Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

Κραυγή αγωνίας για τους νέους από τις ΜΕΘ

Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο αναφοράς, στο Σωτηρία, νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ περίπου 40 άτομα. Θέλετε να μάθετε την ηλικία τους; Από 27 ετών έως και 60.


Ας πούμε τα πράγματα όπως ακριβώς είναι. Η αύξηση των κρουσμάτων- ξεπέρασαν τα 3.100- οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους: Στην μετάλλαξη «Δέλτα» και στα… κορωνοπάρτι. Η καθηγήτρια Εντατικολογίας- Πνευμονολογίας και υπεύθυνη των ΜΕΘ του Ευαγγελισμού Αναστασία Κοτανίδου λέει καθαρά ότι η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων αφορά νέους ανθρώπους. Στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού υπάρχουν αυτή τη στιγμή νέοι άνθρωποι διασωληνωμένοι. Οι νέοι δεν είναι αυτοί που διοργάνωναν τα πάρτι ή τις συγκεντρώσεις, ή ακόμα τις γιορτές αποφοίτησης ή τις εκδρομές στα νησιά; Άπαντες στις ΜΕΘ του Ευαγγελισμού είναι ανεμβολίαστοι. Υπάρχουν και λίγοι που έχουν εμβολιασθεί και με τις δύο δόσεις αλλά νοσηλεύονται με ήπια συμπτώματα.

Δεν είναι μόνον η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρήθηκε χθες είναι και η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία με ασθενείς covid-19. Έγιναν 108 εισαγωγές, ενώ την περασμένη εβδομάδα οι εισαγωγές ήταν 50. Αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία όλης της χώρας νοσηλεύονται με covid-19 630 ασθενείς.

Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο αναφοράς, στο Σωτηρία, νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ περίπου 40 άτομα. Θέλετε να μάθετε την ηλικία τους; Από 27 ετών έως και 60. Οι 39 είναι άνδρες και μόνον μία 37χρονη είναι γυναίκα. Ο ιός κτυπά τους νέους, όπως μου λέει η Αντωνία Κουτσούκου καθηγήτρια Εντατικολογίας- Πνευμονολογίας. Και οι 40 στις ΜΕΘ ανεμβολίαστοι. Τι άλλη απόδειξη αλήθεια απομένει ώστε να πεισθούν οι πάντες να εμβολιαστούν; Γιατί όταν φτάσεις μερικά λεπτά πριν από τη διασωλήνωση καμία δικαιολογία του τύπου «δεν πρόλαβα», ή «δεν ήξερα» ή «ήμουνα δυστυχώς αρνητής», ευσταθεί και μπορεί να δικαιολογήσει την διασωλήνωση..

Ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος μου λέει ότι τις επόμενες ημέρες θα δούμε μεγαλύτερη πίεση στο Σύστημα Υγείας, το πρέσινγκ, αναφέρει, θα είναι μεγάλο, αλλά όχι όπως ήταν τον χειμώνα ή πέρυσι το καλοκαίρι. Ο λόγος; Η επιτάχυνση των εμβολιασμών και ότι πλέον το Σύστημα Υγείας είναι προετοιμασμένο σε τέτοιου είδους καταστάσεις

***
Προτροπή από τον άμβωνα για εμβολιασμό

Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου θα διαβαστεί την Κυριακή σε όλες τις εκκλησίες με την οποία θα υπάρχει ισχυρή σύσταση και παρότρυνση για εμβολιασμό. Η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου θα αφορά τους πιστούς αλλά και τους ιερωμένους που ορισμένοι απ΄αυτούς προτρέπουν τους πιστούς να μη εμβολιασθούν γιατί είναι αμαρτία. Αυτό αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας, που έγινε παρουσία των Σωτήρη Τσιόδρα και Βασίλη Κικίλια. Ο Σωτήρης Τσιόδρας με τον Αρχιεπίσκοπο γνωρίζονται από παλιά, διατηρούν άριστες σχέσεις, συχνά ομιλούν και ανταλλάσσουν απόψεις κι ας μην ξεχνάμε ότι ο καθηγητής είναι και ψάλτης σε εκκλησία της ενορίας του στην Κηφισιά. Έτσι η παρουσία του στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο χαιρετίστηκε από τους μητροπολίτες. Σε ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου απομονώνονται οι αντιεμβολιαστές κληρικοί και αναφέρεται ότι:« Αποκλειστική και επιστημονικά ελεγμένη λύση είναι ο ελεύθερος εμβολιασμός, ενώ μόνη αρμόδια για θέματα COVID είναι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, επισημαίνει η Εκκλησία». Επίσης αποφάσισε Ιερά Σύνοδος να ελέγξει και περιορίσει κάθε παράλογη και μεμονωμένη φωνή απάδουσα προς το συνοδικό πολίτευμα της Εκκλησίας και την μακραίωνη κανονική της Παράδοση προκειμένου να αποφευχθεί ο σκανδαλισμός των πιστών και η διακινδύνευση της υγείας όλων.

***
Εφραίμ: Γύρισα από τον θάνατο

Βελτιώνεται συνεχώς η κατάσταση του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ που νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό: «Γύρισα από τον θάνατο», είπε στους γιατρούς που τον παρακολουθούν μόλις τον είχαν βγάλει από την καταστολή. Φαίνεται, μου λένε, πως συνειδητοποιεί την σοβαρότητα της κατάστασης, γνωρίζει πλέον τι μπορεί να πάθει ένα ανεμβολίαστος και προτρέπει τώρα όλους να τηρούν τα μέτρα υγιεινής προστασίας και να εμβολιασθούν. Να σημειώσω εδώ ότι ο Εφραίμ νόσησε γιατί δεν είχε εμβολιαστεί και ότι η πλειοψηφία των Γερόντων στο Αγιο Ορος αρνούνται να εμβολιαστούν.

***
Καλοκαίρι καθήμενων

Δεν άφησε καμία παρερμηνεία για το πώς θα είναι το εφετινό καλοκαίρι (όσο δηλαδή έμεινε). Το είπε καθαρά ότι αυτό το καλοκαίρι δεν θα είναι όπως τα άλλα καλοκαίρια ούτε καν όπως το περυσινό με το lockdown. Θα είναι, είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ένα καλοκαίρι… καθήμενων. Δεν θα υπάρχουν πουθενά όρθιοι, ούτε στα μπαράκια, ούτε στα εστιατόρια, ούτε στις καφετέριες, ούτε στα γήπεδα, ούτε πουθενά. Τώρα δεν ξέρω τι θα συμβεί με τα πανηγύρια, τις εκκλησίες (το Δεκαπενταύγουστο), αλλά ο υπουργός ήταν κατηγορηματικός «έως 31 Αυγούστου, σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών. Σε περίπτωση παράβασης θα επιβάλλονται πρόστιμα και αναστολή λειτουργίας.

***
Για όσους ανεβάζουν κορωνοπάρτι στο Διαδίκτυο

Στην παράγραφο κυρώσεις υπάρχει και κάτι που για πρώτη φορά επιβάλλεται «Είναι δυνατή η υποβολή κυρώσεων ακόμα και μετά την πραγματοποίηση οποιασδήποτε παράβασης βάσει αποδεικτικού υλικού, όπως π.χ. ανάρτηση στα social media». Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ό,τι μπορεί να καμαρώνεις επειδή ανέβασες ένα κορωνοπάρτι στα σόσιαλ μίντια, ότι χάρηκες που εισέπραξες πολλά likes, αλλά θα υποστείς κυρώσεις για αυτό.

***
Ευπειθώς αναφέρω… εμβολιάστηκα

Δεν ξέρω εάν συμβαίνει και τώρα αλλά παλιά στο στρατό σου χορηγούσαν πενθήμερη τιμητική άδεια όταν έδινες αίμα και όταν έκανες κάποια εξαιρετική πράξη. Στις εξαιρετικές πράξεις περιλαμβανόταν και το ψήσιμο του οβελία το Πάσχα, ο ψαλμός της Μεγάλης Παρασκευής και της Κυριακής του Πάσχα. Σήμερα η πενθήμερη δίνεται ως κίνητρο στα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν ήδη εμβολιαστεί ή θα επιλέξουν να εμβολιαστούν. Αυτό είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «οι στρατεύσιμοι και οι μόνιμα υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις που έχουν στο παρελθόν εμβολιαστεί και όσοι εξακολουθούν να υπηρετούν τη θητεία τους ή στο εξής θα προσέρχονται και θα εμβολιάζονται, θα λαμβάνουν πέντε ημέρες άδεια. Δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, είναι εθελοντικός με κίνητρο τις πέντε αυτές ημέρες».

***
Μετά τις ανακοινώσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό αυξήθηκαν τα ραντεβού

Ο Πρωθυπουργός φαινόταν χθες στη Βουλή ικανοποιημένος επειδή μετά τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί για τους ανεμβολίαστους αυξήθηκε ο αριθμός των ραντεβού για εμβολιασμό. Το έλεγε, έμαθα, στους συνεργάτες του, με την προσθήκη ότι θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο τα ραντεβού στις επόμενες ημέρες. Το γεγονός ότι αυξήθηκαν τα ραντεβού για τον εμβολιασμό και μάλιστα ανάμεσα στις νέες ηλικίες επιβεβαίωσε και αρμόδιος επί των εμβολίων και του εμβολιασμού Μάριος Θεμιστοκλέους. Δεν θέλω να πω το κλασσικό και «ο Άγιος φοβέρα θέλει», αλλά ταιριάζει στην περίπτωση, αφού η ανταπόκριση των νέων το τελευταίο 24ωρο είναι εντυπωσιακή.
***

Δεν θα είναι υποψήφιος

Αν και σύμφωνα με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη απέχουμε ακόμα πολύ από τη διεξαγωγή εκλογών, ωστόσο δεν είναι λίγοι οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί που ψάχνουν τούτες τις ημέρες εκλογικές περιφέρειες για να εκτεθούν. Πέραν των υποψηφιοτήτων που έγιναν γνωστές , όπως για παράδειγμα, του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στον Δυτικό Τομέα, του Στ. Πέτσα στην Περιφέρεια Αττικής, του Κ. Πιερρακάκη στην Α΄Αθηνών και άλλων, υπάρχει και μία έκπληξη πρώτου βαθμού. Ένα από τα πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη και στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού σκέφτεται (έτσι τουλάχιστον μου το είπε) να μη εκτεθεί στις εκλογές, όποτε αυτές κι αν γίνουν. Να μην θέσει δηλαδή υποψηφιότητα. Και θα μείνει εκτός; Ναι, θα μείνει εκτός ψηφοδελτίων, εκτός εάν ο Πρωθυπουργός τον τοποθετήσει σε εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας. Το να μείνει εκτός ψηφοδελτίων, δεν σημαίνει όμως ότι θα μείνει και εκτός κυβερνήσεως, εάν βεβαίως η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση.

***
Τι απέγινε ο περιβόητος πρεσβευτής της Βενεζουέλας

Ήρθε στην Αθήνα, εισήλθε στο Κοινοβούλιο, έβγαλε μάλιστα και σλέπι με τον υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή. Εάν έμενε περισσότερη ώρα στη Βουλή ίσως να έβγαζε σέλφι με τον Πρωθυπουργό που μίλησε για τον νέο αυτοκινητόδρομο. Ο λόγος για τον Λεοπόλδο Λοπέζ, δεύτερο μετά τον Γκουαιδό στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας. Και είπε πάντα, ακόμα και για τον πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα που πιάστηκε στα πράσα για σεξουαλική παρενόχληση υπαλλήλων της πρεσβείας στην Αθήνα. Είπε ότι δεν τιμωρήθηκε και ότι βρίσκεται ελεύθερος και ωραίος στην χώρα του. Είπε και για τον ΣΥΡΙΖΑ που στήριξε μαζί με τους Podemos το καθεστώς Νικολάς Μαδούρο. Αναφέρθηκε στην καταπίεση του λαού της Βενεζουέλας, είπε για την εξέγερση της Κούβας που μπορεί να δώσει το έναυσμα και για άλλες εξεγέρσεις στη Λατινική Αμερική. Τον άκουσαν η υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Σοφία Βούλτεψη και οι βουλευτές της ΝΔ κκ. Καιρίδης (που είχε και την πρωτοβουλία της συνάντησης), Κουμουτσάκος, Μαρκόπουλος και Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Μαζί του ήταν ο πρέσβης του Γκουαιδό στην Αθήνα Εδουάρδο Παρέδες.

***
Ένα μεσημέρι στης Ακρόπολης τα μέρη

Κοσμοσυρροή Ελλήνων και αλλοδαπών τουριστών καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας και δη στην Ακρόπολη, τον «βραχώδη φάρο» του ποιητή που κρατά μέσα του 5 χιλιάδες χρόνια ζωής από και προς την αιωνιότητα. Όπως αποτυπώνεται στις φωτογραφίες, οι επισκέπτες αναμένουν καρτερικά να ανταμώσουν το Παρθενώνα, να τον ψηλαφήσουν αρχιτεκτονικά, «να γεωμετρήσουν τα ζύγια του Ικτίνου και του Καλλικράτη» και ν’ αντικρύσουν ανεμπόδιστα την πόλη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις φορέων του υπ. Πολιτισμού, ο ημερήσιος αριθμός επισκεπτών στον ναό υπερβαίνει πλέον τις 8.000 με δυναμική προς τις 15.000 το προσεχές διάστημα. Η προσέλευση αποτελεί «απροσδόκητη έκπληξη» για τους υπεύθυνους του Μνημείου κι ιστορικά το ενδιαφέρον αναλογίζεται με εκείνο που έδειχνε ο κόσμος στο Μεσοπόλεμο ή μετά τα σκοτάδια της Κατοχής και του Εμφυλίου. Η «Ακρόπολη αγκυροβολημένη, έτοιμη να σαλπάρει» γεμίζει με ερωτήματα τη Σαλώμη όταν κοιτούσε τις Καρυάτιδες («Έξι νύχτες στην Ακρόπολη», Σεφέρης): « -Τι είναι αυτά τα κορίτσια, γυναίκες ή κολόνες;… Το τεντωμένο πόδι δείχνει πως σηκώνουν ένα βάρος, το άλλο;». Κι ο Στράτης: «-Το περίεργο είναι, ότι νιώθει κανείς στο στήθος του το βάρος που σηκώνουν».

***
Το μπάτσελορ πάρτι στον καιρό της πανδημίας και η υφυπουργός

Δέκα φίλες, αχώριστες από το σχολείο, η μία είναι υφυπουργός, η άλλη κόρη γνωστού υπουργού συγκεντρώθηκαν το Σαββατοκύριακο σε γνωστό κέντρο στο Καβούρι για ένα μπάτσελορ πάρτι στον καιρό της πανδημίας, στην εποχή που καλπάζει η μετάλλαξη «Δέλτα». Η μία από τις δέκα παντρευόταν και δεν ήθελε, παρ΄ότι ο κορωνοϊός καραδοκούσε δεν ήθελε να χαλάσει το έθιμο του… μπάτσελορ πάρτι. Έτσι κάλεσε τις φίλες της για ποτό, φαγητό και μπάνιο στη θάλασσα. Κρατούσαν τις αποστάσεις, φορούσαν σε κλειστούς χώρους και μάσκες και έφυγαν κατενθουσιασμένες περισσότερο όμως η υποψήφια νύμφη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου