Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021

Πρόβλεψη – σοκ για 8.000 κρούσματα σε έναν μήνα – Τι δείχνουν τα επιδημιολογικά μοντέλα για διασωληνωμένους και θανάτους – Κλιμακώνεται η πίεση στις ΜΕΘ

Healthmag.gr

Πρόβλεψη που προκαλεί συναγερμό κάνει για την πορεία της πανδημίας ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης εκτιμώντας πως εάν δεν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί θα φθάσουμε στα 7.000 με 8.000 κρούσματα την ημέρα και πάνω από 60 θανάτους έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Συναγερμός για 7.000 έως 8.000 ημερήσια κρούσματα

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο οποίος μίλησε στον Ant1 και τον Σκάι, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα υπάρξει κλιμάκωση της πανδημίας. Όπως είπε ο καθηγητής Σαρηγιάννης, αυτή τη στιγμή είμαστε στο υψηλότερο κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο από την αρχή της πανδημίας και περιμένουμε να πάμε παραπάνω. «Μπορούμε να φτάσουμε σε ένα εβδομαδιαίο μέσο όρο της τάξεως των 7.000 με 8.000 κρουσμάτων ημερησίως», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.

Ανέφερε ακόμα ότι σημειώνεται αύξηση του ιικού φορτίου στην Κρήτη, ενώ παρουσιάζεται σταθεροποίηση στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Υπογράμμισε, πάντως, ότι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η εικόνα θα αρχίσει να αλλάζει δυστυχώς από την επόμενη εβδομάδα λόγω της επιστροφής των εκδρομέων του καλοκαιριού.

Πίεση στις ΜΕΘ – Εκτίμηση για άνω από 700 διασωληνώσεις

Όπως εξήγησε η μετάλλαξη Δέλτα και η χαλάρωση θα έχουν συνέπειες και το Σεπτέμβριο σε επίπεδο κρουσμάτων, με αυξητική τάση από την επόμενη εβδομάδα και με κορύφωση στο τέλος Σεπτεμβρίου αρχές Οκτωβρίου με 7 – 8.000 κρούσματα την ημέρα εβδομαδιαίο μέσο όρο. «Εκτός αν καταφέρουμε να επιταχύνουμε τον εμβολιασμό και τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας» επισήμανε.

«Αν φτάσουμε 1η Οκτωβρίου στους αριθμούς που προανέφερα τότε περίπου δυο εβδομάδες, μετά στις 17 Οκτωβρίου, να περιμένετε να δείτε μια κορύφωση στις διασωληνώσεις της τάξης των 700 – 730 ατόμων». Θα υπάρξει πίεση, όπως σημείωσε ο καθηγητής, αλλά το σύστημα υγείας θα αντέξει, έχει αποδεδειγμένα αντέξει σε αυτό το επίπεδο.

Μόνο όπλο ο εμβολιασμός

Από την πλευρά του, ο Αθάνασιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον Ant1 είπε ότι λογικά αναμένουμε μια αύξηση μέσα στον Σεπτέμβριο και στην συνέχεια αποκλιμάκωση, καθώς όπως είπε «οι άνθρωποι συνεχίζουν να εμβολιάζονται και πολλοί νοσούν και αποκτούν ανοσία».

Σχετικά με τις αντιδράσεις για τους εμβολιασμούς ο κ. Εξαδάκτυλος αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ισλανδίας όπου το 90% είναι εμβολιασμένοι, και όπως είπε έχουν κρούσματα, αλλά όχι θανάτους. «Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν λίγο και νοσούν ελαφρύτερα», υπογράμμισε ο κ.Εξαδάκτυλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου