Τρίτη 13 Ιουλίου 2021

Τι αλλάζει στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση σύμφωνα με τη Βίβλο Ψηφιακής Διακυβέρνησης


Την επίσπευση της διαλειτουργικότητας του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, αλλά και τα πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων, ώστε να συμπεριληφθούν στο e-συνταγογράφηση τα φάρμακα που συνταγογραφούνται σε αυτά, επιδιώκει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στη Βίβλο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο επιτυχημένο παράδειγμα εφαρμογής της άυλης συνταγογραφησης, στο πλαίσιο των μέτρων για τη μείωση των κινδύνου περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού Covid-19 και παράλληλα για τη διευκόλυνση των πολιτών. Η άυλη συνταγογράφηση φαρμάκων διακινείται και εκτελείται αποκλειστικά ψηφιακά, καθιστώντας μη απαραίτητη την εκτύπωση συνταγών.

“Στην ίδια κατεύθυνση είναι επιβεβλημένο να προωθηθούν το άυλο παραπεμπτικό για εξετάσεις καθώς και η άυλη συνταγή για την προμήθεια αναλωσίμων (π.χ. ταινίες μέτρησης σακχάρου)”, όπως σημειώνεται.

Άλλωστε, η άυλη συνταγογράφηση στην οποία εγγράφονται οι πολίτες για να λαμβάνουν από το γιατρό τα στοιχεία των συνταγών τους με μήνυμα (sms) ή ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) στο κινήτο και όχι με εκτυπώσεις είχε μεγάλη απήχηση ήδη από τις πρώτες μέρες που τέθηκε σε εφαρμογή.

Ωστόσο, το Υπουργείο εξετάζει και τρόπους περαιτέρω απλούστευσης της διαδικασίας για τους χρήστες της άυλης συνταγογράφησης. Με σκοπό , λοιπόν, την άμεση επικοινωνία με τον πολίτη για τη γνωστοποίηση συνταγογραφήσεων που πραγματοποιούνται καθώς και την αποστολή ειδοποιήσεων από το σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, θεωρείται αναγκαίο να αναπτυχθούν εφαρμογές για προσωπικές φορητές συσκευές και κινητά τηλέφωνα με σκοπό την αποφυγή της κοστοβόρας χρήσης SMS.

Δημιουργείται ενιαίος τρόπος καταγραφής φαρμάκων

Επιπλέον, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ θα αξιολογηθεί η ανάπτυξη και ενσωμάτωση του Εθνικού Καταλόγου Φαρμακευτικών Ουσιών (ΕΚΦΟ), με στόχο να δημιουργηθεί ένας ενιαίος τρόπος καταγραφής των φαρμάκων από τα συστήματα της ΗΔΙΚΑ, του ΕΟΠΥΥ, του ΕΟΦ, των Νοσοκομείων (δημοσίων και ιδιωτικών), των Επιτροπών Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης, του Υπουργείου Υγείας, τα συστήματα των φαρμακείων, των γιατρών που συνταγογραφούν, καθώς και της αλυσίδας διανομής και διάθεσης των φαρμάκων.

Η ανάπτυξη του ΕΚΦΟ θα υποστηρίξει την επέκταση της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης στα νοσοκομεία, την ορθολογικότερη συνταγογράφηση, καθώς και τον έλεγχο και την καταγραφή της επάρκειας στην αγορά, και του ελέγχου των παράλληλων εξαγωγών.

Ήδη από το 2019 είχε γίνει μελέτη εφαρμογής για την ανάπτυξη ενός κεντρικού πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης του εθνικού καταλόγου φαρμακευτικών ουσιών και απόδοσης ενός κεντρικού καταλόγου πληροφορίας φαρμακευτικών σκευασμάτων

Αντικείμενο της μελέτης αποτέλεσε τότε η καταγραφή και ανάλυση όλων των συνιστωσών που πρέπει να ληφθούν υπόψη στην ανάπτυξη ενός κεντρικού πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης του Εθνικού καταλόγου φαρμακευτικών ουσιών και την απόδοση ενός κεντρικού καταλόγου πληροφορίας φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Βασικά στοιχεία της μελέτης για την υλοποίηση του ΕΚΦΟ ήταν εξάλλου είναι ο ορισμός των ακόλουθων:
Αναλυτική καταγραφή των οργανισμών και των πληροφοριακών συστημάτων που σχετίζονται με οποιονδήποτε τρόπο με τα φαρμακευτικά σκευάσματα,
Συλλογή των απαιτούμενων πληροφοριών κάθε ενός από τους παραπάνω φορείς, (όπως ενδείξεις, αντενδείξεις, διαγνώσεις, που σχετίζονται με κάθε φαρμακευτικό κατασκεύασμα, κατηγοριοποιήσειςφαρμακευτικών προϊόντων κλπ.),
Μελέτη διαλειτουργικότητας με υφιστάμενα, είτε υπό ανάπτυξη Πληροφοριακά Συστήματα, καθώς και σχεδίαση παροχής σχετικών μηχανισμών,
Σχετικό θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο,
Ρόλοι και αρμοδιότητες εμπλεκομένων,

Διαδικασίες των φορέων που σχετίζονται με το φάρμακο.

Όπως άλλωστε αναφέρει και η μελέτη που έγινε ο ΕΚΦΟ φιλοδοξούσε να αποτελέσει μια πλατφόρμα στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται ψηφιοποιημένα όλες οι πληροφορίες για το κάθε φάρμακο που κυκλοφορεί ξεχωριστά, από τις ενδείξεις για τις οποίες χρησιμοποιείται και τις αντενδείξεις ή τις αλληλεπιδράσεις του με άλλα φάρμακα, μέχρι την υπαγωγή του στα δελτία τιμών φαρμάκων, τη θετική ή αρνητική λίστα, την θέση του στις θεραπευτικές κατηγορίες φαρμάκων ή στα θεραπευτικά πρωτόκολλα κλπ.

Τα στοιχεία αυτά θα είναι ορατά ή προσβάσιμα βάσει των εφαρμοσμένων πολιτικών πρόσβασης σε τρίτους φορείς και πληροφοριακά συστήματα (ΣΗΣ, ΑΗΦΥ, eΔΑΠΥ, ΟΠΣΥ Νοσοκομείων κτλ.) για την διασφάλιση της σύγχρονης ενημέρωσης τους ως προς την απόδοση των εξ αυτών παρεχόμενων υπηρεσιών.

Στον ΕΚΦΟ θα έχουν πρόσβαση βάσει των αποφασισμένων πολιτικών εξουσιοδότησης, επεξεργασίας, χρήσης και αξιοποίησης όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, (ΥΥ, ΕΟΦ, ΕΟΠΥΥ, φαρμακοποιοί, φαρμακοβιομηχανία κλπ.).

3 σχόλια:

  1. Στα φάρμακα εχουν μπεί κόφτες και έλεγχοι, στη συνταγογράφηση εξετάσεων γιατί δεν γίνεται κάτι ανάλογο ωστε να μην πληρώνουν το μάρμαρο οι εργαστηριακοί?, μήπως γιατι όλοι βολευονται και απλώς στέλνουν το λογαριασμό στα εργαστήρια μεσω του αντιδημοκρατικού μέτρου του κλόου μπάκ? ο λαικισμός πάντως καλά κρατάει άλλοι κάνουν υπερσυνταγογράφηση εξετάσεων και άλλοι την πληρώνουν.Θωμόπουλος Ιωάννης /βιοπαθολόγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υγροπουλου Ευτυχια Βιοπαθολογος Βεροια14 Ιουλίου 2021 στις 9:14 π.μ.

      Για ποιο λογο να το κανουν;? ?? Ολα τα δεχομαστε στωικα ,χωρις την παραμικρη αντιδραση....Ολα καλα λοιπον...Η καταστροφη μας συνεχιζεται.... Αντε να ενοχληθουν λιγο απο τους εκπροσωπους μας κ τι εγινε;;;

      Διαγραφή
  2. Μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή