Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

Εμβόλιο που δίνει «υπεραντισώματα» θα αντιμετώπιζε και το στέλεχος Δέλτα

Αντισώματα που απομονώθηκαν από αναρρώσαντες παραμένουν επαρκώς αποτελεσματικά ακόμα και όταν ο ιός μεταλλάσσεται.

Ορισμένοι άνθρωποι που ανάρρωσαν από κοροναϊό φέρουν αντισώματα που εξουδετερώνουν το στέλεχος Δέλτα και ακόμα 12 παραλλαγές κοροναϊού, διαπιστώνει διεθνής μελέτη στο Science.

Οι ερευνητές προτείνουν τώρα την τροποποίηση των υφιστάμενων εμβολίων ώστε να οδηγούν στην παραγωγή των συγκεκριμένων «υπεραντισωμάτων».

Η διεθνής ερευνητική ομάδα απομόνωσε Β κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία παράγουν αντισώματα, από το αίμα τριών ατόμων που είχαν προσβληθεί από το στέλεχος (WA-1) του κοροναϊού, το οποίο πρωτοεμφανίστηκε στην Ουάσιγκτον και δεν απέχει πολύ από το αρχικό πανδημικό στέλεχος.

Στα δείγματα ανακαλύφθηκαν τρία αντισώματα που αποδείχτηκαν αποτελεσματικά έναντι 13 ανησυχητικών παραλλαγών που κυκλοφορούν ήδη, μεταξύ των οποίων η Άλφα (βρετανική), η Βήτα (νοτιοαφρικάνικη), η Έψιλον (Β.1.427 & Β.1.429, καλιφορνέζικη), η Γιώτα (Β.1.526, νεοϋορκέζικη), οι Γάμμα και Ζήτα (P.1, P.2, βραζιλιάνικη) και οι Κάππα και Δέλτα (B.1.617.1, B.1.617.2, ινδική).

Στην επόμενη φάση, οι ερευνητές εξέτασαν το κατά πόσο τα τρία αντισώματα παραμένουν αποτελεσματικά όταν ο ιός αφεθεί να πολλαπλασιαστεί και να εμφανίσει μεταλλάξεις στο εργαστήριο.

Οι εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι δύο από τα αντισώματα παραμένουν επαρκώς αποτελεσματικά ακόμα και όταν ο ιός μεταλλάσσεται, ένδειξη ότι μπορούν να περιορίσουν τα λεγόμενα περιστατικά διαφυγής, κατά τα οποία ο ιός ξεπερνά τις αντιστάσεις ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει.

Τα δύο «υπεραντισώματα», όπως τα αποκαλούν οι ερευνητές, συνδέονται στην πρωτεΐνη ακίδα που χρησιμοποιεί ο κοροναϊός για να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα, και συγκεκριμένα στη θέση της ακίδας που προσδένεται στους υποδοχείς ACE2 των κυττάρων.

Τα ευρήματα, εκτιμά η ομάδα, ανοίγουν το δρόμο για τη δημιουργία νέων εμβολίων που θα οδηγούν στην παραγωγή των συγκεκριμένων αντισωμάτων σε επαρκή επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου