΠΟΥ

AP Photo/Binsar Bakkara
Liberal.gr

Τα κέρδη που έχουν με κόπο κατακτηθεί έναντι της COVID-19 χάνονται καθώς η έντονα μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται, όμως τα εγκεκριμένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά έναντι της νόσου, ανακοίνωσε σήμερα ο ΠΟΥ.

«Tα εμβόλια που έχουν μέχρι στιγμής εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προσφέρουν, όλα, σημαντική προστασία έναντι της σοβαρής νόσησης και της εισαγωγής σε νοσοκομείο» δήλωσε ο επικεφαλής εκτάκτων συνθηκών του Οργανισμού, Μάικ Ράιαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Παλεύουμε με τον ίδιο ιό αλλά με έναν ιό που έχει γίνει πιο προσαρμοστικός».

Από την πλευρά της η τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ Μαρία Βαν Κερκόβε δήλωσε ότι δεν έχουν ακόμη παρατηρηθεί υψηλότερα ποσοστά θνητότητας από την μετάλλαξη «Δέλτα».

«Οι μολύνσεις από τον COVID-19 αυξήθηκαν κατά 80% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες στις περισσότερες περιοχές του κόσμου», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς. «Οι θάνατοι στην Αφρική - όπου μόνο το 1,5% του πληθυσμού εμβολιάζεται - αυξήθηκαν κατά 80% την ίδια περίοδο», πρόσθεσε.

Οι παραπάνω προειδοποιήσεις έρχονται την ώρα που χθες η εφημερίδα Washington Post επικαλούμενη εσωτερική ενημέρωση από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανέφερε ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι μακράν πιο μεταδοτική από τις άλλες, ικανή να σπάσει την ασπίδα προστασίας των εμβολίων και να προκαλέσει σοβαρότερη ασθένεια από όλες τις άλλες παραλλαγές του κορονοϊού.

H Δρ Ροσέλ Γουαλένσκι, επικεφαλής των CDC, παραδέχθηκε ότι αν και δεν νοσούν εύκολα, οι εμβολιασμένοι φέρουν στη μύτη και τον λαιμό τους τόσο ιικό φορτίο της Δέλτα όταν κολλήσουν όσο και οι μη εμβολιασμένοι, άρα μπορεί να μεταδώσουν εξίσου εύκολα τον κορονοϊό όσο και εκείνοι που δεν έχουν εμβολιαστεί — αν και όχι τόσο συχνά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου