Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021

Πλεύρης: Επέκταση των κυρώσεων και στους ανεμβολίαστους ιδιώτες γιατρούς

Χρήστος Μπόκας
Κόντρα με τον ανεμβολίαστο Παύλο Πολάκη που υπερασπίζεται τους αρνητές υγειονομικούς - Τι απάντησε ο υπουργός Υγείας στους ισχυρισμούς ότι τα εμβόλια δεν πιάνουν τις μεταλλάξεις
Στους 6.412 ανέρχονται οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί του ΕΣΥ που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στην Βουλή ο κ. Θάνος Πλεύρης.
Protothema.gr

Παράλληλα, κατά την πρώτη του τοποθέτηση στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου ως υπουργός Υγείας υπογράμμισε τον σεβασμό της κυβέρνησης προς το σύνολο των εργαζόμενων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας καθώς και την προσωπική του δέσμευση για συνεργασία και τακτικές ενημερώσεις με τα συνδικαλιστικά όργανα των υγειονομικών.

Ωστόσο, τόνισε ότι μεταξύ προάσπισης της δημόσιας Υγείας και της προσωπικής επιλογής η κυβέρνηση επιλέγει σταθερά την υγειονομική ασφάλεια των πολιτών ως κεντρική προτεραιότητα.

Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε πως θα υπάρξει την επόμενη εβδομάδα επέκταση των περιοριστικών μέτρων και για τους ανεμβολίαστους ιδιώτες ιατρούς.

«Θα φέρουμε στο επόμενο διάστημα ρύθμιση για τις συνέπειες και για τους ανεμβολίαστους ιδιώτες ιατρούς» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει σε άλλο σημείο: «Όσοι ιατροί δεν εμβολιάζονται δεν θα μπορούν να είναι στο ΕΣΥ και δεν θα μπορούν να κάνουν πράξη στις ιδιωτικές κλινικές. Αν εμβολιαστούν θα έχουν την δυνατότητα να επιστρέψουν αμέσως».

Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσανατολίζεται στην επιβολή επιπρόσθετων ποινών για περιπτώσεις ανεμβολίαστων ιδιωτών ιατρών που ενώ είναι σε αναστολή εργασίας εξακολουθούν να εργάζονται ή κάνουν πράξεις σε πρωτοβάθμιες ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά ιατρεία κ.ά.

Παράλληλα, ο υπουργός κάλεσε τα κόμματα να υποστηρίξουν το μήνυμα για την ανάγκη ενίσχυσης των εμβολιασμών υπογραμμίζοντας πως το 90% των ασθενών στις ΜΕΘ προέρχονται από το 40% του ανεμβολίαστου πληθυσμού.

Πάντως, ο ίδιος υπογράμμισε την διγλωσσία με την οποία επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί για το συγκεκριμένο κρίσιμο ζήτημα σχολιάζοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζεται για το ζήτημα των εμβολίων από τον κ. Παύλο Πολάκη ο οποίος έχει δηλώσει πως δεν εμβολιάζεται.


Πιο αναλυτικά, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται έχοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την υγειονομική προστασία των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε και η υποχρεωτικότητα για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων. Τόνισε δε πως πριν την ενεργοποίηση της υποχρεωτικότητας τα ποσοστά των ανεμβολίαστων υγειονομικών ήταν διψήφια. «Υπήρχε νοσοκομείο με το εμβολιασμένο προσωπικό να ανέρχεται στο 35% και σήμερα είναι στο 87%» είπε μεταξύ άλλων για να τονίσει πως το μέτρο εκτελείται με επιτυχία καθώς αν και οι αρχικές εκτιμήσεις ανέφεραν ότι θα τεθούν σε αναστολή περισσότεροι από 10.000 εργαζόμενοι, τα τελικά πραγματικά νούμερα δείχνουν ότι μπήκαν σε αναστολή 6.412.

Παράλληλα τόνισε «Μέχρι τώρα η κατεύθυνση ήταν ότι οι ανεμβολίαστοι θα επέστρεφαν στην εργασία τους μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους + 14 ημέρες. Με νέα ρύθμιση θα ορίσουμε ότι θα επιστρέφουν στο σύστημα με το που θα ενταχθούν στην εμβολιαστική διαδικασία». «Αυτό το κάνουμε γιατί σεβόμαστε όλους τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ. Δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση μαζί τους. Με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ που μου ζήτησε συνάντηση το προγραμματίζουμε γι τηνα επόμενη εβδομάδα γιατί πρόθεσή μας είναι να συζητούμε και να εξηγούμε κάθε πρωτοβουλία. Να ξέρουν λοιπόν οι άνθρωποι αυτοί πως θα επιστρέψουν στο ΕΣΥ με την τροπολογία που θα φέρουμε την άλλη εβδομάδα» τόνισε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο ζήτημα με τις 18 κλίνες ΜΕΘ του Παπανικολάου που δημιουργήθηκαν μετά από δωρεά της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

«Ενημερώθηκα γιατί έγινε διαμαρτυρία για τις 18 κλίνες ΜΕΘ στο Παπανικολάου. Αυτές λειτούργησαν όταν τις χρειαστήκαμε με το υπάρχον προσωπικό. Αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν γιατί δεν υπάρχει αναμονή στην Θεσσαλονίκη. Με το υπάρχον προσωπικό μπορούν να λειτουργήσουν όταν χρειαστεί. Ωστόσο την άλλη εβδομάδα υπογράφω την προκήρυξη για τις νέες προσλήψεις» είπε.

Παράλληλα ο ίδιος έσπευσε να διαψεύσει δημοσιεύματα που ήθελαν νοσηλεύτρια νοσοκομείου να προτρέπει ασθενείς να μην εμβολιαστούν λέγοντας ότι θα πάθουν καρκίνο.

Η πρώτη κόντρα με Πολάκη

Πλεύρης: φέρνουμε την τροπολογία για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς και ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει τον ανεμβολίαστο Πολάκη να απαντήσει

Π. Πολάκης: τα εμβόλια δεν πιάνουν τις μεταλλάξεις

Πλεύρης: τι είναι αυτά που λέει; Το 97% των κρουσμάτων είναι της μετάλλαξης «Δ» και έχει φανεί ότι τα εμβόλια σε προστατεύουν απο τις ΜΕΘ

Παράλληλα, ο κ. Πλεύρης είχε και την πρώτη κόντρα ως υπουργός Υγείας με τον κ. Πολάκη.

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Ή είστε ξεκάθαρα υπερ του εμβολιασμού λη όχι. Αν ισχύει το πρώτο δεν μπορείτε να χειροκροτείτε όταν ο κ. Πολάκης μιλά για ιδεοληψία εμβολιασμού ενώ εγώ δίνω συγκεκριμένα στοιχεία που δείχνουν ότι το 90% των ΜΕΘ προέρχονται από το 40% του πληθυσμού που δεν έχουν εμβολιαστεί. Και πως το 6-7% στις ΜΕΘ είναι από το 60% των εμβολιασμένων. Εσείς επιλέξατε να θέσετε τον κ. Πολάκη ομιλητή προκειμένου να μου απαντήσει για την τροπολογία. Επιλέξατε τον κ. Πολάκη που δεν έχει εμβολιαστεί να μου απαντήσει για ένα ζήτημα που αφορά τα εμβόλια. Και χειροκροτήσατε κάποιον που είπε ότι η απόδειξη του εμβολιασμού δεν αποτελεί στοιχείο. Αντί να υπάρξει σαφές μήνυμα ότι θα είχαν σωθεί ζωές αν εμβολιαζόμασταν όλοι.

Μας είπε ο κ. Πολάκης ότι τα εμβόλια δεν πιάνουν τις μεταλλάξεις. Ακούστε τι είπε ο πρώην υπουργός».

Απαντώντας δε στην πρόταση Πολάκη για επένδυση στα φάρμακα αντί της «μονοκαλλιέργειας» των εμβολίων είπε «Μου κάνει εντύπωση που ζητούν να πάρουμε φάρμακα που είναι σε πειραματικό στάδιο και να μην στηρίξουμε τα εμβόλια που έχουν περάσει όλες τις κλινικές μελέτες».

«Εμείς καλούμε όλο το κόσμο να εμβολιαστεί. Απευθυνόμαστε στο υγειονομικό προσωπικό που δεν έχει εμβολιαστεί να σπεύσει να το κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει ανεμβολίαστο υγειονομικό για να απαντήσει» είπε σε άλλο σημείο

«Ο κ. Πολάκης είναι υγειονομικός. Εχει υποστεί τις κυρώσεις γιατί δεν μπορεί να είναι σε κλινική. Θα υπάρξουν και άλλες κυρώσεις όχι τιμωρητικές. Είναι στο πλαίσιο της Δημόσιας Υγείας. Όταν πηγαίνεις και δίνεις θεραπεία και έχεις δώσει τον Ορκο του Ιπποκράτη το μείζον είναι να μην γίνεις παράγοντας να νοσήσει ο κόσμος. Με τις ρυθμίσεις που θα ψηφιστούν την άλλη εβδομάδα ο Πολάκης θα έχει περισσότερες κυρώσεις.

Νωρίτερα ο κ. Πολάκης είχε υποστηρίξει «Δεν περισσεύει ούτε ένας. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε στηρίξει τον εμβολιασμό και έχουμε βάλει πλάτη στον εμβολιασμό» και πρόσθεσε σε άλλο σημείο «Αλλάξτε μυαλά στην διαχείριση της πανδημίας. Φτιάξτε ΜΕΘ. Δεν μπορεί να σας καταγγέλλει η Αγγελοπούλου για τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ στο Παπανικολάου.

Ακούστε τους γιατρούς στη ΜΕΘ στο Ρέθυμνο που κάνουν εξαιρετική δουλειά. Το ξέρω γιατί έχω δικό μου άνθρωπο που νοσεί βαριά από κορωνοϊό.

Φέρτε χθες τα αντισώματα. Φέρτε τα . Μην τα ποντάρετε όλα στα εμβόλιο. Βγήκε ο Μπουρλά και είπε ότι η νέα μετάλλαξη δεν την πιάνει κανένα εμβόλιο. Πρέπει να γλιτώνουμε κάθε ανθρώπινη ζωή. Φέρτε τα φάρμακα. Μην συνεχίσετε την πολιτική προκατόχων σας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου