Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

Έλληνας γιατρός στην Αγγλία: Γιατί φρέναραν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Στη Βρετανία δεν υπάρχει γιατρός που θα συστήσει μη εμβολιασμό. Ο ρόλος πολιτικού συστήματος, γιατρών, ΜΜΕ, εκκλησίας. Ο αγώνας ιού - εμβολίων για επικράτηση και ο φόβος για το σύστημα Υγείας.

Του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη, Βασίλη Ιγνατιάδη
IATRONET

Η έξαρση της πανδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, με 40.000 ως 50.000 νέες μολύνσεις καθημερινά το τελευταίο διάστημα, δεν απέτρεψε την "Ημέρα Ελευθερίας" στη χώρα, που σήμανε από τη Δευτέρα την απελευθέρωση σχεδόν κάθε περιορισμού, την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες βρίσκονται σε καραντίνα, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, και οι υπουργοί Υγείας και Οικονομικών. Παρά τη μεγάλη διασπορά, το σύστημα υγείας της χώρας δεν έχει πιεστεί σημαντικά, καθώς οι άνθρωποι νοσούν ελαφρά ή καθόλου, γεγονός που οφείλεται στα μεγάλα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης. Σήμερα είναι πλήρως εμβολιασμένο το 68% του ενήλικου πληθυσμού, έχει πάρει τη μία δόση το 88%, ενώ η κάλυψη των μεγαλύτερων ηλικιών είναι συντριπτική, σε ποσοστά άνω του 92%, αγγίζοντας το 99% στους ευάλωτους λόγω ασθένειας.

Ο Γιώργος Σακελλίων, αναισθησιολόγος στο νοσοκομείο του Κόλτσεστερ, στην κομητεία του Έσσεξ, έχει βιώσει από την πρώτη γραμμή της μάχης τα τρία προηγούμενα κύματα της πανδημίας και βλέπει το τέταρτο να έχει μικρές ως τώρα επιπτώσεις στα νοσοκομεία της χώρας όπου εργάζεται. Για την χώρα καταγωγής του, την Ελλάδα, που ακολουθεί με καθυστέρηση το τέταρτο κύμα, δεν μπορεί να προβλέψει ότι θα έχει την ίδια εξέλιξη, λόγω σημαντικής υστέρησης στα ποσοστά εμβολιασμού. "Το τέταρτο κύμα παντού στην Ευρώπη και στον δυτικό κόσμο, θα είναι το κύμα των ανεμβολίαστων", λέει, στη συνέντευξή του στο iatronet, και δεν κρύβει την ανησυχία του για αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας το προσεχές διάστημα. Ο ίδιος αναλύει και τους λόγους για τους οποίους παρουσιάστηκε ο κορεσμός στον ρυθμό εμβολιασμού στην Ελλάδα, κάνοντας μια σύγκριση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Πώς βίωσε τα τέσσερα κύματα

Η πιο δύσκολη περίοδος για τη Βρετανία ήταν κατά τη διάρκεια του πρώτου επιδημικού κύματος, την άνοιξη του 2020. Τότε το νοσοκομείο του Κόλτσεστερ, όπως και δεκάδες άλλα, μετατράπηκε σε αμιγώς νοσοκομείο COVID-19 και έφτασε να νοσηλεύει 400 ασθενείς σε απλές μονάδες και 40 στη ΜΕΘ. Σήμερα οι νοσηλευόμενοι είναι 25 και 2 στη ΜΕΘ, με καταγραφή κάποιας αύξησης σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, όταν οι νοσηλείες ήταν μηδενικές. Ενδιάμεσα, το δεύτερο κύμα χτύπησε τις παραμονές των Χριστουγέννων, ενώ το τρίτο είχε ελαφρά επίπτωση στα νοσοκομεία, λόγω των εμβολιασμών που είχαν αρχίσει πολύ νωρίς στο Ηνωμένο Βασίλειο. "Νομίζω ότι ήταν σωτήρια η απόφαση να καθυστερήσει η δεύτερη δόση, καθώς η πρώτη προστάτευε κατά 70% - 80% από το στέλεχος Αλφα. Αυτό έσωσε τη χώρα, μαζί βέβαια με το εμβόλιο της AstraZeneca, που εδώ δεν αμφισβητήθηκε, δεν λοιδωρήθηκε και δόθηκε μαζικά", σημειώνει.

Παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα, όπου εξακολουθεί να ζει η οικογένειά του, ο κ. Σακελλίων θεωρεί πως όλα θα εξαρτηθούν από το ποιος θα κερδίσει σε έναν ιδιότυπο αγώνα δρόμου, μεταξύ του ιού και του εμβολιασμού. "Δεν ξέρω τι θα τρέξει πιο γρήγορα. Φαίνεται, δυστυχώς, ότι στην Ελλάδα στις μεγάλες ηλικίες επέρχεται ένας κορεσμός στην εμβολιαστική προσπάθεια. Οι πάνω των 30 - 40 χρονών όσοι ήταν να εμβολιαστούν εμβολιάστηκαν. Δεν πάνε περισσότεροι. Η καμπύλη έχει κάνει ένα πλατό", παρατηρεί.

Γιατί "κόλλησαν" οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Επιχειρώντας μια ερμηνεία αυτού του κορεσμού κάνει μια σύγκριση Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου αναφορικά με τη στάση της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης, των ΜΜΕ, των γιατρών, αλλά και της εκκλησίας.
Γιατροί: "Στην Ελλάδα, ακούω δυστυχώς να λέγεται συχνά πως κάποιος δεν εμβολιάζεται γιατί του το είπε ο γιατρός του. Αυτό δεν υπάρχει εδώ. Αν βγει γιατρός και το πει θα γίνει αναφορά στο GMC (σ.σ. Γενικό Συμβούλιο Γιατρών Ηνωμένου Βασιλείου) και θα χάσει τη δουλειά του", λέει και εξηγεί: "Δεν υπάρχει κανένας ιατρικός λόγος για να μην εμβολιαστεί κάποιος. Κανένα επιστημονικό σώμα παγκοσμίως, ιατρική επιστημονική εταιρεία, ιατρικός σύλλογος, επιτροπή εμπειρογνωμόνων, δεν έχει πει ότι υπάρχει έστω και η παραμικρή ιατρική κατάσταση που να αποκλείει από τον εμβολιασμό. Υπάρχει αντένδειξη αν έχεις αυτό το θρομβωτικό σύνδρομο να μην κάνεις το AstraZeneca, αλλά το Pfizer. Αν είσαι αλλεργικός στο Pfizer θα κάνεις το AstraZeneca ή το Moderna. Έχεις επιλογές".
Κυβέρνηση - Επιτροπές Ειδικών: Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όλες τις ανακοινώσεις τις κάνει ο πρωθυπουργός, υποστηριζόμενος από τον επιστημονικό σύμβουλο του κράτους και τον αρχηγό της επιστημονικής υπηρεσίας της χώρας. "Δεν υπήρξε κανένα άλλο μέλος επιτροπής ή άνθρωπος που τον συμβουλεύεται η κυβέρνηση να πει κάτι διαφορετικό. Δεν ξέρουμε πότε και τι λέει η επιτροπή όταν συνεδριάζει. Οι αποφάσεις είναι πάντα πολιτικές και ανακοινώνονται από τον πρωθυπουργό, οι επιστήμονες απλά αναλύουν την επιστημονική ανάγκη αυτών των αποφάσεων. Στην Ελλάδα, είχαμε το ακριβώς αντίθετο και κάποια στιγμή το σταματήσαμε. Θυμάμαι στην Ελλάδα συνεδρίαζε η επιτροπή την Παρασκευή και μαθαίναμε από την Πέμπτη τι θα πει το κάθε μέλος και για τι θα τσακωθούν".
Αντιπολίτευση: Στην Αγγλία, η κριτική της επικεντρώνεται στην ταχύτητα του εμβολιαστικού προγράμματος, στις οικονομικές ενισχύσεις προς τους πληγέντες και στα μέτρα περιορισμού. "Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης εδώ, κάθε φορά που θα βγει να πει κάτι, θα εξάρει πρώτα την εντυπωσιακή δουλειά που έχει γίνει για τον εμβολιασμό και η χώρα έχει σωθεί από την προσπάθεια των εθελοντών, το NHS (σ.σ. Εθνική Υπηρεσία Υγείας Ηνωμένου Βασιλείου). Ούτε για ρετσινόλαδα έχει πει, ούτε έχει κάποιον πρώην υπουργό ή σκιώδη υπουργό να λέει εγώ δεν εμβολιάζομαι. Κανένας πολιτικός δεν έχει αμφισβητήσει τη διαδικασία".
Εκκλησία: Μέσα στον καθεδρικό ναό του Σόλσμπερι, που γιορτάζει φέτος τα 800 χρόνια, λειτουργεί εμβολιαστικό κέντρο, όπως και πολλές άλλες εκκλησίες στη βρετανική επικράτεια. "Οι αρχιεπίσκοποι έχουν εμβολιαστεί, οι επίσκοποι εμβολιάζονται, κανείς δεν έχει πει ότι ο Θεός μπορεί να έχει μια άλλη λύση. Η ανθρώπινη επινόηση, που οδήγησε στο εμβόλιο, ήταν η θεϊκή υποστήριξη. Ο Θεός βοήθησε να φτιάξουμε το εμβόλιο".
ΜΜΕ: "Και εδώ έχουμε αντιεμβολιαστές και ψεκασμένους. Μια φορά την εβδομάδα μαζεύονται χίλιοι και δύο χιλιάδες γραφικοί στο Hyde Park και κάνουν διαδήλωση κατά του εμβολίου, κατά του 5G και δεν ξέρω εγώ τι άλλο. Απλώς, κανένας δημοσιογράφος δεν θα καλέσει κάποιον απ΄ αυτούς στην τηλεόραση να μιλήσει σε πάνελ".

Το ελληνικό καλοκαίρι και ο κίνδυνος του Αυγούστου

Μετά το "άνοιγμα" της περασμένης Δευτέρας, ένας πολύ μεγάλος αριθμός Βρετανών ετοιμάζει βαλίτσες για διακοπές στην Ελλάδα, καθώς πλέον δεν θα χρειάζεται να μπει σε καραντίνα με την επιστροφή από τις «πορτοκαλί» χώρες. Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει. "Η Γαλλία, ήδη έγινε κόκκινη. Φοβάμαι μη μπει και η Ελλάδα στην επόμενη αξιολόγηση χωρών", αναφέρει ο κ. Σακελλίων, για να προσθέσει: "Γιατί έχουμε έναν σταθερό αριθμό κρουσμάτων στην Ελλάδα, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι αντιστοιχούν πάντα στον ίδιο αριθμό δειγμάτων. Εδώ, γίνονται σταθερά ένα με 1,1 εκατομμύριο δείγματα την ημέρα και έχουμε αυτά τα 40.000 – 50.000 περιστατικά, σε μια χώρα των 70 εκατομμυρίων. Στην Ελλάδα, δεν είναι πάντα σταθερός ο αριθμός των δειγμάτων, προσδιορίζονται χύμα κάποια πράγματα που είναι και από την ιχνηλάτηση, δεν είναι όλα τυχαία δείγματα".

Επιχειρώντας μια πρόβλεψη για το υπόλοιπο του καλοκαιριού δεν κρύβει την ανησυχία του. "Φοβάμαι πως θα είναι περισσότερα τα περιστατικά και οι δε νοσηλείες αναμένεται να αυξηθούν από την επόμενη εβδομάδα που θα έχουν περάσει οι δύο εβδομάδες της μεγάλης διασποράς και θα έχουν κολλήσει οι γιαγιάδες και οι παππούδες που είναι ανεμβολίαστοι. Κάποιοι δεν γύρισαν ακόμα από διακοπές", εκτιμά και καταλήγει: "Όλα θα εξαρτηθούν από το τι θα τρέξει πιο γρήγορα, ο εμβολιασμός ή η πανδημία. Πάντα ο χειρότερος κίνδυνος είναι ότι όταν διασπείρεται ασύδοτα ο ιός είναι οι νέες μεταλλάξεις, που κάποια απ΄αυτές μπορεί να ξεπεράσει το εμβόλιο. Αν συμβεί αυτό, οι ανεμβολίαστοι με τη συμπεριφορά τους θα σκοτώσουν τους εμβολιασμένους".

1 σχόλιο:

  1. Οι BIONTECH/PFIZER και MODERNA BIOTECH SPAIN, S.L. σε συμφωνία με τον
    Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ),
    θα ήθελαν να σας ενημερώσουν για τα εξής:
    Περίληψη
    • Περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας έχουν αναφερθεί πολύ
    σπάνια κατόπιν εμβολιασμού με τα Comirnaty (BIONTECH/PFIZER) και
    Spikevax (MODERNA BIOTECH SPAIN, S.L) mRNA εμβόλια έναντι της
    COVID-19.
    • Τα περιστατικά εμφανίστηκαν κυρίως εντός 14 ημερών μετά τον
    εμβολιασμό, πιο συχνά μετά τη δεύτερη δόση και σε νεότερους άνδρες.
    • Τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι η κλινική πορεία της μυοκαρδίτιδας
    και περικαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό είναι παρόμοια με την πορεία της
    μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας στον γενικό πληθυσμό.
    • Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να είναι σε εγρήγορση για τα σημεία και
    συμπτώματα μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας.
    • Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να συμβουλεύουν τους εμβολιασθέντες να
    αναζητήσουν άμεση ιατρική φροντίδα σε περίπτωση που νιώσουν πόνο στο
    στήθος, δύσπνοια ή αίσθημα παλμών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή