Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021

Τι απέδειξε η αποτυχία της Μυκόνου

Συντάκτης: Αιμίλιος Νεγκής - Virus.com.gr

Η αποτυχία ελέγχου της πανδημίας στη Μύκονο δεν πρέπει να ληφθεί αψήφιστα. Ο ιός έκανε σμπαράλια το σχέδιο των αρχών για να προστατευτεί ο τουρισμός σε ένα νησί. Απέδειξε ότι δεν αρκεί να εμβολιαστεί η πλειοψηφία του πληθυσμού και οι επισκέπτες να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό rapid test.

Ο ντόπιος πληθυσμός της Μυκόνου είχε εμβολιαστεί κατά 95%. Οι εισερχόμενοι ξένοι και Έλληνες τουρίστες έπρεπε να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόσφατης νόσησης ή να επιδείξουν αρνητικό τεστ. Η εκτόξευση των κρουσμάτων στο νησί δείχνει ότι όλα αυτά δεν ήταν ικανά για να κρατήσουν μακριά τον ιό.

Διότι πριν και πάνω απ’ όλα χρειάζεται η συνέχιση τήρησης των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης: χρήση μάσκας, αποφυγή συγχρωτισμού και πλύσιμο χεριών. Οι εικόνες από τα στενά δρομάκια, τα μπαράκια και τα beach bars της Μυκόνου των τελευταίων ημερών έδειχναν ότι στο νησί επικράτησε μία αδικαιολόγητη αφέλεια και χαλάρωση.

Όλοι νόμισαν ότι το νησί ήταν προστατευμένο. Όμως, λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο, τον κορωνοϊό. Οι υγειονομικές αρχές και η κυβέρνηση θα έπρεπε να ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι. Με δεδομένο ότι ένας εμβολιασμένος μπορεί να έχει τον ιό και να είναι τελείως ασυμπτωματικός, είναι φανερό ότι το πρωτόκολλο που υιοθετήθηκε είχε μία μεγάλη αχίλλειο πτέρνα.

Η περίπτωση της Μυκόνου πρέπει να μας γίνει μάθημα. Σε όλους μας, και πρώτα απ’ όλα στην κυβέρνηση. Η χώρα δεν έχει τα περιθώρια να κινδυνέψει ο τουρισμός για δεύτερη, διαδοχική σεζόν. Κυβέρνηση, επαγγελματίες του τουρισμού και πολίτες πρέπει να παραδειγματιστούμε, ώστε να μην πάθουμε τα ίδια και στα άλλα νησιά, όπου ήδη υπάρχει θέμα: Πάρος, Σαντορίνη, Ρόδος, Κέρκυρα κλπ.

Ναι ο εμβολιασμός είναι το κύριο μας όπλο. Και πρέπει να εμβολιαστούμε όσο μπορούμε πιο γρήγορα. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτός για να θωρακίσουμε τον τουρισμό μας. Η αποτυχία της Μυκόνου έδειξε ότι κάθε χαλάρωση στην εφαρμογή των μέτρων θα έχει οδυνηρές συνέπειες…

Υ.Γ. Όλα δείχνουν ότι δυστυχώς είναι ζήτημα χρόνου, να έχουμε τα ίδια στην Πάρο και στη Σαντορίνη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου